Előfizetés

Háborús kétségbeesés és üzletelés Závada Pál darabjában Szegeden

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2019.01.28. 09:30

Fotó: Kelemen József / Szegedi Nemzeti Színház
Závada Pált vonzzák a kényes témák, legújabb darabjában Az utolsó üzletben a neves iparmágnás Weiss Manfréd család háborús kálváriáját írta meg, amit Szegeden mutattak be Lukáts Andor rendezésében.
Családi kastélyok, rejtett szobák, titkos nyaralók zugaiba visz el Závada Pál legfrissebb drámája Az utolsó üzlet. Az 1944-ben játszódó történet farsang idején indul, aztán néhány hónapon keresztül követi nyomon az eseményeket, miközben egyre szövevényesebbé válnak a háborús viszonyok. Nem újdonság, hogy Závada dokumentarista elemeket használ. Ezt tette korábbi darabjaiban is. Ráadásul ezúttal megint egy nagyon izgalmas témát választott, a Weiss Manfréd család 1944-es sztoriját, vagyis kiderül, hogyan játszották át menekülésért cserébe vagyonuk nagy részét a náciknak. A történet finoman szólva is súlyos morális tabukat érint. Például azt, hogy az üldözött zsidók, miként üzletelhettek azokkal, akik a halálba akarták őket küldeni és küldtek is sokakat. Závada ezt nagyon finom eszközökkel mutatja meg. Közeliket mutat a családi összejövetelekről, az egyre elkeseredettebb kényszerű szembesülésekről. De nem csak az ellenségekkel a magyar és német nácikkal kellett küzdeniük, hanem saját magukkal is. Három fikciós szereplőt is beilleszt a szerző a cselekménybe, Artúrt (Kárász Zénó), Helént (Szávai Viktóriát) és Lolát (Menczel Andreát). Ők egy szerelmi háromszöget is alkotnak, ami még bonyolultabbá teszi az egészet. Závada jól váltogatja a magánéleti és a közéleti szálat. Mind a kettő rohan a drámai végkifejlet felé. Számomra a legizgalmasabb a morális része. Ha az életünkről van szó, akkor átléphetünk-e lelkiismereti határokat? Ez a szituáció elég-e a felmentéshez? Chorin Ferenc (Jakab Tamás) és Weiss Elza (Fekete Gizi) úgy jut ki a háborús Magyarországról, miközben sok zsidó haláltáborokban végzi, hogy lepaktál a németekkel és cserébe ők Portugáliába menekítik őket. Nehéz az ítélkezés, a dráma nem is tesz erre kísérletet. Szerencsére, csupán megmutat egy igencsak kényes helyzetet és azt a megoldást, ami aztán ebből következik. Ez hasonló, mint az ügynök probléma, ha valaki egy zsarolási szituációban megalkuszik, az nyilván hibát követ el, de utólag, távolról nehéz megítélni. Lukáts Andor rendezése az indokoltnál statikusabb. A szereplők többnyire felénk fordulva ülnek. A drámai erő olykor fájóan hiányzik az előadásból, miközben a drámai alapanyag ehhez bőségesen elegendő lenne. Főként a főszereplő színésznők mentik meg a helyzetet és Szávai Viktória, Menczel Andrea, Szilágyi Annamária és Fekete Gizi formál meg árnyaltabb, izgalmas karaktert. Vicei Zsoltnak, Szegezdi Róbertnek és Krupp Bencének szűkebb a mozgástere. Úgy tudni, hogy a történetnek a könyvhétre készül el a regényváltozata és az sem kizárt, hogy film szülessen belőle. Az utolsó üzlet színházi ősbemutatója megvillantotta a sok szempontból izgalmas históriában lévő lehetőségeket. Könnyen lehet, hogy egy regény, vagy mozgókép ezeket a jövőben teljesen ki is aknázza. Infó: Závada Pál: Az utolsó üzlet Szegedi Nemzeti Színház Kisszínház Rendező: Lukáts Andor  

Meghalt Fakan Balázs dramaturg, forgatókönyvíró

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.26. 16:07

Fotó: Shutterstock
47 játékfilm és több mint 30 dokumentufilm elkészítésében működött közre a 86 évesen elhunyt alkotó.
Hosszan tartó betegség után 86 évesen elhunyt Fakan Balázs dramaturg, forgatókönyvíró - közölte Kisfaludy András, a Dokufilm Kft. filmrendezője szombaton az MTI-vel.
A közlemény szerint Fakan Balázs 47 játékfilm - köztük A veréb is madár, A kard, A pogány madonna, a Napló anyámnak, apámnak - dramaturgja, és több mint harminc dokumentumfilm - például a Csitári hegyek alatt és a Körúti esték - dramaturgja és forgatókönyvírója volt.
Fakan Balázs 2006-ban Szkíta Aranyszarvas-díjat, 2007-ben Filmművész Szövetség életmű-díjat kapott - tette hozzá Kisfaludy András.

Meghalt Michel Legrand Oscar-díjas zeneszerző

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.26. 14:11
Michel Legrand
Fotó: Martin BUREAU / AFP
Ötven év munkájával alapjaiban változtatta meg, hogy mit hívunk filmzenének.
86 éves korában meghalt Michel Legrand francia zeneszerző és zenész, aki közel ötven éves pályafutása alatt háromszor nyerte el az Oscar-díjat. Közösségi oldalán megjelent hír szerint szombaton, békésen hunyt el. Mint írják, munkásságával megváltoztatta a filmzene jelentését.