Magyar versenyzővel kezdődik kedden a Bocuse d'Or világdöntője

Publikálás dátuma
2019.01.28. 11:41
Illusztráció
Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP
Huszonnégy nemzet csapatainak részvételével rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or világdöntőjét január 29-30-án Lyonban; Magyarországot Pohner Ádám képviseli.
A Paul Bocuse által 32 évvel ezelőtt elindított szakácsverseny fináléját minden második évben tartják meg a franciaországi városban, a SIRHA gasztronómiai vásár keretein belül. A verseny mindkét napján 12-12 csapat készíti el fogásait, a magyarok a sorsolás szerint a keddi napon, másodikként kezdhetnek. Európából 10 csapat kvalifikálta magát, Ázsiából és az összamerikai térségből 5-5 csapat jutott be, Afrikát 2 versenyző képviseli, további két csapat (Olaszország és Kína) pedig szabadkártyával indulhat az idei finálén.
A magyar csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. Az idei versenyző Pohner Ádám, akit Csillag Richárd commis segít, coachként pedig Segal Viktor vesz részt a munkában. A magyar csapat felkészülését két nemzetközi kiválóság, a korábban aranyérmes Orjan Johannessen és a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold is segíti. Magyarország először 2013-ban képviseltette magát a lyoni finálén, abban az évben Széll Tamás és csapata a 10. helyet szerezték meg. 2015-ben Molnár Gábor - és mellette commis-ként Pohner Ádám - a 13. helyen végzett, majd 2017-ben Széll Tamás az európai kontinensdöntő megnyerése után a 4. helyen futott be a világdöntőben.
A csapatoknak minden évben két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.
Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse lesz, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell elkészíteni.

Az ételhez csak a hivatalos versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel. Ismert már a hústál kötelező alapanyaga, a csontos borjúkaraj is, kihívás azonban, hogy az ételt kötelező a csonttal együtt elkészíteni. A hústálat úgy kell megalkotni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni, és az ételhez minimum egy másik borjúrészt - lábat, vesét, mirigyet, májat vagy pacalt - is fel kell használni.
Szerző

Ételekkel is erősíthetjük az immunrendszert

Publikálás dátuma
2019.01.26. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Bizonyos tápanyagok segíthetnek az immunrendszer erősítésében, és ez különösen hasznos lehet a mostani, megfázásos, influenzás időszakban.
A táplálékkiegészítők mellett vagy akár helyett célszerű az ilyen, járványos időszakban minél több vitaminban gazdag ételt fogyasztani. A Healthline összeállítása szerint az alábbi élelmiszerek segíthetnek az immunrendszer működésének serkentésében:

Citrusfélék

A legtöbben nátha esetén azonnal a C-vitaminért nyúlnak, jól is teszik, mert segít az immunrendszer erősítésében, serkenti a fehérvérsejtek termelését, ami kulcsfontosságú a fertőzések elleni küzdelemben. A népszerű citrusfélék közé tartozik: a grapefruit, a narancs, a mandarin, a citrom, a lime. Mivel a szervezet a C-vitamint sem termelni, sem tárolni nem képes, naponta kell bevinni.

Paprika

Szent-Györgyi Albertnek köszönhetően tudjuk, a paprika kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, ráadásul béta-karotinban is gazdag, ezzel a szem és a bőr egészségét is védi. 

Savanyú káposzta

A rengeteg C-vitamin mellett tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Gazdag rostokban, ami tisztítja a bélfalat, de az érlelés során keletkező tejsav is jótékony hatással van a bélrendszerre, antibiotikumkúra után a bélflóra helyreállítását is segíti. Lehetőleg nyersen vagy csak rövid ideig párolva, bűntudat nélkül fogyaszthatjuk, mert kevés kalóriát tartalmaz - írta a HáziPatika.

Kiwi

A C-vitamin mellett tartalmaz folsavat, káliumot, B- és csonterősítő K-vitamint is. Elősegíti a pihentető alvást, rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást.

Brokkoli

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Jelentős mennyiségű A-, C- és E- vitamint, valamint sok más antioxidánst és rostot tartalmaz, így az egyik legegészségesebb zöldség. Ahhoz, hogy megőrizze értékes hatóanyagait, minél kevesebbet főzzük.

Fokhagyma

A fokhagyma a világ egyik leggyakoribb fűszere. Már régóta használják a fertőzések elleni küzdelemben. Segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a szív-, érrendszeri betegségek kialakulását is. 

Hagyma

Bár az összeállításban nem szerepel, a hagyma is jó szolgálatot tehet a megelőzésben, de a már elkapott betegség gyógyulásának gyorsításában is. Az A-, B6-, C- és E-vitaminok, a folsav, a nátrium, a kálium és a vas mellett sok rostot is tartalmaz. A népi orvoslás gyakran használt zöldsége, a hurutos betegségek, a köhögés enyhítésére használják, úgy tartják például, ha egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé teszünk, magába szívja a mikrobákat és fertőtleníti a levegőt, de a vércukorszint helyreállítására és bőrproblémák kezelésére is ajánlják. A britek a szemölcsöket dörzsölik be vele, egyes arab országokban pedig a hajhullást próbálják hagymával kevert sóval és borssal kezelni - derül ki a HáziPatika másik cikkéből.  

