Előfizetés

Már ötvennyolc halottja van a brazil iszapárnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.28. 10:07

Fotó: MAURO PIMENTEL / AFP
Százakat továbbra sem találnak a pénteki katasztrófa után, 12 millió köbméter barnaiszap árasztotta el a Minas Gerais állambeli bányatelepülést.
Ötvennyolcra emelkedett a brazíliai gátszakadás halálos áldozatainak a száma, de félő, hogy növekedni fog, mert továbbra is 305 embert tartanak számon eltűntként – jelentették be vasárnap helyi polgárvédelmi tisztviselők. A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le pénteken, és iszap öntötte el a környező területet a Minas Gerais állambeli Brumadinho település közelében. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. A bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.
A vasárnapi nap folyamán egyetlen túlélőt sem talált az utánuk kutató mintegy 200 tűzoltó és 13 helikopter. A keresést egy időre fel kellett függeszteni, mert a hatóságok újabb gátszakadástól tartottak a katasztrófa helyszínén, és ezért több környező településről mintegy 24 ezer embert evakuáltak ideiglenesen. Ugyancsak vasárnap mintegy 130 izraeli katona indult útnak Brazíliába, hogy egyebek közt helymeghatározó eszközökkel, víz alatti radarokkal és drónokkal segítsenek az eltűntek utáni kutatásban. A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált (2,6 milliárd eurót) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére.  Minas Gerais állam ügyészsége szerint 1 milliárd reált még péntek este, majd további 10 milliárdot szombaton zároltak a hatóságok. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni, írja a hirado.hu.

Robbanás történt Hágában, romba dőlt egy lakóépület

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.27. 18:02

Fotó: Mike van Doorn, Martijn de Jong / District8.net
Meg nem erősített hírek szerint gázrobbanás lehetett – többen a romok alatt rekedhettek.
A detonáció következtében összedőlt egy épület, és nem kizárt, hogy emberek rekedhettek a romok alatt – jelentette az RTL News televízió alapján a hirado.hu. Az Euronews szerint többen is lehetnek a törmelékek alatt. Az első jelentések szerint nem tudni, mi okozta a detonációt, amely lebontotta a több lakásból álló épület szinte teljes homlokzatát.

A 444.hu meg nem erősített információkra hivatkozva arról ír, gázrobbanás történhetett az épületben, a rendőrség is ezt a lehetőséget vizsgálja. A környező épületeket kiürítették.

Eltemették a kútba zuhant spanyol kisfiút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.27. 17:53
A kútba zuhant spanyol kisfiú mentésére érkező csapatok
Fotó: JORGE GUERRERO / AFP
Julen Rosellót egy nappal holttestének megtalálása után helyezték örök nyugalomra az andalúziai Totalánban.
Eltemették vasárnap az andalúziai Totalánban a két hete kútba zuhant kétéves spanyol kisfiút, akinek holtestét előző nap találták meg a mentőcsapatok- írja a 24.hu.

Julen Rosello a családja szeme láttára egy szűk, 25 centiméter átmérőjű kútba esett az andalúziai Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén. A kétéves fiú a halottkémi vizsgálat eredményéről beszámoló tudósítások szerint a zuhanást követően azonnal meghalt, feltehetően a fejét ért sérülés miatt, amit egy magával rántott kő okozott. A nagyszabású, 13 napos mentőakciót főként a terület sziklás kőzete lassította. A szakembereknek egy párhuzamos járatot kellett fúrniuk, hogy végül eljussanak a gyermekhez. A spanyol hatóságok vizsgálják, hogy illegálisan fúrták-e a kutat. A kisfiú szülei 2017-ben már elveszítették idősebb, akkor hároméves fiúkat, aki szívbetegségben hunyt el, miközben a tengerparton sétáltak.