Előfizetés

Kisrepülőgép ütközött helikopterrel - öt halott az olasz Alpokban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.25. 19:54
Az Alpok hegyei felett történt a tragédia
A hatóságok egyelőre csak találgatják, hogy történhetett a szerencsétlenség. Az öt áldozat mellett további két embert kórházba szállítottak.
Egy turistákat szállító kisrepülőgép és egy helikopter ütközött össze Olaszország északnyugati részén, a francia határhoz közeli Val d'Aosta régióban - írja a brit Independent értésüléseire hivatkozva a hvg.hu.  A szerencsétlenségben öten meghaltak, további két embert kórházba szállítottak. A tragédia előtt a két jármű mintegy 3000 méter magasan repült az Alpok egyik gleccsere fölött. Egyelőre nem tudni miért ütköztek össze.

Kikelt Soros György Kína ellen

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:40

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A kínai rendszer a szabad társadalmat fenyegeti – jelentette ki Soros György amerikai magyar milliárdos a davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében.
Frontális támadást intézett Hszi Csin-ping kínai elnök ellen, akit a nyitott társadalom legnagyobb ellenségének nevezett. Úgy vélte, a viszonylagos jóléttel ötvözött technológiai fejlettség nagy veszélyt jelent a világra. A mesterséges intelligenciát ugyanis rossz célra használják fel. A davosi fórumon többször is előkerült már a kérdés, hogy Kína lehet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos küzdelem legnagyobb nyertese, s ezt a kormányzásnál is felhasználja, például az emberek megfigyelésénél. Soros ezzel kapcsolatban kifejtette, algoritmusok révén döntik el, ki veszélyes a társadalomra, s ki nem. Soros György a múltban is figyelemfelkeltő beszédeket mondott Davosban. Tavaly a Facebookot és a Google-t támadta, szerinte olyan gazdasági monopóliummal rendelkeznek, amely már a független gondolkodást és a demokráciát fenyegeti.

Új nevet kapott Macedónia

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:03

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
Megszavazta a görög parlament, hogy Macedónia megkaphassa új nevét, s Észak-Macedóniára keresztelhessék át.
A személyeskedéstől, bekiabálásoktól sem mentes, botrányos ülésen 153 honatya voksolt a megállapodás mellett, 146 ellene, egy képviselő tartózkodott. A szkopjei törvényhozás két hete, kétharmados többséggel szavazta meg azokat az alkotmánymódosításokat, amelyek lehetővé teszik az ország nevének módosítását.
Ezután Görögországon volt a sor, az athéni parlamentnek is igent kellett mondania a tavaly júniusban, a két ország külügyminisztere által aláírt megállapodásra, amelyben Athén vállalta:az új név elfogadásával nem akadályozza tovább Szkopje uniós és NATO-integrációját.
Az egész procedúra a görög kabinet széteséséhez vezetett, mert a Független Görögök (ANEL) nevű formáció egy hete kilépett a kabinetből, mert vezetője, Panosz Kammenosz volt védelmi miniszter nem volt hajlandó támogatni az egyezményt. Ehhez képest a pénteki szavazáson az ANEL négy képviselője is az igen gombot nyomta meg. Szintén a támogatók között volt a To Potami nevű centrista párt vezetője, Sztavrosz Teodorakisz is. A szélsőjobboldali Arany Hajnal képviselői bekiabálásokkal szakították meg a parlament ülését. A voksolást eredetileg péntek hajnalra tervezték, de végül délután tartották meg.
Az igenek győzelme komoly fegyvertény a megállapodás tető alá hozását elősegítő Európai Unió, illetve Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón kormányfő számára.