Februárban Budapestre jöhet Mike Pompeo

Publikálás dátuma
2019.01.28. 16:07

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A Wall Street Journal szerint az amerikai külügyminiszter látogatást készül tenni Orbán Viktornál. A külügyminisztérium annyit közölt, hogy egyeztetnek Pompeo útjának egyes részleteiről.
Az amerikai külügyminiszter február közepén valóban Közép-Európába látogat. Az út egyes részleteivel kapcsolatos egyeztetések még zajlanak – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután az atv.hu munkatársa arról érdeklődött, hogy valóban Budapestre érkezik-e Mike Pompeo februárban, és mi lesz a hivatalos programja.
Korábban a Wall Street Journal című amerikai lap – egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva – arról számolt be:
az amerikai-magyar nézeteltérések fokozott diplomáciai aktivitást váltottak ki, és Mike Pompeo – aki a múlt héten telefonon beszélt Orbán Viktorral a védelmi együttműködési megállapodásról – azt tervezi, hogy februárban látogatást tesz nála Budapesten.

„A lényeg, hogy üzleteket akarunk kötni Oroszországgal”

A lap az MTI összefoglalója szerint arról is írt, hogy az Egyesült Államok szeretné, ha NATO-szövetségesei – köztük Magyarország – igazodna szigorúbb politikájához Oroszországgal és Kínával szemben. Az újság szerint bár Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadói mindig úgy nyilatkoztak, hogy Magyarország továbbra is nagyra értékeli a NATO nyújtotta védelmet, és továbbra is hozzá akar járulni katonáival a szervezet katonai erejéhez, sőt, hajlandó növelni is külföldön bevetendő katonáinak számát, a kormányfő a budapesti amerikai nagykövettel decemberben tartott találkozóján közölte:
azt szeretné, ha Magyarország „semleges tudna maradni, mint Ausztria”, amikor Washington keményebb irányvonalat szorgalmaz Oroszországgal és az Egyesült Államokkal szemben.

Erről olyan tisztségviselők számoltak be az amerikai lapnak, akik információkkal rendelkeznek a tárgyalásról. A lap vasárnapi jelentése szerint Orbán Viktor szóvivője nem válaszolt az ügyet firtató kérdésekre. Egy magas rangú magyar tisztségviselő azonban azt mondta:
a miniszterelnök hevesen ellenáll annak, hogy amerikai nyomásra Budapest járuljon hozzá Moszkva és Peking európai befolyásának féken tartásához.

Az Egyesült Államok védelmi együttműködési megállapodásokat köt különböző szövetségeseivel, és ez már egy jó ideje napirenden van Magyarország viszonylatában is. Egy ilyen megállapodás szerint ha amerikai katona bűncselekményt követne el Magyarországon, akkor mindenképpen amerikai bíróság elé állítanák, valamint a Magyarországra szállítandó amerikai katonai felszereléseket egyszerűsített vámeljárás alá vonnák – közölték amerikai tisztségviselők. Washingtonban kezdetben azt gondolták, hogy az erről szóló törvény elfogadása nem ütközik akadályba a magyar parlamentben, hiszen a kormánynak kétharmados többsége van a törvényhozásban. A magyar parlament azonban még hónapok múltán sem fogadta el az erre vonatkozó jogszabályt, amire Orbán Viktor különböző, időnként egymásnak ellentmondó magyarázatokat adott – közölték a lappal meg nem nevezett tisztségviselők.
„Orbán Viktor számára a lényeg, hogy üzleteket akarunk kötni Oroszországgal. És fellázadunk, ha ki akarnak oktatni bennünket arról, hogyan kell viselkednünk Kínával szemben, mintha mi Kína ügynökei volnánk”

– mondta egy meg nem nevezett, magas rangú magyar tisztségviselő.

Szerző
Frissítve: 2019.01.28. 17:23

Marad a hideg, néhol havazás is lehet

Publikálás dátuma
2019.01.28. 15:24

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A következő napokban akár -10 fokot is mérhetünk.
Kedden északnyugaton és a középső országrészben közepesen, máshol erősen felhős lesz az ég. Északkeleten még néhol lehet havazás, délnyugaton pedig helyenként eső, havas eső fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű. 
Szerdán éjszaka többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, előbbi a déli órákra nagyrészt feloszlik, viszont a felhőzet többnyire tartósan megmarad. A keleti határvidéken helyenként kisebb eső, ónos eső fordulhat elő, de máshol nem valószínű csapadék. Napközben többfelé megélénkül a keleti, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között, a kevésbé felhős, havas tájakon -10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között várható.
Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég. Elszórtan várható kisebb csapadék: nyugaton hó, havas eső, máshol általában havas eső, eső lehet. A délire forduló szél általában mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.
Pénteken szakadozott felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A reggeli ködfoltok feloszlanak. Elszórtan – nagyobb eséllyel reggel, délelőtt, illetve este – valószínű csapadék: kezdetben hó, havas eső is lehet, délutántól inkább már csak eső várható. A délkeleti, déli szél – elsősorban a Dunántúl északi részén – többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8, az Északi-középhegység térségében 0 és +2 fok között várható.
Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, és többfelé várható eső, zápor. A délkeleti, déli szelet nagy területen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében néhány fokkal gyengébb lesz a felmelegedés.
Vasárnap is borult lesz az ég, eső és zápor valószínű. A délkeleti, keleti szél egyre többfelé északira fordul, és élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, délkeleten, keleten lesz az enyhébb idő.
Szerző

Horváth Csaba: Budapest többet érdemel

Publikálás dátuma
2019.01.28. 15:15

Fotó: Mohai Balázs / MTI
„Győzzük le a Fidesz NER-jét, amely Budapest kifosztására szakosodott“ – üzente a politikus.
Számít a budapestiek bizalmára és arra, hogy a főváros végre megkapja azt ami jár, mert Budapest többet érdemel – erről beszélt Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt hétfőn, Csepelen tartott sajtótájékoztatóján. A politikus azoknak a támogatását kérte, akik egyet értenek azzal, hogy Orbán, Tarlós és a Fidesz NER-jével szemben egy erős, határozott és egyértelmű ajánlat kell. „Győzzük le a Fidesz NER-jét, amely Budapest kifosztására szakosodott“ – fogalmazott Horváth Csaba. Azt mondta, hogy ha Budapest főpolgármesterévé választják, nem ellenzéki főpolgármestere lesz a fővárosnak, hanem egy olyan budapesti, aki csak és kizárólag a főváros érdekeit hajlandó képviselni és a budapestieket szolgálni.
Horváth Csaba a sajtótájékoztató után leadta a voksát. A helyszínen Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt: 2018. április 8-án a csepeliek úgy döntöttek, nem kérnek a Fidesz kormányzásából, és ellenzéki képviselőt juttattak a parlamentbe. „Nem kérnek Orbán Viktorból, és nem kérnek Németh Szilárdból” – tette hozzá.
Az ország első előválasztása hétfő reggel indult: tömött sorokat sehol nem láttunk, de sok eltökélt, dühös szavazó akadt, aki rögtön a szavazóhelyiségek megnyitása után leadta voksát. Az erről szóló riportunkat itt, a Karácsony Gergellyel és Horváth Csabával készített interjúnkat pedig itt olvashatja. Az előválasztás részleteiről itt írtunk bővebben.
Szerző