Gyömbér

Egy másik, a megfázás tüneteinek enyhítéséről ismert fűszer, amely segíthet csökkenteni a gyulladást, ezáltal mérsékli például a torokfájást. A kapszaicin rokona, így melegítő hatású is. Hatásos a hányinger enyhítésére is. Segíthet csökkenteni a krónikus fájdalmakat és egy új kutatás szerint koleszterincsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Kurkuma

A fényes, sárga, keserű fűszer régóta használatos gyulladáscsökkentő szerként a csontritkulás, de a rheumatoid arthritis kezelésében is. A kutatások szerint a kurkumin magas koncentrációja, amely a fűszer sárga színét adja, csökkentheti a testmozgás által okozott izomkárosodást is.

Mandula

A diófélék tele vannak zsírban oldódó E-vitaminnal, valamint egészséges zsírokkal. Egy fél pohár - körülbelül 45 darab -, egész, héjas mandula fedezi az ajánlott napi bevitelt.

Napraforgómag

Erős antioxidáns, a foszfor, magnézium és B6-vitamin mellett sok E-vitamint is tartalmaz. Utóbbi fontos az immunrendszer működésének szabályozásában és egészségének fenntartásában. Magas E-vitamin-tartalmú élelmiszer az avokádó és a zöldleveles zöldségek is.

Spenót

A legegészségesebbnek tartott salátanövény a C-vitamin mellett tartalmaz E-, B1- és B2-vitamint, szelént, cinket, kalciumot. A gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak mellett emésztést segítő rostokban és izomépítő fehérjékben is gazdag. A brokkolihoz hasonlóan egészségesebb, ha minél kevesebbet főzzük. 
Illusztráció
Fotó: Pexels

Húsleves

Ha betegek vagyunk, a csirkeleves szinte csodát tesz. Enyhíti a tüneteket, de akár megelőzésre is használhatjuk. A baromfihús gazdag B6-vitaminban, ami segíti a vörösvérsejtek kialakulását. A csontokból készült leves zselatint, kollagént és egyéb tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segítik a gyógyulást és az immunitást.

Joghurt

Az "élő és aktív kultúrákkal" rendelkező – például görög – joghurt is hozzájárul a betegségek elleni küzdelemhez. D-vitaminban is gazdag, ami fokozza a szervezet betegségek elleni természetes védelmét. Válasszunk natúr joghurtot, és ha szükséges, ízesíthetjük gyümölcsökkel, köhögéscsökkentő hatású mézzel.

Tengeri gyümölcsei

A herkentyűk rendkívül egészségesek az omega-3 zsírsav- és foszfortartalmuk miatt, de a rák, a kagyló, a homár cinktartalma is jelentős. Ez hozzájárul az immunsejtek rendeltetésszerű működéséhez. Fontos viszont, hogy a napi ajánlott cink mennyiségét ne lépjük túl, mert az már gátolja az immunrendszer működését. Felnőtt férfiaknál ez 11 mg, nők esetében pedig 8 mg.
Szerző

Kettősfronti hatás nehezíti a pénteket

Publikálás dátuma
2019.01.25. 13:13
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A hideg- és melegfrontra érzékenyeknek is panaszokat okozhat a péntekre virradóra érkezett kettősfront.
A kínzó kettősfronti tüneteket az úgynevezett okklúziós front okozza, a hideg- és a melegfrontra érzékenyeket is megviseli a pénteki időjárás - derül ki a MeteoKlinika honlapjáról. Előfordulhatnak keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás, valamit a kopásos mellett a gyulladásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek, amiről az alacsony hőmérséklet és a nyirkos levegő tehet. Álmosít a szürkeség, de sokan kimondottan erős görcsös, illetve migrénes fejfájást is tapasztalhatnak.
Tovább erősödött az influenzajárvány, ami nem csoda, az időjárás nagyon kedvez a vírus terjedésének.  A kimerült szervezet ellenállóképessége jelentősen csökken, éppen ezért ajánlott komolyan venni már az első tüneteket is - olvasható Pintér Ferenc meteogyógyász Facebook-oldalán
A megelőzéshez is fontos a réteges öltözet, a vastag kabát, a nyakat pedig óvjuk sállal. Együnk melegítő hatású ételeket, a fűszerek közül a fahéj, a gyömbér fokozza a vérkeringést. Napközben egy-egy csésze meleg tea felmelegít, és a leveseknek is „szezonja” van.
Szerző
Témák
meteogyógyász
Frissítve: 2019.01.25. 14:01