Előfizetés

Amerikai szenátorok határozati javaslatban kezdeményezték az Orbán-kormány "elítélését"

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.01.26. 12:14
2018.december 12: a túlóratörvény megszavazása ellenzéki képviselők tiltakozása mellett
Fotó: Molnár Ádám
Három demokrata párti amerikai szenátor határozati javaslatban kezdeményezte, hogy ítéljék el a magyar kabinetet a demokrácia aláásása és az emberi jogok megsértése miatt.
A kaliforniai Dianne Feinstein, az Illinois állambeli Dick Durbin és a connecticuti Chris Murphy szerint a magyar kormány igyekszik aláásni az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza a civil társadalom szerveződéseit, megsérti a sajtószabadságot és a Magyarországon menedéket kérők emberi jogait. Ezért felszólítják Donald Trump elnököt, védje meg az egyetemes szabadságjogokat és a demokratikus normákat Magyarországon az Orbán-kormány támadásaival szemben. 
Dianne Feinstein szenátor a határozati javaslatot ismertető közös nyilatkozatban kiemelte: 
Orbán Viktor kormánya saját újraválasztásának szempontjai szerint rajzolja át a választási térképet, az egyesülési és a vallásszabadságot sértő törvényeket alkot, megfélemlíti a médiát, valamint korlátozza a bíróságok azon lehetőségét, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a kormány hatalma felett.

„Az Egyesült Államoknak fel kell lépnie a despotákkal szemben” - hangsúlyozta. Durbin szenátor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az elmúlt években aggasztó mértékben visszaesett a demokrácia, és hogy az ország erős embere, Orbán Viktor meghitt viszonyt alakított ki Oroszországgal. 
„Tudatnunk kell a világgal, hogy az Egyesült Államok nem áll az ilyen despotizmus mellé”

- tette hozzá.

Murphy szenátor megjegyezte: bár magában Amerikában is küzdeni kell a demokrácia megvédéséért, az Egyesült Államoknak továbbra is kötelessége, hogy védelmezze külföldön a demokratikus normákat. 
„Magyarország kulcsfontosságú szövetséges, de Magyarország összes barátját aggasztja az a kihívás, amelyet az Orbán-kormány intéz a jogállamiság ellen”

 - fogalmazott a szenátor, és azt ígérte, tovább fognak küzdeni azokért a közös értékekért, amelyeken az amerikai-magyar viszony nyugszik.

Átszakadt egy gát Brazíliában, százak tűntek el az áradásban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.26. 10:51

Fotó: Rodney Costa / DPA / dpa Picture-Alliance
Egy vasérc bánya munkásainak kétharmadáról semmit sem tudni. 3 éve környezeti katasztrófát okozott a cég egy másik átszakadó gátja.
Nagyjából 200 ember tűnt el, miután egy vasérc bányánál átszakadt egy gát, írja a Reuters. A baleset ugyan pénteken történt, de szombaton még mindig csak a területen dolgozó 300 munkás alig harmadának hol- és hogyléte ismert, mondta el a tragédiában érintett Vale SA vállalat vezérigazgatója, Fabio Schvartsman.
Ebédidőben söpörte el az étkezőt is a sárlavina.

A Feijao bányánál történt gátszakadás Brumadinho városát is súlytotta, és ugyan eddig még csak 9 testet találtak meg, a polgármester a bebizonyosodott halálesetek számának jelentős emelkedésére számít.
A régióban történt mindössze három évvel korábban Brazília eddigi legkomolyabb környezeti katasztrófája, amikor egy jóval nagyobb - felerészt szintén a Vale SA által üzemeltetett - gát szakadt át. 2015-ben mérgező iszap árasztott el egy falut, 19 embert megölve, majd az ár egy folyóba ömlött.
Kapcsolódó
Száz emberrel is végezhetett a pusztító sárlavina Brazíliában - képgaléria

Letartóztattak egy szerb polgármestert, mert felgyújtatta egy újságíró házát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.26. 10:20

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
A két hónapja tartó tüntetéssorozat egyik kirobbantó oka volt az újságíró elleni támadás. mint kiderült, a kormánypárt polgármestere endelte meg.
Letartóztatták Belgrád egyik külvárosának polgármesterét, mert a gyanú szerint parancsot adott egy helyi újságíró zaklatására és házának felgyújtására - közölte a Vecernje Novosti című belgrádi napilap szombaton. A hírt Aleksandar Vucic köztársasági elnök jelentette be péntek késő este. Mint mondta,
Milan Jovanovic ellenzéki újságíró háza a múlt hónapban leégett, amikor az azóta elfogott gyanúsítottak Molotov-koktélokkal dobálták meg a házhoz épített garázst.

Személyi sérülés nem történt. Milan Jovanovic az eset után úgy nyilatkozott, azért vált célponttá, mert a városrészében tapasztalt korrupcióról írt.
A városrész polgármesterének letartóztatását is a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be Vucic. Rámutatott, hogy Dragoljub Simonovic ugyan a legnagyobb kormánypárt, a Szerb Haladó Párt tagja, de mint mondta: a párttagság senkit sem védhet meg a felelősségre vonás alól. "Az újságírókat meg fogjuk védeni, függetlenül attól, hogy kinek dolgoznak" - húzta alá az államfő, majd úgy folytatta: "senkit nem fogunk megvédeni csak azért, mert politikus".
Az újságírót ért támadás volt az egyik oka a két hónapja tartó államfőellenes tiltakozásoknak.

A tüntetők szombatonként összegyűlve azt követelik, hogy a hatóságok göngyölítsék fel Oliver Ivanovic koszovói szerb politikus meggyilkolásának az ügyét, valamint derítsék ki, ki áll az ellenzéki politikusokat és újságírókat ért támadások mögött. Emellett azt is kérik, hogy a szerbiai közszolgálati televízió biztosítson legalább ötperces megjelenést az ellenzéknek, mert állításuk szerint a közmédiában évek óta nem szerepelhetett vezető ellenzéki politikus. Aleksandar Vucic távozásán kívül követelik Nebojsa Stefanovic belügyminiszternek, valamint a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatójának és a hírműsorok főszerkesztőjének a lemondását is.
A tiltakozás mögött álló, mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Vucic autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellenzéki gondolatot elnyom. Bizonyosfajta reakcióként erre, Aleksandar Vucic a davosi Világgazdasági Fórumon néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy nem elégedett a sajtószabadsággal Szerbiában, és mindent megtesz annak érdekében, hogy javítson rajta. Ellenzéki politikusok és újságírók iróniával fogadták ezt a kijelentését, hiszen úgy vélik, hogy éppen az államfő tesz meg mindent a sajtószabadság korlátozása érdekében.
Az intenzív hóesés ellenére szombatra ismét tiltakozást jelentettek be. Az időjárási körülményektől függetlenül az utóbbi hetekben minden alkalommal legalább tízezren vonultak utcára.