Tornádó tombolt egy török reptéren, tucatnyian megsérültek (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.26. 19:11

Fotó: Gulsem Adam / ANADOLU AGENCY
Több repülőt és a földi kiszolgálás rengeteg eszközét összetörte a hirtelen jött szélvihar.
Heves tornádó söpört végig a törökországi Antalya nemzetközi reptéren, írja az airportal.hu. A hirtelen jött forgószél következtében parkoló és földi kiszolgálás alatt álló repülőgépek, valamint emberek is megsérültek.
A szélvihar lépcsőket és egyéb eszközöket, járműveket sodort neki a repülőgépeknek, némelyiknek orrát törve össze ezzel, másiknak hajtóművében téve kárt. Ezen túl, legalább két busz felborult és kidőlt legalább egy fényvető oszlop a képek tanúsága szerint. Mintegy tucatnyi ember sérült meg.
A tornádó a repülőtér mellett a várost is sújtotta; fákat csavart ki, autókat borított fel és háztetőket tépett le.
Szerző
Frissítve: 2019.01.26. 19:43

Leszámol a szénerőművekkel Németország, de csak 2038-ra

Publikálás dátuma
2019.01.26. 18:54
Bányagép és erőmű Lipcse mellett - illusztráció.
Fotó: SEBASTIAN WILLNOW / ZB / dpa Picture-Alliance
Az ország az energiaszükségletének jelenleg 40 százalékát fedezi szén égetésével.
Régen várt döntést hozott meg Németország azzal, hogy megszünteti az ország szénerőművektől való függőségét, írja a Guradian. A német energiaszükséglet jelenleg 40 százalékát fedezi szén égetése - mely bármely foszilis tüzelőanyag felhasználása közül a legszennyezőbb megoldás -, így pedig az utolsó a nyugat-európai országok közül, mely még nem hagyott fel ezzel. A szénerőművek adta áram arányát tekintve nagy-Britannia a második - öt százalékkal, a negyvenhez képest.
A döntésnek hála Európa képes lehet teljesíteni a párizsi klímaegyezményben vállaltakat.

Vállalatok képviselői, civilek és politikusok tavaly nyár óta dolgoztak a dátum meghatározásán, mely végül 2038 lett. A megegyezés szerint 2032-ben még felülvizsgálják ezt, és 2035-re módosíthatják. Így lehet, hogy végül 16 év is elég lesz, hogy Németország hátat fordítson a szénnek.
A dátummal sem a civilek, sem a vállalatok nem elégedettek.

Előbbiek tüntetéseken és nyilatkozatokban követelték szombaton, hogy a Föld klímájának, és így a jövő generációinak érdekében, legalább 2030-ig hozzák előbbre az átállást. Utóbbiak szerint pedig alig-alig reális 19 év alatt mással pótólni a szenet, különösen, hogy az atomerőműveknek is búcsút akar inteni az ország.
Szerző

Hétre nőtt az Alpok feletti légi karambol halálos áldozatainak száma

Publikálás dátuma
2019.01.26. 18:05

Fotó: Handout / Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico / AFP
A balesetnek két súlyosan sérült túlélője is van. Még mindig tisztázatlan, hogyan ütközhetett össze a kisrepülő a helikopterrel.
Hétre emelkedett a pénteki olaszországi légibaleset halálos áldozatainak száma, miután két újabb holttestet találtak a Rutor gleccseren, a francia határ közelében - írja az Euronews.

Egy kisrepülő és egy helikopter 3000 méter magasan ütközött össze pénteken.

A síelőket szállító helikopter egy francia kisrepülőgéppel ütközött, amelynek fedélzetén egy pilóta-oktató és két tanuló pilóta volt. Az olasz rendőrség nyomozói arról beszéltek a sajtónak, hogy a kisrepülőgép anélkül repült át Franciaországból az olasz légtérbe, hogy erről tájékoztatta volna az olasz légiirányítást.
A balesetnek két túlélője is van, egyikük a helikopteren, másikuk a repülőgépen utazott. Mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek.
Szerző