A sűrű köd miatt nem jár a Libegő

Publikálás dátuma
2019.01.30. 10:58
A Libegő rossz időben nem jár
Fotó: Németh András Péter
Az előrejelzés szerint napközben mindenhol javulnak a látási viszonyok, de este ismét köd képződhet.
Nem üzemel a köd miatt a Libegő – közölte szerda délelőtt a Facebook-oldlaán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint egyébként napközben mindenhol javulnak a látási viszonyok, majd éjjel ismét többfelé képződik párásság, helyenként köd, amely csütörtökön a legtöbb helyen fokozatosan megszűnik. 
Szerző

Az amerikai külügy egyszerre cáfolja Orbánt és Szijjártót

Publikálás dátuma
2019.01.30. 09:32

Fotó: AFP
Nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk, nyilatkozta tömören a Klubrádiónak az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Neuert, amikor a rádió Mike Pompeo budapesti útjáról próbált részleteket megtudni. Holott Orbán Viktor azt mondta, előkészítés alatt áll az amerikai külügyminiszter budapesti vizitje, a külügy vezetője, Szijjártó Péter időpontot is említett: február közepére datálta Mike Pompeo érkezését. Mindezeket nem erősítette meg kérdésünkre az amerikai külügyminisztérium. A szűkszavú válasz arra enged következtetni, hogy továbbra is hűvösek a magyar-amerikai kapcsolatok. A Wall Street Journal szerint a romló kapcsolatok hátterében több amerikai kezdeményezés kudarca áll: sem a CEU ügyében, sem a védelmi együttműködési megállapodás kérdésében nem sikerült a magyar kormánnyal dűlőre jutnia. Továbbá, amint azt lapunk írta, az amerikaiak nem boldogok a leginkább egyoldalú orosz és kínai kapcsolatoktól, illetve attól, hogy a két nagyhatalom hazánkat ugródeszkának tekinti - európai befolyásuk növeléshez. Az biztosnak tűnik, hogy az amerikai külügyminiszter Lengyelországban vizitál, a BuzzFeed News minapi értesülése szerint február 13-14-én teszi ezt, majd 15-én beköszön Szlovákiába is. Utóbbira nem véletlenül esett a választás: olyan ország, amelyik nem ütközött az Európai Unióval és jó a kapcsolata az Egyesült Államokkal is.
Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 11:29

Nem érti az Európai Parlament, miért nem vitatkozik vele Orbán

Publikálás dátuma
2019.01.30. 09:30
Az Európai Parlament ülése Illusztráció: Getty Images
A rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elfogadása, a CEU amerikai akkreditációjú képzéseinek kiebrudalása, a kormánypárti sajtót tömörítő médiaalapítvány létrehozása, a kormányzati korrupció újabb megnyilvánulásai. Fejlemények, amelyek a Judith Sargentini EP-jelentésének szeptemberi elfogadása óta történtek, és amelyek biztosan szóba kerülnek a magyarországi alapvető jogok helyzetéről szóló szerda esti EP vitában. A téma újabb megtárgyalását a Zöldek frakciója javasolta a rabszolgatörvény miatt rendezett decemberi tüntetések idején a "napról napra romló" magyarországi közállapotok miatt. A vitát nem követi állásfoglalás elfogadása, mert a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakciója csak ezzel a feltétellel adta támogatását a megrendezéséhez. Mint parlamenti háttérbeszélgetéseinkből kiderült, az eszmecserét viszonylag hűvös érdeklődés előzi meg az EP-ben. Többen nem értik, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal miért nem áll ki a politikája védelmében. A Néppárt nem kíván nagy jelentőséget tulajdonítani az Orbán-rendszer ismételt plenáris bírálatának, mivel egyébként is folyik jogállamisági eljárás Magyarország ellen. A balliberális oldal viszont a téma napirendre tűzésével nyomást akar gyakorolni a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsra és a soros román uniós elnökségre azért, hogy végre hozzanak érdemi döntéseket a tavaly szeptember óta zajló, és az EP által kezdeményezett 7. cikkelyes folyamat keretében.