Előfizetés

Átszakadt egy gát Brazíliában, százak tűntek el az áradásban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.26. 10:51

Fotó: Rodney Costa / DPA / dpa Picture-Alliance
Egy vasérc bánya munkásainak kétharmadáról semmit sem tudni. 3 éve környezeti katasztrófát okozott a cég egy másik átszakadó gátja.
Nagyjából 200 ember tűnt el, miután egy vasérc bányánál átszakadt egy gát, írja a Reuters. A baleset ugyan pénteken történt, de szombaton még mindig csak a területen dolgozó 300 munkás alig harmadának hol- és hogyléte ismert, mondta el a tragédiában érintett Vale SA vállalat vezérigazgatója, Fabio Schvartsman.
Ebédidőben söpörte el az étkezőt is a sárlavina.

A Feijao bányánál történt gátszakadás Brumadinho városát is súlytotta, és ugyan eddig még csak 9 testet találtak meg, a polgármester a bebizonyosodott halálesetek számának jelentős emelkedésére számít.
A régióban történt mindössze három évvel korábban Brazília eddigi legkomolyabb környezeti katasztrófája, amikor egy jóval nagyobb - felerészt szintén a Vale SA által üzemeltetett - gát szakadt át. 2015-ben mérgező iszap árasztott el egy falut, 19 embert megölve, majd az ár egy folyóba ömlött.
Kapcsolódó
Száz emberrel is végezhetett a pusztító sárlavina Brazíliában - képgaléria

Letartóztattak egy szerb polgármestert, mert felgyújtatta egy újságíró házát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.26. 10:20

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
A két hónapja tartó tüntetéssorozat egyik kirobbantó oka volt az újságíró elleni támadás. mint kiderült, a kormánypárt polgármestere endelte meg.
Letartóztatták Belgrád egyik külvárosának polgármesterét, mert a gyanú szerint parancsot adott egy helyi újságíró zaklatására és házának felgyújtására - közölte a Vecernje Novosti című belgrádi napilap szombaton. A hírt Aleksandar Vucic köztársasági elnök jelentette be péntek késő este. Mint mondta,
Milan Jovanovic ellenzéki újságíró háza a múlt hónapban leégett, amikor az azóta elfogott gyanúsítottak Molotov-koktélokkal dobálták meg a házhoz épített garázst.

Személyi sérülés nem történt. Milan Jovanovic az eset után úgy nyilatkozott, azért vált célponttá, mert a városrészében tapasztalt korrupcióról írt.
A városrész polgármesterének letartóztatását is a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be Vucic. Rámutatott, hogy Dragoljub Simonovic ugyan a legnagyobb kormánypárt, a Szerb Haladó Párt tagja, de mint mondta: a párttagság senkit sem védhet meg a felelősségre vonás alól. "Az újságírókat meg fogjuk védeni, függetlenül attól, hogy kinek dolgoznak" - húzta alá az államfő, majd úgy folytatta: "senkit nem fogunk megvédeni csak azért, mert politikus".
Az újságírót ért támadás volt az egyik oka a két hónapja tartó államfőellenes tiltakozásoknak.

A tüntetők szombatonként összegyűlve azt követelik, hogy a hatóságok göngyölítsék fel Oliver Ivanovic koszovói szerb politikus meggyilkolásának az ügyét, valamint derítsék ki, ki áll az ellenzéki politikusokat és újságírókat ért támadások mögött. Emellett azt is kérik, hogy a szerbiai közszolgálati televízió biztosítson legalább ötperces megjelenést az ellenzéknek, mert állításuk szerint a közmédiában évek óta nem szerepelhetett vezető ellenzéki politikus. Aleksandar Vucic távozásán kívül követelik Nebojsa Stefanovic belügyminiszternek, valamint a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatójának és a hírműsorok főszerkesztőjének a lemondását is.
A tiltakozás mögött álló, mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Vucic autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellenzéki gondolatot elnyom. Bizonyosfajta reakcióként erre, Aleksandar Vucic a davosi Világgazdasági Fórumon néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy nem elégedett a sajtószabadsággal Szerbiában, és mindent megtesz annak érdekében, hogy javítson rajta. Ellenzéki politikusok és újságírók iróniával fogadták ezt a kijelentését, hiszen úgy vélik, hogy éppen az államfő tesz meg mindent a sajtószabadság korlátozása érdekében.
Az intenzív hóesés ellenére szombatra ismét tiltakozást jelentettek be. Az időjárási körülményektől függetlenül az utóbbi hetekben minden alkalommal legalább tízezren vonultak utcára.

Tragédiával végződött a két hetes mentés, nem élte túl a kútba zuhant fiú

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.26. 09:10

Fotó: JORGE GUERRERO / AFP
Egy fél hegyoldalt bontottak el 13 nap alatt, hogy a száz méteres mélységből kimenthessék a két éves spanyol kisfiút, ám hiába.
Január 13-án, közel két hete zuhant egy 100 méter mély spanyolországi kútba a két éves Julien. Azóta folyamatosan dolgoztak kimentésén a különleges mentők, ám mire szombat hajnalban elértek hozzá, már nem volt életben, írja a BBC.
A kisfiú egy alig 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban tűnt el családja szeme láttára, a malagai Totalán település egy hegyvidéki részén, egy birtokon. A mentőknek egy a szűk nyílással párhuzamos aknát kellett ásnia, hogy hozzáférjenek a gyerekhez, és ehhez a hegyoldal egy részét is el kelett bontaniuk. Mindez túl sok időt vett igénybe. Bár jelenleg az sem tudható még, egyáltalán az esést túlélte-e a fiú - a munkák során egyetlen egyszer sem sikerült kapcsolatba lépni vele, és semmilyen életjelet nem adott.
A fedetlenül hagyott kútnyílást egy hónappal korábban fúrta egy vállalkozó. Állítja, hogy lefedve hagyta, ám a gyerek családja szerint mindössze néhány kő volt oda hordva. Az ügyben vizsgűlat indult, ugyanis az is kétséges, volt-e egyáltaln engedély a kútfúrásra - melyben egyébként még vizet sem találtak.
Gyásznap elrendelésével emlékszik a kisfiúra a közeli Malága polgármestere. Tolánban várhatóan szintén, három napos gyászt jelentenek be, írja a Mirror. Julien családját nem először érte tragédia: a kisfú akkor három éves testvére nem egészen két évvel korábban, szívproblémák miatt vesztette életét.