Előfizetés

„Ennyivel minket nem lehet leszerelni” – Az ügyészségre mentek Hadházyék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 17:28

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Betekintést kértek a róluk szóló nyomozati anyagokba.
A volt LMP-s, jelenleg független Szél Bernadett és Hadházy Ákos, valamint a DK-s Varju László kedden elment az ügyészségre, hogy megtekintsék az MTVA székházban történtekkel kapcsolatos iratokat. A Szél Bernadett Facebook-oldalán, az ügyészség épülete elől közzétett élő videóban Hadházy Ákos arról beszélt: egészen abszurd jogi érveléssel utasították el a feljelentésüket abban az ügyben, amikor erőszakkal eltávolították őket az MTVA épületéből. Hozzátette: azt a feljelentést is elutasították, melyben azzal kapcsolatban tettek panaszt, hogy miért nem segített a rendőrség. „A mai jog szerint még a sértettnek van joga egy nyomozás iratainak a megtekintésére” – hangsúlyozta, hozzátéve:
részeredményt értek el, végül egy hetet kértek tőlük, ezután elvileg betekinthetnek papírokba.

Ezt követően Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy nem fogják annyiban hagyni, „ennyivel minket nem lehet leszerelni”.
„Ami történt, megtörtént, és ország-világ láthatta, hogy nem a mi gyomrunk rúgott vissza az ő térdükbe”

– fogalmazott.

Szél leszögezte, hogy egy közintézményben senkivel nem bánhatnak így. Azt akarják, hogy a köztévében rendes hírek menjenek, és arról szóljon az adás, amiről a világ is szól körülöttünk. Hozzátette, hogy joguk van látni az iratokat, és az ügyészségtől jövő szerdára kaptak időpontot, amikor elvileg mindent eléjük fognak tárni.
„Kíváncsian várjuk, itt leszünk akkor is, ahogy most is itt vagyunk”

– hangsúlyozta Szél Bernadett.

Varju László pedig közölte: ki fogják követelni az igazukat. „Mindenkinek az a dolga, hogy amit látott, azt a valóságnak megfelelően ítélje meg” – mondta, és hangsúlyozta: úgy tűnik, arra is szükség van, hogy a papírokat közösen is megnézzék, mert az ügyészség „mintha egy más világban” élne.

Az IKEA is megszólalt a bajba jutott Szarvasi-gyár ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 16:58
Illusztráció: Pascal Le Segretain/Getty Images
A svéd lakberendezési áruházlánc szűkszavúan, de sokat sejtetően reagált a korábbi partnerével kapcsolatos aggasztó hírekre. Az elbocsátott 400 dolgozó sorsán a Pénzügyminisztérium is rajta tartja a szemét.
"Az IKEA számára a legfontosabb a vásárlók elégedettsége, ezért a vállalat úgy döntött, hogy megszünteti az együttműködést. Ennek oka pedig az, hogy az IKEA mindig úgy hoz döntéseket hogy az mind az üzlet, mind a vásárló számára a legjobb legyen. Legfőképpen pedig a minőség az, amiben az IKEA nem köt kompromisszumot." - idézi a közleményt az Index. A svéd cég megjegyzi, jogi megfontolásból és a velük 20 éven át dolgozó beszállító iránti tiszteletből nem osztanak meg további részleteket az ügyben.

Ahogy azt korábban kiderült, az 1952-ben alapított Szarvasi-gyár már egy ideje bajban volt, a vezetőség már októberben leállította a beruházásokat, és a cég eszközeinek értékesítése mellett döntött. A Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az IKEA-nak is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-től nyár óta már 200 dolgozót elküldtek, múlt héten pedig kiderült, az összes dolgozót, több mint 400 embert, elbocsátanak. Az IKEA alighanem azért is érezte szükségesnek a megszólalást, mert a válságba sodródott cég részéről elhangzott, többek között egy IKEA-megrendelésre számítottak nagyon.

A több mint 66 éves gyár vezetése azt mondta, igyekeznek minél több dolgozónak új munkahelyet találni a cég partnereinél. Az ügyben a Pénzügyminisztérium is megszólalt, közleményükben úgy fogalmaztak, fokozott figyelemmel kísérik a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. munkavállalóinak sorsát, ezért felkérték a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését.

A külügy nem tud az állítólag Budapesten bujkáló, elítélt RMDSZ-es politikusról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 16:39
Olosz Gergely
Fotó: oloszgergely.wordpress.com
A román sajtó szerint a decemberben befolyással való üzérkedés miatt három év börtönre ítélt, a magyar kormánnyal jó viszont ápoló Olosz Gergely Budapestre menekülhetett. Szijjártóéknak "nincs információjuk" róla.
Ahogy arról korábban mi is írtunk, több román sajtótermék névtelen forrásokra hivatkozva azt feltételezi, hogy Olosz Gergely, aki ellen január elején nemzetközi körözést adtak ki, Budapest vendégszeretetét élvezi. Az Orbán Viktor és Semjén Zsolt ismert támogatójának számító RMDSZ-es politikust, volt Kovászna megyei szenátort, december 20-án ítélte három év letöltendő szabadságvesztésre korrupcióért a román legfelsőbb bíróság. A román média már december 21-én jelezte, hogy a rendőrség nem találja a politikust, aki nem jelentkezett a büntetés végrehajtására, ezért országos elfogató parancsot adtak ki a nevére, és személyi adatait elküldték Románia valamennyi határátkelőjére.

A DK-s Vadai Ágnes ezért most rákérdezett a külügyminisztériumnál, a magyar hatóságok nyújtottak-e valamilyen, akár nem hivatalos menedéket Olosznak, tudnak-e arról, hogy Magyarországon tartózkodik, illetve hogy elfognák és kiadnák-e a román hatóságoknak, ha felbukkanna. A külügyminisztérium részéről Szijjártó Péter miniszter helyett Menczer Tamás helyettes államtitkár adott szűkszavú választ Vadainak, amelyben annyit írt, hogy a nemzetközi és hazai jogszabályok szerint járnak el, illetve hogy
"Olosz Gergely hollétéről a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs információja."

Oloszt többrendbeli befolyással való üzérkedésért ítélték letöltendő börtönbüntetésre, illetve 384 ezer euró (átszámítva mintegy 123 millió forint) és 400 ezer lej (kb. 28 millió forint) értékű vagyonelkobzásra. A székelyföldi szenátor a vádirat szerint 2010-ben, még parlamenti képviselőként követte el a bűncselekményt, azt kihasználva, hogy korábban az energiaár-szabályozó hatóság elnöke volt. Négy román vállalkozót hitegetett azzal, hogy előnyös szerződéshez segíti cégeiket. Olosz így félmillió euró illetéktelen haszonhoz jutott.

A politikus Magyarországra érkezésének egyébként a magyar hatóságoknál különösebb nyoma nem lenne, hiszen magyar állampolgársága is van, így vízumra nincs szüksége és menedékjogot sem kellene kérnie.