Túlsúly és éhezés: nem ellentmondás

Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Furcsának tűnhet, de az elhízás nem zárja ki az alultápláltságot. Az életmódtanácsadó szerint azért eszünk sokat, mert mikrotápanyagokban szegény ételeket fogyasztunk. A megoldás ezek növelése lenne, ami „automatikusan” az éppen szükséges szintre csökkenti a bevitt kalóriamennyiséget.
Az elmúlt 15 évben Magyarországon a napi energiabevitel nagyjából 400 kalóriával csökkent, az emberek mégsem fogytak, sőt az elhízás gyakorisága másfélszeresére nőtt. Ennek azonban nem csak az az oka, hogy a fizikai aktivitás is csökkent. Régen olyannyira nem volt jellemző az elhízás, hogy az 1880-90-es években cirkuszi látványosságként mutogattak kövér embereket. A XX. században a magvakból kivont növényi olajok, a kukoricaszirup és összességében a sok iparilag előállított, csomagolt, étel megtette a hatását. Ezek ugyanis hizlalnak, ugyanakkor kevés mikrotápanyagot - vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, nyomelemeket - tartalmaznak, ezért sokat eszünk belőlük, így lehet túlsúlyosan alultápláltnak lenni – mondta Bocsi Viktória életmódtanácsadó a Népszavának
A táplálkozási ajánlások többsége a fogyáshoz kalóriamegvonást javasol, ez azonban kifejezetten veszélyes lehet, ugyanis a kövérség és a vele járó problémák egyik fő oka a nem megfelelő mikrotápanyagbevitel. Egy koplalással járó diéta szinte biztosan még nagyobb elhízást okoz. A jojó-effektusnak megfelelően, ha ugyanis a megvonás után visszatérünk a korábbi étrendünkhöz, nagy valószínűséggel minden elvesztett grammot kamatostul hízunk vissza. Természetesen igaz, hogy a fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy a megszokott ételekből apró adagokat kell ennünk napjában sokszor. 
A megoldás az lenne, hogy javítunk az ételek minőségén, ekkor „magától” és ráadásul éhezésmentesen csökken a bevitt kalóriamennyiség, ami egészséges fogyáshoz vezet

- mondta az életmódtanácsadó.

Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 08:24

A kamaszkor nem könnyű - felvilágosító videók segítenek megérteni, mi történik

Publikálás dátuma
2019.01.29. 17:17
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Zökkenőmentesebb lehet a kamaszkor megélése, ha a gyerekeket nem váratlanul érik a testi változások. Konkrét, tabumentes válaszokat adó videosorozatot készített a YELON program.
A serdülőkor változásai már 8–13 éves korban elkezdődnek, és átlagosan 5–7 évig tartanak. Sokkal zökkenőmentesebbé tehetjük a gyerekünk számára a kamaszkor kezdetét, ha előre felkészítjük őt a várható változásokra. Fontos, hogy a gyerekek kérdéseire konkrét válaszokat adjunk. Ebben segít a YELON program videosorozata, ami tabuktól mentesen, külön-külön a lányoknak és a fiúknak megválaszolja a legfontosabb fizikai-lelki változások okát és jeleit – írta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleményében. 
Mint írják, a kamaszkor nem könnyű, de ha segítünk megérteni a gyerekeknek, hogy ami velük történik, teljesen normális, és mindenkivel megtörténik, akkor megkönnyíthetjük számukra a felnőtté válás útját. A szülők többsége bár azt tudja, hogy kellene, azt nem, hogyan is kezdjen hozzá. Sokaknak az is eszébe jut, milyen jó lett volna, ha neki is segít valaki; elmondja, mire számíthat a szexualitás terén, vagy kérdezhetett volna. Akad, aki szeretné, ha a gyereke másképp nőne fel, mégsem tudja, hogyan segíthetne ebben. Erre is megoldást nyújtanak a YELON program videói.

A szexről hogyan?

