Fotó: HO / Minas Gerais Fire Department / AFP

Száz emberrel is végezhetett a pusztító sárlavina Brazíliában - képgaléria

Átszakadt egy brazil bánya gátja pénteken. Több száz embert keresnek, ám szombatig mindössze kilenc áldozat testét találták meg a mentőalakulatok.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.01.26. 15:48
A pénteken történt baleset után még 300 emberről nem lehetett semmit tudni.
Fotó: Douglas Magno / AFP
Az összes eltűnt ember a Vale SA bányavállalat alkalmazottja volt. Sokan még minidg a romok alatt lehetnek.
Fotó: Douglas Magno / AFP
2015-ben egy a környéken átaszakadó gát az ország történetének legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta.
Fotó: Douglas Magno / AFP
A három éve történt katasztrófában is érintett volt ugyan ez a vállalat.
Fotó: Douglas Magno / AFP
Kilenc halálos áldozatot már megtaláltak, de rengeteg emberről nem tudni semmit.
Fotó: Douglas Magno / AFP
A közeli Brumadinho település sem menekült meg a sárlavina pusztításától.
Fotó: Douglas Magno / AFP
Száz embert szombaton még mindig keresnek.
Fotó: DOUG PATRICIO / BRAZIL PHOTO PRESS

Amerikai szenátorok határozati javaslatban kezdeményezték az Orbán-kormány "elítélését"

Publikálás dátuma
2019.01.26. 12:14
2018.december 12: a túlóratörvény megszavazása ellenzéki képviselők tiltakozása mellett
Fotó: Molnár Ádám
Három demokrata párti amerikai szenátor határozati javaslatban kezdeményezte, hogy ítéljék el a magyar kabinetet a demokrácia aláásása és az emberi jogok megsértése miatt.
A kaliforniai Dianne Feinstein, az Illinois állambeli Dick Durbin és a connecticuti Chris Murphy szerint a magyar kormány igyekszik aláásni az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza a civil társadalom szerveződéseit, megsérti a sajtószabadságot és a Magyarországon menedéket kérők emberi jogait. Ezért felszólítják Donald Trump elnököt, védje meg az egyetemes szabadságjogokat és a demokratikus normákat Magyarországon az Orbán-kormány támadásaival szemben. 
Dianne Feinstein szenátor a határozati javaslatot ismertető közös nyilatkozatban kiemelte: 
Orbán Viktor kormánya saját újraválasztásának szempontjai szerint rajzolja át a választási térképet, az egyesülési és a vallásszabadságot sértő törvényeket alkot, megfélemlíti a médiát, valamint korlátozza a bíróságok azon lehetőségét, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a kormány hatalma felett.

„Az Egyesült Államoknak fel kell lépnie a despotákkal szemben” - hangsúlyozta. Durbin szenátor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az elmúlt években aggasztó mértékben visszaesett a demokrácia, és hogy az ország erős embere, Orbán Viktor meghitt viszonyt alakított ki Oroszországgal. 
„Tudatnunk kell a világgal, hogy az Egyesült Államok nem áll az ilyen despotizmus mellé”

- tette hozzá.

Murphy szenátor megjegyezte: bár magában Amerikában is küzdeni kell a demokrácia megvédéséért, az Egyesült Államoknak továbbra is kötelessége, hogy védelmezze külföldön a demokratikus normákat. 
„Magyarország kulcsfontosságú szövetséges, de Magyarország összes barátját aggasztja az a kihívás, amelyet az Orbán-kormány intéz a jogállamiság ellen”

 - fogalmazott a szenátor, és azt ígérte, tovább fognak küzdeni azokért a közös értékekért, amelyeken az amerikai-magyar viszony nyugszik.
Frissítve: 2019.01.26. 12:15

Átszakadt egy gát Brazíliában, százak tűntek el az áradásban

Publikálás dátuma
2019.01.26. 10:51

Fotó: Rodney Costa / DPA / dpa Picture-Alliance
Egy vasérc bánya munkásainak kétharmadáról semmit sem tudni. 3 éve környezeti katasztrófát okozott a cég egy másik átszakadó gátja.
Nagyjából 200 ember tűnt el, miután egy vasérc bányánál átszakadt egy gát, írja a Reuters. A baleset ugyan pénteken történt, de szombaton még mindig csak a területen dolgozó 300 munkás alig harmadának hol- és hogyléte ismert, mondta el a tragédiában érintett Vale SA vállalat vezérigazgatója, Fabio Schvartsman.
Ebédidőben söpörte el az étkezőt is a sárlavina.

A Feijao bányánál történt gátszakadás Brumadinho városát is súlytotta, és ugyan eddig még csak 9 testet találtak meg, a polgármester a bebizonyosodott halálesetek számának jelentős emelkedésére számít.
A régióban történt mindössze három évvel korábban Brazília eddigi legkomolyabb környezeti katasztrófája, amikor egy jóval nagyobb - felerészt szintén a Vale SA által üzemeltetett - gát szakadt át. 2015-ben mérgező iszap árasztott el egy falut, 19 embert megölve, majd az ár egy folyóba ömlött.
Szerző
Frissítve: 2019.01.26. 15:49