Audi-sztrájk: olaj volt a tűzre a munkáltató reakciója

Publikálás dátuma
2019.01.27. 18:49

Fotó: Audi Hungária Független Szakszervezet / Facebook
A szakszervezet szerint a cég megpróbálja elbizonytalanítani a sztrájkolókat.
Szombaton két alkalommal is asztalhoz ült az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációja és a munkáltató képviselői, ám megegyezés sem a béremelésről, sem másban nem született. Az Audi Hungaria ajánlatát - a sztrájkbizottság felhatalmazásával élve - helyből elutasították a szakszervezet nevében tárgyalók, mert azok "nem tükrözték a helyzet komolyságát". A munkáltatói ajánlat tartalmáról nem adhatott tájékoztatást Szimacsek Tibor a AHFSZ elnökségi tagja, mert mint a Népszavának megjegyezte, az Audi minden ajánlatát üzleti titokként kell kezelni.  A múlt héten csütörtökön kezdődött sztrájkot a műszakban lévők szinte 100 százaléka támogatja, így a győri Audi-üzemekben teljes a leállás. Az üzemekben néma csend, az emberek beszélgetnek, kártyáznak, főzőcskéznek, egy motor vagy autó sem készül, a dolgozók fegyelmezetten várják, hogy megszülessen a szakszervezet által is elfogadható egyezség a bérkövetelésről, cafeteriakeret emeléséről, szabad hétvégéről, valamint a szabadságok felhasználásáról. Annak ellenére, hogy a gyár belső kommunikációs csatornáján az üzem vezetése egy levelet küldött szét a dolgozóknak és egy videóüzenettel is igyekszik elbizonytalanítani a sztrájkolókat. Mondandójuk lényege, hogy ha a szakszervezet bérkövetelését teljesítenék, az nehéz helyzetbe vinné a győri gyárat. Ám mindez csak olaj volt a tűzre, a sztrájkolók még elszántabbak lettek - jegyezte meg Szimacsek Tibor. A munkáltatói tájékoztatóban a szakszervezet szerint rosszindulatú megjegyzés az is, hogy az AHFSZ külön kérése volt a 18 hónapos bérmegállapodás lehetősége. Ezzel szemben kifejezetten egy éves megállapodás szerepel a követeléseikben.  Az AHFSZ elnöksége a patthelyzet, valamint a győri vezetés hozzáállása miatt úgy határozott, hogy direkt tájékoztatást küld az anyavállalat ingolstadti felelős vezetőjének, hogy személyes részvételével közösen oldják meg a kialakult helyzetet.  Mint ismeretes a sztrájk idejére nem jár bér a dolgozóknak, ezért a résztvevők sztrájksegélyt kérhetnek. A győri gyakorlat szerint három sztrájkban töltött 8 órás műszak felett a sztrájkban töltött műszakokra nettó 5 ezer forint, 12 órás munkarend esetén pedig két alkalom felett 7500 forintot kapnak a munkások a bér helyett.
Szerző
Témák
Audi sztrájk

A végsőkig kitartanak az Audinál a sztrájkolók

Publikálás dátuma
2019.01.27. 13:52

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tegnap késő esti tárgyalási forduló sem hozott eredményt, a szakszervezet elutasította a cégvezetés ajánlatát.
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) Facebook-bejegyzése szerint a végsőkig kitartanak a sztrájkolók, megállapodás a szombat délutáni és késő esti tárgyalások során sem született. Az AHFSZ közölte: a munkáltató által ajánlott béremelési javaslat olyan mértékű, hogy "nem tükrözi a helyzet komolyságát". A sztrájkbizottság ezért helyben elutasította az ajánlatot. Egyben tájékoztatták az anyavállalat felelős vezetőjét, hogy személyes részvételével közösen oldják meg a helyzetet. 
Kisalföld ugyanakkor arról ír: a vállalat azt közölte a lappal, hogy 
a béremelési javaslatban szereplő számok egybeesnek a lényeges szakszervezeti követelési pontokkal.

