Szerény százmillióval drágult a Néprajzi Múzeum tervezése

Publikálás dátuma
2019.01.28. 13:28
Látványterv
Fotó: Városliget Zrt. / MTI
Egy kábelhálózat miatt előbb a gépészeti tervet rajzolták át, majd az épület terveit is. A múzeum még sehol, a tervezési költség megközelíti a kétmilliárdot.
Bár tavaly novemberben megsemmisítették a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, ez nem lehetett akadálya a tervezőmunka folytatásának: a projekten dolgozó mérnöki konzorcium és a megrendelő Városliget Zrt. 2018. december 13-án módosította az épület tervezéséről szóló szerződést – a munkaköltség így 97 millió forinttal, 1,88 milliárdra drágult, derül ki az európai közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.
A 2016 szeptemberében elkezdett projektnél ez már a harmadik szerződésmódosítás, igaz, nem mindegyik járt áremeléssel. Most olyan körülmények miatt drágult a tervezés, „amelyet a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”. Konkrétabban azért, mert 
  • az épületben lesz egy szerveregység a hozzátartozó kábelhálózattal, amihez át kell alakítani a gyengeáramú, gépészeti, statikai terveket - a módosítást pedig egy mérési stratégia előkészítő tanulmány előzi meg;
  • a megrendelő az üzemeltetési feladatokat nézve arra jutott, hogy a „költséghatékonyabb kialakításhoz” át kell tervezni az épületet. Ehhez is szükség lesz egy újabb tanulmányra.
Az építési engedély visszavonása leállással járhat, a komplexumban pedig még  csak a mélyépítési munkákkal végeztek. A Városliget Zrt. azonnan bizakodó: szerintük az új Néprajzi Múzeum kivitelezése és annak ütemezése sincs veszélyben. Az is igaz, hogy az épület átadását eredetileg 2019-re tervezték, ma már viszont 2021-el számolnak.
Az építkezés előkészítése korábban is vagyonokat vitt el, és a jelek szerint ez később sem lesz másként: mint a 24.hu írta, a projekt előkészítő földmunkáit Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végezte 2,5 milliárd forintért. A múzeum és a látogatóközpont felépítését 25 milliárd 970 forintért a ZÁÉV Zrt.-re bízzák, ami a Napi.hu cikke szerint egy hete került Mészáros Lőrinc gazdasági körébe.
Szerző
Frissítve: 2019.01.28. 13:36

"Az összes tüntetésen ott voltam, ide is eljöttem, rohadtul elegem van a Fideszből" – elstartolt az előválasztás

