tervezés;Néprajzi Múzeum;

2019-01-28 13:28:45

Szerény százmillióval drágult a Néprajzi Múzeum tervezése

Egy kábelhálózat miatt előbb a gépészeti tervet rajzolták át, majd az épület terveit is. A múzeum még sehol, a tervezési költség megközelíti a kétmilliárdot.

Bár tavaly novemberben megsemmisítették a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, ez nem lehetett akadálya a tervezőmunka folytatásának: a projekten dolgozó mérnöki konzorcium és a megrendelő Városliget Zrt. 2018. december 13-án módosította az épület tervezéséről szóló szerződést – a munkaköltség így 97 millió forinttal, 1,88 milliárdra drágult, derül ki az európai közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.

A 2016 szeptemberében elkezdett projektnél ez már a harmadik szerződésmódosítás, igaz, nem mindegyik járt áremeléssel. Most olyan körülmények miatt drágult a tervezés, „amelyet a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”. Konkrétabban azért, mert 

Az építési engedély visszavonása leállással járhat, a komplexumban pedig még  csak a mélyépítési munkákkal végeztek. A Városliget Zrt. azonnan bizakodó: szerintük az új Néprajzi Múzeum kivitelezése és annak ütemezése sincs veszélyben. Az is igaz, hogy az épület átadását eredetileg 2019-re tervezték, ma már viszont 2021-el számolnak.

Az építkezés előkészítése korábban is vagyonokat vitt el, és a jelek szerint ez később sem lesz másként: mint a 24.hu írta, a projekt előkészítő földmunkáit Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végezte 2,5 milliárd forintért. A múzeum és a látogatóközpont felépítését 25 milliárd 970 forintért a ZÁÉV Zrt.-re bízzák, ami a Napi.hu cikke szerint egy hete került Mészáros Lőrinc gazdasági körébe.