Hangsúlyozták továbbá, az a tény, hogy sorrendben ez már a hetedik ajánlatuk, mutatja a megállapodási szándékukat, s ez is cél számukra. De eddig nem jártak sikerrel a szakszervezetnél.
Szerző
Témák
Audi sztrájk
Frissítve: 2019.01.28. 06:19

Sztrájkhelyzet a Tesconál, a bérek kifizetése is veszélyben lehet

Publikálás dátuma
2019.01.26. 09:54
Illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Megszűnik a bérszámfejtést is végző irodaközpont, a dolgozók sztrájkbizottságot alakítanak. Eközben - munkaerőhiányra hivatkozva - sok helyen az elektronikai részlegeit is bezárja a Tesco.
Átszervezés és csoportos létszámleépítés miatt ismét sztrájkhelyzet van a Tesco áruházláncnál – értesült a Magyar Idők. A tescós alkalmazottak bérszámfejtését, a cég foglalkoztatással kapcsolatos bevallásait összeállító győri irodaközpont 40 munkatársa sztrájkbizottság alakítását jelentette be. Amennyiben a multicég nem teljesíti a követeléseiket, azonnali hatállyal leteszik a munkát, ami miatt
összeomolhat a Tesco áruházlánc 16 ezer munkavállalójának bérezési rendszere.

Az érintettek karácsony előtt tudták meg, hogy a jövőben már nincs szükség rájuk. Az áruházlánc ugyanis közép-európai piacai – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – támogatására ez év elején üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten. A győri irodaközpont, ami hazai vonatkozásban végezte eddig ezt a munkát, megszűnik, a csoportos létszámleépítés ennek a következménye.
"Az érintettek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, hogy a munkáltató az átszervezés folyamatában nem partnerként tekint rájuk, ezért a szociális és gazdasági érdekeik csak így érvényesíthetők"

- nyilatkozta ezzel kacspolatban Bubenko Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Leszögezte, nem a többi dolgozót szeretnék nehéz helyzetbe hozni a lépéssel, am miatt a bérszámfejtés is elakadhat. Bubenko szerint bár azt közölte a cég, hogy az új központ munkahelyteremtéssel jár, a győri dolgozóknak nem ajánlottak fel másik hasonló munkakört. Akinek mégis, azt is alacsonyabb fizetésért foglalkoztatnák tovább, és napi sok órás ingázásra kényszerülne Pest és Győr között.
A Tesco a sztrájkkal kapcsolatban azt nyilatkozta: biztosítja a bérek kifizetését. Állítják: minden győri érintettnek felajánlották, hogy az új központban vagy a vállalat egyéb területein helyezkedjenek el.

A műszaki osztályokat is bezárják

Bezárják a műszaki osztályt kilenc Tesco-áruházban, helyükre a MediaMarkt elektronikai áruházlánc árusítóhelyei kerülnek. Az ott dolgozók feladatköre ezzel megszűnik, azonban a Tesco - mint azt a Magyar Időknek mondta - nem tart attól, hogy létszámleépítés lesz.
Összesen kilenc helyszín áruházainak elektronikai üzletága felett szerez irányítást a MediaMarkt, ezek: Budapest, Veszprém, Sopron, Baja, Esztergom, Szekszárd, Dunaújváros, Kaposvár, Tatabánya. A Gazdasági Versenyhivatal pénteken hagyta jóvá a partnerségi együttműködést. Szakszervezeti körökre hivatkozva a lap azt írja:
a kínálat szűkítését a munkaerőhiány idézte elő, mivel a műszaki eszközök értékesítéséhez szakképzettség szükséges.

A változás eredménye mégis az lehet, hogy utcára kerülnek a sokat keresett szakképzett eladók: azokban az üzletekben, ahol még külön műszaki osztály üzemel, megszűnik az ott dolgozók aktuális megbízatása.
Szerző
Témák
Tesco sztrájk