Előfizetés

Füstmérgezésben halt meg egy ember Szolnokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 17:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Elektromos kerekesszék gyulladt ki egy Őrház úti házban.
Kigyulladt egy elektromos kerekesszék egy szolnoki családi házban, a füstben egy ember meghalt – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel. Németh Ádám az Őrház úti házban kedden történt tragédiáról elmondta: a füsttel telítődött épületben találtak rá a mozgásában korlátozott házigazdára, akin már nem lehetett segíteni.

Inárcsi gyilkosság: rosszul lett a vádlott, felfüggesztették az ülést

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.30. 13:27

Fotó: police.hu
A bíró március 4-ére tűzte ki a meghallgatás folytatását.
Rosszul lett az inárcsi családsegítő megölésével vádolt férfi szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken tartott előkészítő ülésen, ezért a meghallgatását március 4-én folytatják – közölte a bíróság az MTI-vel. A vádlott az ülésen nem tagadta meg a vallomástételt, de meghallgatása közben rosszul lett, ezért a bíróság felfüggesztette az ülést és mentőt hívott. Miután az ülést nem lehetett folytatni, az eljáró bíró március 4-ére tűzte ki az előkészítő ülés és a vádlotti meghallgatás folytatását – olvasható a közleményben. A hatóságok korábbi tájékoztatása szerint a férfi feleségével közösen neveli három gyermekét, akik közül kettő kiskorú, az egyik fogyatékossággal élő. A szülők többféle jogcímen összesen mintegy 59 millió forint tartozást halmoztak fel. Az ügyészség januárban a vádemeléssel kapcsolatban közölte: a férfi Inárcson épített családi házat devizahitelből. A hitelválság után megemelkedett törlesztőrészleteket azonban nem tudta fizetni, ezért végrehajtás indult, a házat elárverezték, és a családnak 2018. június végéig ki kellett költöznie. A vádlott 2018 májusában segítséget kért lakhatásuk megoldásához az inárcsi önkormányzattól, ekkor fordult a családsegítő szolgálathoz. A Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ inárcsi kirendeltségének családsegítője többféleképpen próbált neki segíteni, de az asszonynak nem sikerült azonnal beköltözhető átmeneti otthont biztosítania. A vádlott felesége 2018. július 10-én közölte, hogy a gyermekekkel rokonokhoz költözik. A férfi egy átvirrasztott éjszaka után másnap reggel bement a családsegítő irodájába egyeztetni a szakemberrel, vita robbant ki közöttük, a férfi kést vett elő a táskájából és nyakon szúrta a nőt, aki rövid időn belül meghalt. Ezután a vádlott átment a közelben levő polgármesteri hivatalba és feladta magát. A vádirat azt is tartalmazza, hogy a férfi korábban rendőrként lőszereket szerzett, amelyeket a nyugdíjba vonulása után nem adott le, ezek tartására nem volt engedélye. A lőszereket a 2018. július 11-én tartott házkutatás során megtalálták. A Pest Megyei Főügyészség a büntetőügyben közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés és lőszerrel való visszaélés miatt nyújtott be vádiratot.

Unokázós csalókra csaptak le a rendőrök Pest megyében (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 13:26

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A gyanúsítottak több millió forintos kárt okoztak a sértetteknek.
A Pest megyei rendőrök újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe az „unokázós” csalásokkal összefüggésben – írja a police.hu. A rendőrség a közleményben felidézi, hogy korábban elfogtak két férfit, akik egy érdi idős embertől több mint egy millió forint értékű külföldi valutát vettek át, amelyet előzőleg tettestársuk az úgynevezett „unokázós” csalás módszerével, telefonon csalt ki tőle.  A csalások miatt folytatott felderítés során a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya és Felderítő Osztálya munkatársai – a Hatvani, a Gödöllői és az Érdi Rendőrkapitányság munkatársaival együttműködve – újabb gyanúsítottakat azonosítottak, és elfogásukra összehangolt akciókat szerveztek. Egy 24 éves bujáki férfit – aki a gyanú szerint januárban több alkalommal vett át Érden időskorú sértettektől kicsalt pénzt – múlt pénteken vettek őrizetbe az érdi rendőrök. Egy 32 éves isaszegi férfit pedig, aki a gyanú szerint 2018 novembere és decembere során, ugyancsak Érden több alkalommal vett át időskorúaktól kicsalt összegeket, kedden fogtak el és vettek őrizetbe. A gyanúsítottak ezúttal is több millió forintos kárt okoztak a sértetteknek.
A 24 éves bujáki férfit időközben az illetékes bíróság letartóztatta, a 32 éves isaszegi férfi letartóztatására pedig előterjesztést tettek az érdi nyomozók.  A gyanúsítottak ellen a további eljárást többrendbeli csalás megalapozott gyanúja miatt az Érdi Rendőrkapitányság folytatja. Vizsgálják, hogy összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével az őrizetbe vett férfiak.

Óvatosságra int a rendőrség

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése miatt olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. A leggyakoribb színlelt okok: – az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége. – a hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon. Ilyen esetekben – azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. – hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. – bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget