Az amerikai külügy egyszerre cáfolja Orbánt és Szijjártót

Publikálás dátuma
2019.01.30. 09:32

Fotó: AFP
Nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk, nyilatkozta tömören a Klubrádiónak az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Neuert, amikor a rádió Mike Pompeo budapesti útjáról próbált részleteket megtudni. Holott Orbán Viktor azt mondta, előkészítés alatt áll az amerikai külügyminiszter budapesti vizitje, a külügy vezetője, Szijjártó Péter időpontot is említett: február közepére datálta Mike Pompeo érkezését. Mindezeket nem erősítette meg kérdésünkre az amerikai külügyminisztérium. A szűkszavú válasz arra enged következtetni, hogy továbbra is hűvösek a magyar-amerikai kapcsolatok. A Wall Street Journal szerint a romló kapcsolatok hátterében több amerikai kezdeményezés kudarca áll: sem a CEU ügyében, sem a védelmi együttműködési megállapodás kérdésében nem sikerült a magyar kormánnyal dűlőre jutnia. Továbbá, amint azt lapunk írta, az amerikaiak nem boldogok a leginkább egyoldalú orosz és kínai kapcsolatoktól, illetve attól, hogy a két nagyhatalom hazánkat ugródeszkának tekinti - európai befolyásuk növeléshez. Az biztosnak tűnik, hogy az amerikai külügyminiszter Lengyelországban vizitál, a BuzzFeed News minapi értesülése szerint február 13-14-én teszi ezt, majd 15-én beköszön Szlovákiába is. Utóbbira nem véletlenül esett a választás: olyan ország, amelyik nem ütközött az Európai Unióval és jó a kapcsolata az Egyesült Államokkal is.
Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 11:29

Nem érti az Európai Parlament, miért nem vitatkozik vele Orbán

Publikálás dátuma
2019.01.30. 09:30
Az Európai Parlament ülése Illusztráció: Getty Images
A rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elfogadása, a CEU amerikai akkreditációjú képzéseinek kiebrudalása, a kormánypárti sajtót tömörítő médiaalapítvány létrehozása, a kormányzati korrupció újabb megnyilvánulásai. Fejlemények, amelyek a Judith Sargentini EP-jelentésének szeptemberi elfogadása óta történtek, és amelyek biztosan szóba kerülnek a magyarországi alapvető jogok helyzetéről szóló szerda esti EP vitában. A téma újabb megtárgyalását a Zöldek frakciója javasolta a rabszolgatörvény miatt rendezett decemberi tüntetések idején a "napról napra romló" magyarországi közállapotok miatt. A vitát nem követi állásfoglalás elfogadása, mert a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakciója csak ezzel a feltétellel adta támogatását a megrendezéséhez. Mint parlamenti háttérbeszélgetéseinkből kiderült, az eszmecserét viszonylag hűvös érdeklődés előzi meg az EP-ben. Többen nem értik, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal miért nem áll ki a politikája védelmében. A Néppárt nem kíván nagy jelentőséget tulajdonítani az Orbán-rendszer ismételt plenáris bírálatának, mivel egyébként is folyik jogállamisági eljárás Magyarország ellen. A balliberális oldal viszont a téma napirendre tűzésével nyomást akar gyakorolni a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsra és a soros román uniós elnökségre azért, hogy végre hozzanak érdemi döntéseket a tavaly szeptember óta zajló, és az EP által kezdeményezett 7. cikkelyes folyamat keretében.

Lázár János és az ő vadászkastélya: engedély nélkül sajátították ki közföldeket az önkormányzat szerint

Publikálás dátuma
2019.01.30. 08:35

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kimérte a földmérő, önkormányzati területet csaptak hozzá a kastélyhoz. A kérdéssel a márciusi közgyűlésen foglalkozik majd Hódmezővásárhely önkormányzata.
Lázár János batidai vadászkastélyhoz vezető út egy részét úgy kerítette le a kastélyt működtető cég, hogy ahhoz nem kért engedélyt az önkormányzattól, írja a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata nyomán a hvg.hu. A város földmérővel mérette ki a helyszínen, így állapították meg, hogy a magántulajdonhoz csatolt terület az önkormányzat tulajdonában van, de az iratok között nem találtak engedélyt, amely ehhez hozzájárult volna.
"Az utat az önkormányzat írásos engedélye nélkül kerítették el és használták kizárólagosan"

- jelenti ki a gyorshír szolgálat közösségi oldalán. A kialakult helyzet megoldására a kérdést a márciusi közgyűlésen fogják elővenni. Vagy az út használatba adásáról születik majd döntés - vagyis a Lázár-kastély bizonyos feltételekkel megkaphatja azt -, vagy a kastély kerítésének áthelyezéséről. A kastélyt működtető cég jogi képviseletét ellátó ügyvéd már fel is ajánlotta az önkormányzatnak az ellentételezést - bár nem ismerte el, hogy jogszerűtlenül használnák azt jelenleg.
Szerző