Előfizetés

Bulgária 2022 januárjában bevezetheti az eurót

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.28. 19:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A pénzügyminiszter azt reméli, hogy az ország még a nyáron csatlakozhat a bankunióhoz és az ERM-2 árfolyamrendszerhez.
Bulgáriában legkorábban 2022 januárjában bevezethetik az eurót, az ezzel kapcsolatos előkészületek jól haladnak – jelentette be Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter hétfőn. Valdis Dombrovskis, euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök tíz napja azt mondta, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgáriának legalább 2022 közepéig kell várnia az euró bevezetésére. A pénzügyminiszter hétfőn reményét fejezte ki, hogy Bulgária még a nyáron csatlakozhat a bankunióhoz és az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez. Az ország már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát. Bulgária teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa, ugyanakkor az EU legszegényebb állama és az egyik legkorruptabb is. Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak, és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség. Ezt megelőzően az EKB stressztesztnek vet alá hat bolgár bankot, aminek az eredményét várhatóan idén júliusban hozzák nyilvánosságra. 

Csaknem 325 milliós támogatást kapott Mészárosék ötcsillagos szállodája a turisztikai ügynökségtől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.28. 18:39

Fotó: Népszava
De Tállai András államtitkár testvérének mezőkövesdi panziójának is jutott vissza nem térítendő támogatás.
A turisztikai ágazat kormányzati szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő pályázati forrásaiból Mészáros Lőrinc egyik cége is támogatásban részesült – vette észtre az MTÜ honlapján lévő adatbázisban a napi.hu. A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája szerint a Témadesign Kft. 324,5 millió forintot kapott a tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine és Spa fejlesztésére. Cégadatbázisok alapján pedig kiderült, hogy a felcsúti székhelyű Témadesign Kft. a Mészáros Gasztro Kft. tulajdonában van, ami pedig a volt felcsúti polgármester egyik vállalkozása – teszi hozzá a portál. A cikk szerint a támogatott panziók és szállodák listáján megtalálható az EU-Invest Ingatlanforgalmazó Kft. is (EU-Invest), amely 60 millió forintot nyert el az MTÜ-től a mezőkövesdi Ametyst panzió fejlesztésére. A cég többségi tulajdonosa Burhenne Tállai Ilona, aki Tállai András, a Pénzügyminisztérium jelenlegi miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, korábbi NAV-elnök testvére.

Az állam bevásárolta magát az Ózdi Acélművekbe

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.28. 18:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Húsz százalékos tulajdonrészt vásároltak, több mint 30 millió euróért.
A magyar állam 20 százalékos tulajdonrészt vásárolt több mint 30 millió euróért az Ózdi Acélműben a jelenlegi tulajdonos német Max Aicher-csoporttól – jelentette be a tranzakcióban az államot képviselő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón, Budapesten. Mint mondta, a többségi tulajdonos 60 millió euró értékű technológiai beruházást, eszközbeszerzést hajt végre annak érdekében, hogy az Ózdi Acélművek magasabb színvonalon, komplexebb termékekkel, jobb hatékonysággal lássa el feladatát. Az állami szerepvállalás lehetővé teszi, hogy a meglévő 500 munkahely biztonságban legyen, illetve az állások száma növekedjen, az intézkedés a munkahelyek stabilitása mellett jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság bővüléséhez – tette hozzá.