A végsőkig kitartanak az Audinál a sztrájkolók

Publikálás dátuma
2019.01.27. 13:52

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tegnap késő esti tárgyalási forduló sem hozott eredményt, a szakszervezet elutasította a cégvezetés ajánlatát.
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) Facebook-bejegyzése szerint a végsőkig kitartanak a sztrájkolók, megállapodás a szombat délutáni és késő esti tárgyalások során sem született. Az AHFSZ közölte: a munkáltató által ajánlott béremelési javaslat olyan mértékű, hogy "nem tükrözi a helyzet komolyságát". A sztrájkbizottság ezért helyben elutasította az ajánlatot. Egyben tájékoztatták az anyavállalat felelős vezetőjét, hogy személyes részvételével közösen oldják meg a helyzetet. 
Kisalföld ugyanakkor arról ír: a vállalat azt közölte a lappal, hogy 
a béremelési javaslatban szereplő számok egybeesnek a lényeges szakszervezeti követelési pontokkal.

Hangsúlyozták továbbá, az a tény, hogy sorrendben ez már a hetedik ajánlatuk, mutatja a megállapodási szándékukat, s ez is cél számukra. De eddig nem jártak sikerrel a szakszervezetnél.
Szerző
Témák
Audi sztrájk
Frissítve: 2019.01.28. 06:19

Sztrájkhelyzet a Tesconál, a bérek kifizetése is veszélyben lehet

Publikálás dátuma
2019.01.26. 09:54
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Megszűnik a bérszámfejtést is végző irodaközpont, a dolgozók sztrájkbizottságot alakítanak. Eközben - munkaerőhiányra hivatkozva - sok helyen az elektronikai részlegeit is bezárja a Tesco.
Átszervezés és csoportos létszámleépítés miatt ismét sztrájkhelyzet van a Tesco áruházláncnál – értesült a Magyar Idők. A tescós alkalmazottak bérszámfejtését, a cég foglalkoztatással kapcsolatos bevallásait összeállító győri irodaközpont 40 munkatársa sztrájkbizottság alakítását jelentette be. Amennyiben a multicég nem teljesíti a követeléseiket, azonnali hatállyal leteszik a munkát, ami miatt
összeomolhat a Tesco áruházlánc 16 ezer munkavállalójának bérezési rendszere.

Az érintettek karácsony előtt tudták meg, hogy a jövőben már nincs szükség rájuk. Az áruházlánc ugyanis közép-európai piacai – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – támogatására ez év elején üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten. A győri irodaközpont, ami hazai vonatkozásban végezte eddig ezt a munkát, megszűnik, a csoportos létszámleépítés ennek a következménye.
"Az érintettek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, hogy a munkáltató az átszervezés folyamatában nem partnerként tekint rájuk, ezért a szociális és gazdasági érdekeik csak így érvényesíthetők"

- nyilatkozta ezzel kacspolatban Bubenko Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Leszögezte, nem a többi dolgozót szeretnék nehéz helyzetbe hozni a lépéssel, am miatt a bérszámfejtés is elakadhat. Bubenko szerint bár azt közölte a cég, hogy az új központ munkahelyteremtéssel jár, a győri dolgozóknak nem ajánlottak fel másik hasonló munkakört. Akinek mégis, azt is alacsonyabb fizetésért foglalkoztatnák tovább, és napi sok órás ingázásra kényszerülne Pest és Győr között.
A Tesco a sztrájkkal kapcsolatban azt nyilatkozta: biztosítja a bérek kifizetését. Állítják: minden győri érintettnek felajánlották, hogy az új központban vagy a vállalat egyéb területein helyezkedjenek el.

