A tűzoltóknak lassan elegük lesz, hogy az állítólagos hazai átlagbér töredékét kapják

Publikálás dátuma
2019.01.27. 21:18

Fotó: Népszava
Miközben - elvileg - folyamatosan nő Magyarországon az átlagkereset, a tűzoltók ebből semmit nem éreznek. A szakszervezetük szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy ne legyenek tömeges munkahelyváltások.
"Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy 7 éves tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160.000 forint körüli összeget visz haza" - olvasható az Egységes Tűzoltó Szakszervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szervezet tudatja, a napokban kapták meg Magyarország vonulós tűzoltói a sokat hangoztatott illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat, de a helyzet sajnos drámai. Egy 7 éves beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160.000 forintot. Ráadásul a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Továbbá az ígért 3 pilléres életpályamodellből 2 pillér egyáltalán nem valósult meg.

Éppen ezért a szakszervezet szerint béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány (jellemzően a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók) ne váltson munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni.
Frissítve: 2019.01.27. 21:19

Soros-támogatás miatt lett áldozat a komlói rendőrkapitány?

Publikálás dátuma
2019.01.27. 21:09

Fotó: ERIC PIERMONT / AFP
Gulyás Zsolt, Baranya megye rendőr-főkapitánya január 23-ai hatállyal visszavonta Váczi Istvánnak, a Komlói Rendőrkapitányság vezetőjének parancsnoki kinevezését.
Gulyás Zsoltot egy héttel korábban bízták meg a főkapitányság irányításával, s ez volt az első olyan döntése, ami nyilvánosságot kapott. Váczi felmentése némiképp meglepő volt, mivel a 49 esztendős ezredes 13 éve irányította a rendőrök munkáját Komlón, s tevékenységével városszerte elégedettek voltak. A kapitányság bűnügyi mutatói átlagon felüliek, s Komlón nem voltak olyan „kínos rendőrségi ügyek”, amik előrevetítették a főkapitányi döntést. Váczi indoklás nélküli leváltása találgatásokra ad okot a 23 ezer lelkes városban, s a megye közélet iránt érdeklődő köreiben. Úgy tűnik, van is arra feltételezés, hogy miért kellett távoznia posztjáról az ezredesnek. A Szabad Pécs internetes hírportál szerint – vélhetően – azért, mert Váczi egy darts klub vezetőségi tagjaként elindítója volt egy drogmegelőzési programnak, s ehhez a munkához tavaly 1,9 millió forint támogatást kaptak a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványtól. A „drog helyett darts” program keretében a klub iskolai napokat szervezett, ahol a drogok veszélyeiről tartottak előadást, és dartsra tanították a diákokat, emellett – többek között – olyan darts versenyeket rendeztek, amelyeken nagyszülő-unoka párosok vettek részt. A program hatását nem könnyű pontosan felmérni, ám az tény, hogy azok az iskolák, ahol a dartsszal ötvözött drogprevenciós előadást tartottak a gyerekeknek, eddig egyszer sem jeleztek a rendőrségnek olyan esetet, hogy ott a tanulók közül valaki drogozás gyanúja miatt lett volna rosszul. Amúgy az említett megelőző programot a helyi vállalkozók támogatták pár százezer forinttal, a munka sikeréhez azonban jelentősen hozzájárult a Soros-pályázat pénze. Szerettük volna megtudni a főkapitányságtól, hogy miért mentették fel Váczit, és volt-e szerepe ebben annak, hogy egyesülete pénzért pályázott és nyert Soros alapítványától, ám a főkapitányság nem kívánt ezekre a kérdésekre válaszolni. Váczi sem nyilatkozhat, így maradnak a találgatások. A volt kapitány továbbra is rendőr maradhat, információink szerint Pécsen ajánlanak neki munkát.
Témák
rendőrség Soros

Napokon belül eldőlhet, hol laknak majd a leégett kollégium diákjai

Publikálás dátuma
2019.01.27. 20:55

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Több mint 450 férőhelyet ajánlottak fel a leégett budapesti Ráday Kollégium diákjainak. Az intézményben 165 hallgató lakott a szerda esti tűzig. A tűz áldozatának családját most bárki támogathatja.
A felajánlott szállások fele rövidtávú, a másik része akár a tanév végéig biztosíthatja a diákok lakhatását - derül ki a Magyar Református Egyház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 40, az ELTE 50, a Szent István Egyetem 26 helyet, egy magánkézben lévő hotel pedig 60 férőhelyet kínált a diákoknak.

A Károli Gáspár Református Egyetem hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat a szálláshelyekről. Szerdára szeretnék elosztani, hogy melyik diák hová kerül.
Az biztos, hogy mindenkinek lesz helye

– jelentette ki Zsengellér József, az egyetem stratégiai rektorhelyettese.

A Ráday Kollégium 165 diákja közül 32 jelezte, hogy önállóan megoldja a lakhatását, így 133 hallgató elhelyezéséről kell az egyetemnek gondoskodnia, közülük 42-en a teológián tanulnak. A tűzben használhatatlanná váltak az egyetemen tanító professzorok szolgálati lakásai is, így több oktatónak és családjának kell lakást találni. A Dunamelléki Református Egyházkerület már tárgyal a bajba jutottak elhelyezéséről.

A pénteki bankzárásig a Károli-egyetem bankszámlaszámára 6 millió forint érkezett a diákok megsegítésére. A legnagyobb összeg – 1 millió forint – a sárospataki teológiáról érkezett,
de volt több olyan magánszemély is, aki a teljes fizetését átutalta, hogy segítsen.

Számos református gyülekezet felajánlotta a vasárnapi perselypénzét a diákoknak, illetve a tűzvészben elhunyt Farkas Zoltán családjának megsegítésére.

A Dunamelléki Református Egyházkerület bankszámlaszámot nyitott, amelyen keresztül bárki támogathatja az árván maradt négy gyermeket és édesanyjukat. A számla adatai a következők:
Magyarországi Református Egyház 11100104-19024048-40000004
Az adakozókat arra kérik, a közlemény rovatba írják be: „tűz”
Szerző