A szülőknek nagy a szerepe abban, hogy a gyerekünknek egészséges és pozitív lehessen a saját testéhez és a testiséghez való viszonya. A szexuális nevelés folyamata a nevelés elválaszthatatlan része, tanulható ismeret. Jó, ha tudjuk, egyáltalán nem kell tökéletesnek mutatkoznunk vagy mindent tudnunk, elég, ha őszinték és hitelesek vagyunk. Az is teljesen rendben van, ha zavarban vagyunk. Sokat segíthet a beszélgetés elindításában, ha megosztunk a gyerekünkkel egy megbízható linket, vagy ha ajándékba adunk neki egy, az ő korosztályának szóló, szexualitással foglalkozó könyvet. A felvilágosítás azonban nem egyszeri alkalom. Már egészen kicsi kortól tanítsuk arra a gyereket, hogy a saját teste felett maga rendelkezik, joga van arról dönteni, hogy mi történik a testével, hallgassuk meg, vegyük komolyan, és válaszoljunk őszintén a kérdéseire – tanácsolja a gyermekjogi alapítvány. 
A legfontosabb: biztosítsuk a kamasz gyerekeket arról, hogy mindaz a változás, ami velük történik, teljesen normális. Hallgassuk meg, ha valami nyomasztja őket, és segítsünk eloszlatni az aggodalmaikat, illetve megoldani ezeket a problémákat. A kamaszkor előrehaladtával előfordulhat, hogy a gyerekeket egyre inkább kellemetlenül érinti, ha a szexualitásról próbálunk velük beszélgetni. Ez teljesen természetes, és a szülőnek el kell fogadnia, hogy egy bizonyos kor után a gyereke nem elsősorban vele fogja ezeket a kérdéseket megvitatni. Ebben az esetben a szülő feladata az, hogy megbízható források felé terelje őt – áll a közleményben.
Szerző

Váratlan fordulattal Széll Tamás zsűrizik a Bocuse d'Or világdöntőjén

Publikálás dátuma
2019.01.29. 16:40

Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Akadémia
A magyar csapat reggel megkezdte a munkát a Bocuse d'Or Lyonban zajló világdöntőjén, az elkészült ételeket 13 óra után tálalta a zsűrinek, amelynek egy váratlan fordulattal tagja lett Széll Tamás is.
A Pohner Ádám vezette magyar Bocuse d'Or csapat a terveknek megfelelően kedden reggel 8:10-kor megkezdte a munkát a versenyboxban. A zsűrizésben viszont változás történt, ugyanis Hamvas Zoltán megbetegedett, a helyét – a francia zsűri beleegyezésével – az eredetileg vendégként részt vevő Széll Tamás vette át. Az egykori magyar versenyző így két év után ismét a boxok közelébe került, igaz, ezúttal az asztal túlvégén. Mint a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-bejegyzésében olvasható, "beugró" kóstolót keresve sem találhattak volna jobbat, Széll Tamás ugyanis nem csak versenyzőként rutinos a Bocuse d'Or világában, hanem 2018 júniusában Torinóban az európai válogató egyik zsűrielnöke is volt.
A versenyen a csapatoknak két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyhez 32 fésűkagyló, 60 szívkagyló, 18 osztriga és 60 feketekagyló állt a versenyzők rendelkezésére. A burgonyaszeletekkel, csicsókával, padlizsánnal és kagylós tésztával, egy kis szarvasgombával, hozzá tárkonyos spárgát, retek-, alma- és tormasalátát, édesköményes majonézt és pastisos (ánizslikőrös) szószt kínálnak. Az étel tetején az ágacskára emlékeztető dekorelemek szintén csicsókából készültek, tintahaltintával színezve. A chartreuse szélén aranyszínű dekoráció volt. A kommentátorok szerint úgy nézett ki, mint egy igazi zöldségeskert - írta a hvg.hu.
A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj, amelynél a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kellett főzni vele. Mellé csicsókakrémet, vörösboros tarlórépát, almasalátát, radicchio salátát, hagymatartot, zöldborsómustárt, Madeira-szószt, tojássárgájával töltött raviolit, valamint borjúmirigyet körítettek csicsókával és tárkonnyal.
A Bocuse d'Or világdöntője kedden és szerdán zajlik, összesen 24 ország részvételével. Kedden 10 ország versenyzik, a magyarok másodikként kezdtek. Az eredményhirdetés január 30-án 18 órakor kezdődik - derül ki a Világevő blogról.

„A verseny már csak a hab a tortán”

„Mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan akartuk” – mondta el később az MTI-nek  Pohner Ádám. Értékelése szerint a keddi versenynapon a tervezettnek megfelelően teljesített a csapat. „Nagyon intenzív és hosszú nap volt, nem tudom egyelőre megmondani, hogyan állunk. Nem láttam senki más munkáját, csak azt tudom, hogy amit szerettünk volna, azt megcsináltuk” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a csapat nagyon jól dolgozott együtt. „A verseny már csak a hab a tortán, az ezt megelőző hónapokban már megmutatkozott, hogy jó csapat vagyunk. Ez már csak show volt” – tette hozzá.

Szerző
Témák
Bocuse d'Or
Frissítve: 2019.01.29. 19:28