Tizennégy festményt kölcsönöztek a Nemzeti Múzeumból Orbán új irodájába

Publikálás dátuma
2019.01.30. 12:24

Fotó: MIniszterelnöki Sajtóiroda
Ezek többnyire híres magyar államférfiakat ábrázolnak, például Széchenyi Istvánt, Tisza Istvánt és Zrínyi Miklóst.
Decemberben derül ki, hogy a budai Várban kialakított új miniszterelnöki hivatalt az Iparművészeti Múzeumból kikölcsönzött szőnyegek és a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött festmények ékesítik. Az Átlátszó ezt követően kikérte a Galéria felettes szervétől, a Szépművészeti Múzeumtól a 2015-2018 között nem közgyűjtemények (vagyis nem más múzeumok) számára kölcsönadott műtárgyak listáját. A múzeum válaszából pedig kiderült, hogy az állami tulajdonú Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összesen 34 festményt és 4 szobrot kölcsönzött ki a Szépművészeti Múzeumból 2018. november 28-tól egészen 2023. december 31-ig. A portál a Magyar Nemzeti Múzeumtól is közadatigénylésben kérte ki a 2015 és 2018 között nem közgyűjteményeknek kölcsönzött műtárgyak listáját. A válaszból kiderült, hogy a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.
összesen 14 festményt kölcsönzött ki a Nemzeti Múzeumból 2018. december 1-től egészen 2023. november 30-ig.

A kölcsönzés idején pedig a műtárgyak tárolási helye a budapesti Színház u. 5-7., vagyis a Karmelita-kolostor, az új miniszterelnöki iroda. A következő festményekről van szó:
 • Barabás Miklós: Baross Gábor
 • Diósy Antal: Apponyi Albert
 • Hoffmann Géza: Bethlen István
 • Glatter Gyula: Bánffy Miklós
 • ismeretlen szerző: Széchenyi István
 • ismeretlen szerző: Zrínyi Miklós
 • Pállik Béla: Tisza Kálmán
 • Schöfft Ágoston: Gr. Széchenyi István
 • Stetka Gyula: Tisza István
 • Székely Bertalan: Gr. Andrássy Gyula
 • Than Mór: Gr. Batthyány Lajos (1)
 • Than Mór: Gr. Batthyány Lajos (2)
 • Telepy Károly: Füleki vár
 • Telepy Károly: Németújvári vár
Szerző

Már az Időkép hirdetéseit is Mészáros Lőrinc cége árulja

Publikálás dátuma
2019.01.30. 12:15

Fotó: Népszava
A magyar internet legnépszerűbb időjárás-előrejelző honlapja májustól csatlakozik az Atmedia portfóliójához.
Ezentúl az Atmedia, Mészáros Lőrinc és Tombor András közös érdekeltsége értékesíti az egyik legnépszerűbb hazai weboldal, az Időkép időjárásportál felületeit - írja a media1.hu. A Mészáros-féle Atmedia portfóliójához idén május elsejétől csatlakozik az egyik leglátogatottabb magyar weboldal, az időjárás-előrejelzésre specializálódott Időkép.hu.
Az oldal 2004-ben indult családi vállalkozásként, mostanra oldalletöltéseinek száma meghaladja a havi 38 milliót és a havi 1,5 millió egyedi látogatót, és négy közép-európai országban is jelen van. Mint az Időkép ügyvezető igazgatója, Nagy Márk közleményben fogalmazott:
"nagy várakozással tekintünk az együttműködésre az Atmediával, és reméljük, hogy közösen még tovább sikerül növelni mind az Atmedia, mind az Időkép presztízsét és médiapiaci penetrációját".

Guttengéber Csaba, az Atmedia ügyvezetője hozzátette: "büszkék vagyunk arra, hogy az online üzletágunkat is a piac meghatározó szereplői választják".
Szerző

Rabszolgatörvény – Felülvizsgálják az önkormányzatok tiltó határozatát

Publikálás dátuma
2019.01.30. 11:37

Fotó: Csortos Szabolcs
Jogsértés alapos gyanújára hivatkoznak, több kormányhivatal is vizsgálódik.
Jogsértés alapos gyanúja miatt a Veszprém megyei kormányhivatal elkezdte az önkormányzati határozatok felülvizsgálatát – közölte a hivatal a hvg.hu megkeresésére. A portálnak ugyanezt írta a Tolna megyei kormányhivatal, cikkük megjelenése után pedig a Csongrád megyei hivatal is jelezte, hogy vizsgálatot indítottak. A kormányhivatalokat azt követően keresték meg, hogy Tarlós István jogászokra hivatkozva közölte, jogszabályt (konkrétan a munka törvénykönyvét) sértene a Fővárosi Közgyűlés, ha megtiltaná az önkormányzati cégeknek a túlóratörvény alkalmazását. Mint megírtuk, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a DK fővárosi képviselői közösen léptek fel a rabszolgatörvény néven híressé vált módosítás ellen, mikor benyújtották a Közgyűlés elé a javaslatukat arról, hogy Budapest sem hivataliban, sem cégeinél ne kényszerítse 400 órányi túlmunkára az alkalmazottakat. Ám a javaslatot napirendre sem vette a Közgyűlés. Elsőként egyébként Szeged szavazta meg, hogy nem alkalmazza a túlóratörvényt. A dél-alföldi városon kívül aztán AjkaDombóvár, Salgótarján, Szombathely, a fővárosban pedig a XIV., a XV. és a XX. kerület is jelezte, hogy nem kér a rabszolgatörvényből. A hvg.hu szerint most az ajkai és dombovári döntéseket vizsgálják felül a kormányhivatalok.
Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 11:53