rendőrség;Soros;

2019-01-27 21:09:25

Soros-támogatás miatt lett áldozat a komlói rendőrkapitány?

Gulyás Zsolt, Baranya megye rendőr-főkapitánya január 23-ai hatállyal visszavonta Váczi Istvánnak, a Komlói Rendőrkapitányság vezetőjének parancsnoki kinevezését.

Gulyás Zsoltot egy héttel korábban bízták meg a főkapitányság irányításával, s ez volt az első olyan döntése, ami nyilvánosságot kapott. Váczi felmentése némiképp meglepő volt, mivel a 49 esztendős ezredes 13 éve irányította a rendőrök munkáját Komlón, s tevékenységével városszerte elégedettek voltak. A kapitányság bűnügyi mutatói átlagon felüliek, s Komlón nem voltak olyan „kínos rendőrségi ügyek”, amik előrevetítették a főkapitányi döntést.

Váczi indoklás nélküli leváltása találgatásokra ad okot a 23 ezer lelkes városban, s a megye közélet iránt érdeklődő köreiben. Úgy tűnik, van is arra feltételezés, hogy miért kellett távoznia posztjáról az ezredesnek. A Szabad Pécs internetes hírportál szerint – vélhetően – azért, mert Váczi egy darts klub vezetőségi tagjaként elindítója volt egy drogmegelőzési programnak, s ehhez a munkához tavaly 1,9 millió forint támogatást kaptak a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványtól. A „drog helyett darts” program keretében a klub iskolai napokat szervezett, ahol a drogok veszélyeiről tartottak előadást, és dartsra tanították a diákokat, emellett – többek között – olyan darts versenyeket rendeztek, amelyeken nagyszülő-unoka párosok vettek részt. A program hatását nem könnyű pontosan felmérni, ám az tény, hogy azok az iskolák, ahol a dartsszal ötvözött drogprevenciós előadást tartottak a gyerekeknek, eddig egyszer sem jeleztek a rendőrségnek olyan esetet, hogy ott a tanulók közül valaki drogozás gyanúja miatt lett volna rosszul. Amúgy az említett megelőző programot a helyi vállalkozók támogatták pár százezer forinttal, a munka sikeréhez azonban jelentősen hozzájárult a Soros-pályázat pénze.

Szerettük volna megtudni a főkapitányságtól, hogy miért mentették fel Váczit, és volt-e szerepe ebben annak, hogy egyesülete pénzért pályázott és nyert Soros alapítványától, ám a főkapitányság nem kívánt ezekre a kérdésekre válaszolni. Váczi sem nyilatkozhat, így maradnak a találgatások. A volt kapitány továbbra is rendőr maradhat, információink szerint Pécsen ajánlanak neki munkát.