Publikálás dátuma
2019.01.28. 12:19

Fotó: Vajda József / Népszava
Tömött sorokat sehol nem láttunk, de sok eltökélt, dühös szavazó akadt, aki rögtön a szavazóhelyiségek megnyitása után leadta voksát – így indult hétfő reggel az ország első előválasztása.
– Alighogy kinyitottunk, nyolc óra két perckor ketten is leszavaztak – adott gyors helyzetjelentést az előválasztás V. kerületi szavazóhelyiségében az „ügyeletes” fiatal MSZP-tag. Igaz, utána vagy fél órán át senki nem tért be a Deák térnél, a luxusáruházak sora közötti bérház udvarából nyíló MSZP-irodába, hogy döntsön: a szocialista Horváth Csabát vagy a párbeszédes Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak Tarlós István főpolgármester legyőzésére? Mivel szavazó nem akadt, volt idő arra, hogy az aktivista a procedúrát bemutatva, biztosítson mindenkit: gyakorlatilag nincs esély arra, hogy bárki is meghekkelje az előválasztást. A betérő szavazók csak azután voksolhatnak, hogy adataikat már felvitték a számítógépes adatbázisba, és aláírták a „budapesti értéknyilatkozatot.” Az adatok rögzítésével megelőzhető, hogy bárki is kétszer voksoljon, az értéknyilatkozat pedig az esetleges fideszes trükközőket hivatott távol tartani. A szervezők legalábbis abban bíznak: egy fideszes aligha írja alá „névvel, címmel” azt a nyilatkozatot, amelyben egyebek mellett az áll, hogy „a mai magyar kormányzás páriaként tekint Budapestre”, emiatt soha el nem készülő beruházások csúfítják a várost, mindent elborít a szemét, továbbá „bogár- és patkányrajok” lepik el az utcákat.
Míg a Deák Ferenc utcai szavazóhelyiségben ottjártunkkor minimális volt az érdeklődés, a Blaha Lujza téren felállított sátornál már nagyobb volt a forgalom. Kilenc órakor, alighogy kinyitott a szavazóhely, rögtön akadt is voksoló. Elsőként Szekeres Lászlóné, nyugdíjas tanár szavazott itt: – Roppant bölcs döntésnek tartom, hogy meghirdették az előválasztást, sajnálom, hogy korábban nem alkalmazták ezt a módszert. Ezzel valóban ki lehet választani a legalkalmasabb embert, s elkezdődhet a Fidesz rendszerének lebontása. Az asszony fontosnak tartotta megemlíteni azt is: – Örülnék, ha sokan részt vennének az előválasztáson, mert biztos vagyok abban, hogy a Fidesz sötét módszerekkel próbálkozik majd. A következő szavazó szivárványszín esernyővel a kezében a tért be a sátorba. A középkorú, ötgyermekes Csécsei Ilona azt mondta, direkt úgy időzítette a hétfő reggelét, hogy az elsők között adhassa le voksát, annyira fontosnak tartja az előválasztást. Ő is úgy vélte, a procedúra segíthet abban, hogy az ellenzék valóban eséllyel szálljon harcba Budapestért. Az asszony szavaiból kiderült, nem csupán politikai meggyőződése, hanem saját sorsa miatt is ellenzéki sikerben bízik: Karácsony Gergely és Horváth Csaba egyaránt azt ígérte, hogy kiemelten foglalkozna a lakhatási gondok felszámolásával. Csécsei Ilona pedig devizahitele miatt elveszítette sülysápi házát, azóta albérletben él és neveli egyedül öt gyermekét.
A Blaha Lujza téri sátorban később betért Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője is. Nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mennyien vesznek majd részt az előválasztáson. Amikor pedig azt kérdeztük, mekkora az a minimális részvétel, amelynél a procedúra hitelessé válik, jelezte: ő amondó, már az is siker, hogy megszervezték, elindították az előválasztást, róluk szólnak egy héten át a hírek, ráadásul csak jó eredmény születhet, hiszen két felkészült, alkalmas jelöltre lehet szavazni. Pontban 9-kor nyitott meg a főváros XV. kerületében, a Fő téren is az a fűtött sátor, ahol szavazni lehet. Akkor már ott volt Török Zsolt, az MSZP politikusa, aki – mint mondta –, mindenképp első akart lenni, látni akarta, hogy „minden működik-e”. Működött, a sátorban szavazókra váró két egyetemista, Adrienn és Beni mindent előkészített kilenc órára. Miután három perc alatt „leszavaztatták” a szocialista politikust, elmondták: mivel nem értenek egyet a Fidesz „unortodox politikájával”, úgy döntöttek, ezt a hetüket arra szánják, hogy segítsék az előválasztás lebonyolítását, és minden reggel kilenctől este hétig fogadják a voksolókat.
Nem kellett sokat várni az első „nem politikus” érdeklődőkre sem. A sátor nyitása után tíz perccel egy XV. kerületi család érkezett, hogy válasszon Karácsony és Horváth közül. A 67 éves családfő azt mondta, a neten értesült a folyamatról és nem volt számára kérdés, hogy eljöjjön-e családjával: – Forradalmár vagyok. Az összes tüntetésen ott voltam, ide is eljöttem, rohadtul elegem van a Fideszből – jelentette ki, és gyorsan hozzáfűzte: – Karácsony Gergelyre szavaztam, de ha Horváth Csaba nyer, akkor ő kapja majd a voksomat. Csak takarodjon Budapest éléről Tarlós!
Témák
előválasztás

Szmogriadó: Miskolcon elrendelték a tájékoztatási fokozatot

Publikálás dátuma
2019.01.28. 12:00

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Miskolcon fokozatosan romlik a levegő minősége, ezért Kriza Ákos polgármester hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatta a polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-t.
A közlemény szerint az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért döntött így a polgármester. Kriza Ákos ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, ne égessenek hulladékot, műanyagot, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos az avar és kerti hulladék égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés is. A tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: a levegőhigiénés index alapján két település, Miskolc és Putnok egészségtelen minősítést kapott, de Sajószentpéteren, Egerben és Hernádszurdokon is "kifogásolt" a levegő minősége. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a levegő minőségének további romlása várható a következő napokban.
Szerző