Előfizetés

Huszonegyezer sportszerrel küzd a tanulói lemorzsolódás ellen az Oktatási Hivatal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 12:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A csomagban focilabdák, kézilabdák, kosárlabdák, ugrálókötelek és láthatósági mellények vannak.
Összesen 21 ezer sporteszközt (+30 százalék opció) vásárol az Oktatási Hivatal (OH), a csomagban van egyebek között 810 focilabda, ugyanennyi kézilabda és kosárlabda, 2700 ugrálókötél és 5400 láthatósági mellény – vette észre az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményben a hvg.hu. A sporteszközöket az OH a tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatására szolgáló, összesen 12,9 milliárd forintos uniós projekt keretében vásárolja. Az OH eredetileg 94 millió forintot szánt a beszerzésre, és nyolc cég adott be ajánlatot, a győztes csak 37 millió forintot kért a sporteszközökért. A nyertes amúgy a Dalnoki-Sport Kft. lett, ami elég jól teljesített az elmúlt időszakban az állami sporteszköz-beszerzéseken. A cég egyik tulajdonosa annak a Réczicza Istvánnak a testvére, akinek az ügyvédi irodája több, a Fidesz-kormányokhoz köthető ügyben is tevékeny szerepet vállalt jogi képviselőként.

Az ügynökségekre mutogat a vállalhatatlan köztévében megjelenő hirdetései miatt a gyógyszeripari cég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 12:39

Fotó: Honéczy Barnabás / MTI
A független közmédia megvalósulásának támogatására kéri a multinacionális vállalatokat az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó elsőként a Bayert kereste fel, ahol azzal védekeztek: nem állnak közvetlen, szerződéses viszonyban a köztévével, hirdetéseiket médiaügynökségeken keresztül intézik. Az MSZP képviselője oklevéllel díjazta a céget.
Levélben fordult Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a Bayer Hungária ügyvezető igazgatójához, Kárpát Krisztinához annak érdekében, hogy a cégcsoport támogassa az ellenzéki pártok 5 pontos követelésének egyikét, a független közmédia megvalósulását. Bangóné egyebek mellett felidézte, hogy a Bayer Group egyetértett az ENSZ diszkriminációellenes standardjával, mely kifejezetten az LMBTQI személyek jogainak védelméről szól, és támogatta, hogy fellép a homoszexuálisokat érő hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Az M5-ös csatorna „Ez itt a kérdés” című műsorában viszont nemrég a melegek meggyógyítása volt a téma. Azt is kiemelte, hogy a közmédia hírműsoraiban rendszeresen megjelenik a kisebbségekkel szembeni uszítás, a menekültekkel szembeni idegengyűlölet, ellenzéki véleményeknek pedig csak alig adnak helyet. Emellett olyan hirdetések kapnak szerepet, melyekben Soros György, egy köztudottan zsidó származású vállalkozó az ellenség, a civil szervezeteket pedig „Soros-szervezeteknek” nevezik.
Bangóné arra kérte az ügyvezető igazgatót, hogy álljon ki a pártatlan közmédia megvalósulásáért azzal, hogy vállalata nem helyez el több fizetett hirdetést a köztelevízió műsoraiban, míg ez a cél meg nem valósul.

Etikai szempontok?

A Bayer kedden reagált a levélre, ám a kérésre nem adott érdemi választ: a konkrét üggyel kapcsolatban csupán annyit írtak, hogy
a köztévével nem állnak közvetlen, szerződéses viszonyban, hirdetéseiket médiaügynökségeken keresztül koordinálják.

Hozzátették, hogy politikai függetlenségüket a jövőben is fent kívánják tartani, ebből kifolyólag nem áll módjukban támogatni sem ellenzéki, sem pedig kormánypárti kezdeményezéseket. Emellett hangoztatták, hogy a vállalat elkötelezett a tisztességes verseny, az etikus működés és jogszabályoknak való megfelelés iránt. „A Bayer cégcsoport 2014-től új, globális, átfogó rendszert működtet a szabálykövető magatartás elősegítésére és megerősítésére. E rendszer összetevői vállalatunkon belül világszerte mindenhol előmozdítják a pozitív megfelelőségi kultúra kiépítését, és biztosítják, hogy az etikus magatartás mindennapjaink részét képezze” – írták, azonban úgy folytatták, hogy
„ennek megfelelően vállalatunk hirdetéseit, megjelenéseit is elvi jelentőséggel kezeljük. Mint minden egyes vállalati döntés esetében, így a termékelhelyezéseink tekintetében is szigorúan politikailag függetlenül, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően, üzleti- és etikai szempontok figyelembevételével határozunk.”

Több vállalathoz is ellátogatnak

Bangóné szerdán átadta „a hazugsággyár aktív finanszírozásáért járó első pro propaganda-díjat” is: az MSZP Facebook-oldalán közzétett élő videóból kiderül, hogy egy oklevelet készítettek, és a párt országgyűlési képviselője ezt vitte el a vállalatnak. Mint mondta, ezt mindenkinek át fogják nyújtani,
„aki hajlandó tovább folytatni ezt a nem demokratikus finanszírozási rendszert, ami kilencedik éve megvalósul a közmédiával szemben.”

Jövő héten egy újabb vállalatot fognak meglátogatni és számon kérni.

Tizennégy festményt kölcsönöztek a Nemzeti Múzeumból Orbán új irodájába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 12:24

Fotó: MIniszterelnöki Sajtóiroda
Ezek többnyire híres magyar államférfiakat ábrázolnak, például Széchenyi Istvánt, Tisza Istvánt és Zrínyi Miklóst.
Decemberben derül ki, hogy a budai Várban kialakított új miniszterelnöki hivatalt az Iparművészeti Múzeumból kikölcsönzött szőnyegek és a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött festmények ékesítik. Az Átlátszó ezt követően kikérte a Galéria felettes szervétől, a Szépművészeti Múzeumtól a 2015-2018 között nem közgyűjtemények (vagyis nem más múzeumok) számára kölcsönadott műtárgyak listáját. A múzeum válaszából pedig kiderült, hogy az állami tulajdonú Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összesen 34 festményt és 4 szobrot kölcsönzött ki a Szépművészeti Múzeumból 2018. november 28-tól egészen 2023. december 31-ig. A portál a Magyar Nemzeti Múzeumtól is közadatigénylésben kérte ki a 2015 és 2018 között nem közgyűjteményeknek kölcsönzött műtárgyak listáját. A válaszból kiderült, hogy a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.
összesen 14 festményt kölcsönzött ki a Nemzeti Múzeumból 2018. december 1-től egészen 2023. november 30-ig.

A kölcsönzés idején pedig a műtárgyak tárolási helye a budapesti Színház u. 5-7., vagyis a Karmelita-kolostor, az új miniszterelnöki iroda. A következő festményekről van szó:
 • Barabás Miklós: Baross Gábor
 • Diósy Antal: Apponyi Albert
 • Hoffmann Géza: Bethlen István
 • Glatter Gyula: Bánffy Miklós
 • ismeretlen szerző: Széchenyi István
 • ismeretlen szerző: Zrínyi Miklós
 • Pállik Béla: Tisza Kálmán
 • Schöfft Ágoston: Gr. Széchenyi István
 • Stetka Gyula: Tisza István
 • Székely Bertalan: Gr. Andrássy Gyula
 • Than Mór: Gr. Batthyány Lajos (1)
 • Than Mór: Gr. Batthyány Lajos (2)
 • Telepy Károly: Füleki vár
 • Telepy Károly: Németújvári vár