A műszaki osztályokat is bezárják

Bezárják a műszaki osztályt kilenc Tesco-áruházban, helyükre a MediaMarkt elektronikai áruházlánc árusítóhelyei kerülnek. Az ott dolgozók feladatköre ezzel megszűnik, azonban a Tesco - mint azt a Magyar Időknek mondta - nem tart attól, hogy létszámleépítés lesz.
Összesen kilenc helyszín áruházainak elektronikai üzletága felett szerez irányítást a MediaMarkt, ezek: Budapest, Veszprém, Sopron, Baja, Esztergom, Szekszárd, Dunaújváros, Kaposvár, Tatabánya. A Gazdasági Versenyhivatal pénteken hagyta jóvá a partnerségi együttműködést. Szakszervezeti körökre hivatkozva a lap azt írja:
a kínálat szűkítését a munkaerőhiány idézte elő, mivel a műszaki eszközök értékesítéséhez szakképzettség szükséges.

A változás eredménye mégis az lehet, hogy utcára kerülnek a sokat keresett szakképzett eladók: azokban az üzletekben, ahol még külön műszaki osztály üzemel, megszűnik az ott dolgozók aktuális megbízatása.
Szerző
Témák
Tesco sztrájk

Előnyünk a tartósan olcsó munkaerő

Publikálás dátuma
2019.01.26. 09:15

A német pénzügyminisztérium jövő szerdán ismerteti legfrissebb előrejelzését, amely szerint az idei 1 százalék után 2020-ban a GDP már 1,6 százalékkal nőhet - erről értesült a Handesblatt.
A stuttgarti gazdasági napilap elsősorban a globális piac lelassulása és a bizonytalan kimenetelű Brexit miatt kongatták meg a német konjunktúrakutatók a vészharangot. Ennek nyomán a hazai elemzők egy része is úgy fogalmazott, hogy "sötét fellegek gyűlhetnek a mi gazdaságunk egén is" tekintettel arra, hogy Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partnerének gondjai kihathatnak az itt működő német leányvállalatok kapacitáskihasználtságára is, és a magyar GDP alakulására is. Nem látja súlyosnak a német gazdaság lelassulásának Magyarországra gyakorolt hatását a lapunk által megkérdezett Kőrösi István. Az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa szerint tudomásul kell venni, hogy Nyugat-Európa gazdasági növekedésének mértéke 1-2 százalékos, ez vonatkozik a legjelentősebbre, Németországra is. A lassulás egyik oka a tartós munkaerőhiány. Habár ennek jelei Magyarországon is megmutatkoznak, mégis ebből származik az előnyünk is. Nálunk, mint az az Audi győri üzemének sztrájkja során is kiderült, még mindig olcsóbb a munkaerő, mint Németországban. Ezért hozzánk hozzák a termelést, még a saját növekedésük kárára is. Egészen addig, amíg ez a helyzet fennáll, vagyis beláthatatlanul hosszú ideig - mondta a szakember -, a magyarországi termelés gazdaságos lesz a német cégek, kiemelten az autóipar számára. Ezért jött ide az Audi és a Mercedes, és létesít  üzemet a BMW is. Ezekben az üzemekben átlagosan minden 100 euró értékű alkatrészhez mindössze 15 euró magyarországi hozzáadott érték társul. Ez egy annyira bejáratott rendszer, ami a német tulajdonosok számára garanciát jelent, hogy megkapják azt, amit elképzeltek. Ugyanakkor Kőrösi István egyértelművé tette, hogy a magyar GDP idei növekedési ütemének lefékeződésében jelentős szerepet játszik a német gazdaság helyzete. Egyenlőre nagy visszaeséstől nem kell tartani - de a bővülés lehetőségei visszafogottabbá válnak. Egyúttal megjegyezte, hogy illúzió olyasmiről beszélni, ami a magyar kormány részéről gyakran elhangzik, hogy a V4-ek lennének a növekedés motorjai. Ha lassulás tapasztalható Németországban, akkor képtelenség azt állítani, hogy a mi régiónk adna dinamizmust Európának - összegezte Kőrösi István. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.26. 09:18