Már 750 lakástűzhöz riasztották idén a tűzoltókat

Publikálás dátuma
2019.01.28. 16:15
Tűzoltók dolgoznak egy veszprémi társasháznál 2019. január 22-én
Fotó: Mátyus Tamás / MTI
Csak az elmúlt hétvégén öt ember vesztette életét. Naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlanságra visszavezethető tüzek miatt.
Év eleje óta már hétszázötven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Huszonnégy eset áldozatot is követelt, csak az elmúlt hétvégén öt ember halt meg lakástűzben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint januárban eddig átlagosan óránként keletkezett lakástűz Magyarországon, naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlanságra visszavezethető tüzek miatt. A közlemény szerint a téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának: az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre. Egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. Érdemes odafigyelni arra, hogy  
azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához vagy kazánhoz,
ne fűtsenek háztartási hulladékkal: az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak,
ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.
gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó vagy halálos lakástűzhöz. Fekve, ágyban ne dohányozzanak, és ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta.
a régen épült házakban több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti a hálózatot, ami miatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassák felül egy villanyszerelővel.
és ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva a hőmérséklettől, ne használják és hívjanak villanyszerelőt.
Szerző

Februárban Budapestre jöhet Mike Pompeo

Publikálás dátuma
2019.01.28. 16:07

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A Wall Street Journal szerint az amerikai külügyminiszter látogatást készül tenni Orbán Viktornál. A külügyminisztérium annyit közölt, hogy egyeztetnek Pompeo útjának egyes részleteiről.
Az amerikai külügyminiszter február közepén valóban Közép-Európába látogat. Az út egyes részleteivel kapcsolatos egyeztetések még zajlanak – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután az atv.hu munkatársa arról érdeklődött, hogy valóban Budapestre érkezik-e Mike Pompeo februárban, és mi lesz a hivatalos programja.
Korábban a Wall Street Journal című amerikai lap – egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva – arról számolt be:

az amerikai-magyar nézeteltérések fokozott diplomáciai aktivitást váltottak ki, és Mike Pompeo – aki a múlt héten telefonon beszélt Orbán Viktorral a védelmi együttműködési megállapodásról – azt tervezi, hogy februárban látogatást tesz nála Budapesten.

„A lényeg, hogy üzleteket akarunk kötni Oroszországgal”

A lap az MTI összefoglalója szerint arról is írt, hogy az Egyesült Államok szeretné, ha NATO-szövetségesei – köztük Magyarország – igazodna szigorúbb politikájához Oroszországgal és Kínával szemben. Az újság szerint bár Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadói mindig úgy nyilatkoztak, hogy Magyarország továbbra is nagyra értékeli a NATO nyújtotta védelmet, és továbbra is hozzá akar járulni katonáival a szervezet katonai erejéhez, sőt, hajlandó növelni is külföldön bevetendő katonáinak számát, a kormányfő a budapesti amerikai nagykövettel decemberben tartott találkozóján közölte:

azt szeretné, ha Magyarország „semleges tudna maradni, mint Ausztria”, amikor Washington keményebb irányvonalat szorgalmaz Oroszországgal és az Egyesült Államokkal szemben.

Erről olyan tisztségviselők számoltak be az amerikai lapnak, akik információkkal rendelkeznek a tárgyalásról. A lap vasárnapi jelentése szerint Orbán Viktor szóvivője nem válaszolt az ügyet firtató kérdésekre. Egy magas rangú magyar tisztségviselő azonban azt mondta:

a miniszterelnök hevesen ellenáll annak, hogy amerikai nyomásra Budapest járuljon hozzá Moszkva és Peking európai befolyásának féken tartásához.

Az Egyesült Államok védelmi együttműködési megállapodásokat köt különböző szövetségeseivel, és ez már egy jó ideje napirenden van Magyarország viszonylatában is. Egy ilyen megállapodás szerint ha amerikai katona bűncselekményt követne el Magyarországon, akkor mindenképpen amerikai bíróság elé állítanák, valamint a Magyarországra szállítandó amerikai katonai felszereléseket egyszerűsített vámeljárás alá vonnák – közölték amerikai tisztségviselők. Washingtonban kezdetben azt gondolták, hogy az erről szóló törvény elfogadása nem ütközik akadályba a magyar parlamentben, hiszen a kormánynak kétharmados többsége van a törvényhozásban. A magyar parlament azonban még hónapok múltán sem fogadta el az erre vonatkozó jogszabályt, amire Orbán Viktor különböző, időnként egymásnak ellentmondó magyarázatokat adott – közölték a lappal meg nem nevezett tisztségviselők.

„Orbán Viktor számára a lényeg, hogy üzleteket akarunk kötni Oroszországgal. És fellázadunk, ha ki akarnak oktatni bennünket arról, hogyan kell viselkednünk Kínával szemben, mintha mi Kína ügynökei volnánk”

– mondta egy meg nem nevezett, magas rangú magyar tisztségviselő.

Szerző
Frissítve: 2019.01.28. 17:23

Marad a hideg, néhol havazás is lehet

Publikálás dátuma
2019.01.28. 15:24

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A következő napokban akár -10 fokot is mérhetünk.
Kedden északnyugaton és a középső országrészben közepesen, máshol erősen felhős lesz az ég. Északkeleten még néhol lehet havazás, délnyugaton pedig helyenként eső, havas eső fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű. 
Szerdán éjszaka többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, előbbi a déli órákra nagyrészt feloszlik, viszont a felhőzet többnyire tartósan megmarad. A keleti határvidéken helyenként kisebb eső, ónos eső fordulhat elő, de máshol nem valószínű csapadék. Napközben többfelé megélénkül a keleti, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között, a kevésbé felhős, havas tájakon -10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között várható.
Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég. Elszórtan várható kisebb csapadék: nyugaton hó, havas eső, máshol általában havas eső, eső lehet. A délire forduló szél általában mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.
Pénteken szakadozott felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A reggeli ködfoltok feloszlanak. Elszórtan – nagyobb eséllyel reggel, délelőtt, illetve este – valószínű csapadék: kezdetben hó, havas eső is lehet, délutántól inkább már csak eső várható. A délkeleti, déli szél – elsősorban a Dunántúl északi részén – többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8, az Északi-középhegység térségében 0 és +2 fok között várható.
Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, és többfelé várható eső, zápor. A délkeleti, déli szelet nagy területen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében néhány fokkal gyengébb lesz a felmelegedés.
Vasárnap is borult lesz az ég, eső és zápor valószínű. A délkeleti, keleti szél egyre többfelé északira fordul, és élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, délkeleten, keleten lesz az enyhébb idő.
Szerző