Elhúzódó generációváltás - lassan fiatalodik a magyar foci

Publikálás dátuma
2019.01.31. 10:45

Fotó: Szalmás Péter
Alig néhány 23 éven aluli magyar labdarúgó játszik külföldön, ám a legígéretesebb tehetségeknek is időre lesz szükségük ahhoz, hogy eljussanak a felnőttválogatottságig.
„Ha akad olyan labdarúgó, aki leszaggatja rólam a mezt, és többet tesz a válogatott játékához, sértődöttség nélkül ülök a kispadra és segítem, amiben tudom. Nagyképűség nélkül mondom, hogy akkor járna a legjobban a magyar labdarúgás, ha már nem lenne szükség az én generációmra, mert az azt jelentené, hogy megérkezett a jobb, fiatalabb, gyorsabb korosztály. Ám amíg ez sajnos nem történik meg, addig miért ne akarnám tudásom legjavát nyújtva segíteni a válogatottat?! – válaszolt kérdésre kérdéssel a 98-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs a pénteki Nemzeti Sportban. Az Egyesült Arab Emírségek bajnokságában szereplő Al-Ittihad Kalba együttesében futballozó 32 éves szélső szavai kapcsán megvizsgáltuk, hogy kik azok az ifjú tehetségek, akik idővel átvehetik Dzsudzsákék helyét.
Ami tény: napjaink magyar válogatottjába inkább külföldről vezet az út, a hazai élvonalból szinte kizárólag a MOL Vidi és a Ferencváros csapatából van esély bejutni. Azért akadnak kivételek is: a szövetségi kapitány, Marco Rossi egykori csapatából, a Budapest Honvédból is hívott már meg néhány játékost.
Szintén tény, hogy jelenleg alig több, mint egy tucatra való olyan futballista játszik külföldön, aki még nem múlt el 23 éves.
A névsorból kiemelkedik a 21 esztendős Sallai Roland neve, ő ugyanis a Freiburg játékosaként már német élvonalbeli tapasztalattal is rendelkezik, nem mellesleg tizenkétszeres válogatott. Rossz hír vele kapcsolatban, hogy jelenleg sérülés hátráltatja (a németek szerint éppen a válogatottnál terhelték túl), kérdéses, hogy felépül-e, s ha igen, újra játékba tud-e lendülni az Európa-bajnoki selejtezősorozat márciusi rajtjáig. 
Huszonkét éves korára szintén debütált már a válogatottban Balogh Norbert, aki a ciprusi APOEL Nicosiát erősíti. A támadó szereplését figyelemmel kíséri Rossi stábja is, ami nem meglepő, csatárposzton ugyanis lehetnek gondjai a csapatnak.
A tűzkeresztségen még nem áteső fiatalok közül feltétlenül érdemes kiemelni a Red Bull Salzburg kötelékébe tartozó Szoboszlai Dominik nevét (ő az a 18 éves tehetség, akit a napokban a Juventusszal is szóba hoztak, miután állítólag szerepelt az olaszok sportigazgatójának kívánságlistáján), ám amint azt egy korábbi lapinterjúban Rossi is világossá tette, ahhoz, hogy a nemzeti tizenegyben szerepelhessen, a tinédzsernek előbb az osztrák klub felnőttcsapatában kell kivívnia a helyét. Szoboszlai – aki Bernd Storck időszakában már volt kerettag – jelenleg is az osztrák ligát kényelmes előnnyel vezető Salzburg első keretével készül, de eddig inkább a fiókcsapatban, a helyi második vonalban szereplő FC Liefering színeiben szerepelt.
Szoboszlaihoz hasonlóan Ausztriában futballozik az április óta sérült 22 éves Szántó Tamás is, aki klubjában már az Európa-ligában is bemutatkozhatott, a Rapid Wien akadémiáján nevelkedő sportoló neve azonban – noha egy időben Storck is figyelte – mostanáig komolyan nem merült fel a magyar válogatottnál. Az ügy előremozdulását nem segíti, hogy Szántó a sérülése miatt hónapok óta nem játszott.
A Vasasból 2018 nyarán a szlovák első osztály élcsapatához, a Dunaszerdahelyhez igazoló 22 éves Vida Mátét nem hátráltatja sérülés, egy ideje mégsem szerepelt a nemzeti csapat keretében, pedig korábban háromszor pályára léphetett címeres mezben. Vida számára persze még lehet visszaút, a válogatott előtt a dunaszerdahelyieknél dolgozó Rossi is jól ismerheti.
Csak két példa: a különböző korosztályos válogatottakban is megforduló fiatalok közül a 18 esztendős Schön Szabolcs vagy az MTK Budapesttől a napokban Genovába igazoló 19 éves Schäfer András karrierje ígéretesen alakul, ám az Ajax Amszterdam utánpótláscsapatában játszó Schönnel és a frissiben idegenlégiósnak álló Schäferrel kapcsolatban egyelőre erős túlzás volna a felnőttcsapatot emlegetni. Ugyanez elmondható a csekély számú légió további fiatal tagjairól is, a tehetségeknek előbb a klubok felnőttcsapatáig kell eljutni.
A felnőttválogatott aktuális keretének átlagéletkora 27 év. A nemzetközi szinten is tapasztalattal rendelkező játékosok pályafutásában még biztosan van néhány év, de a dolgok mostani állása szerint egyre kevesebb külföldön edződő fiatal játékos verseng azért, hogy idővel letépje róluk azt a bizonyos mezt.
Szerző

"Ha a lopást karlevágással büntetnénk" - botrány alakul a Magyar Triatlon Szövetségnél

Publikálás dátuma
2019.01.31. 08:44
Illusztráció
Fotó: Mohd RASFAN / AFP
Furcsa tanácsadói díjakra, sok tízmilliós beszerzésekre van pénz, miközben sok sportoló maga fizeti útjait a versenyekre, a szövetség buszain pedig az elnök kerékpáros csapatát vélik látni.
Belső harc bontakozott ki a Magyar Triatlon Szövetségnél (MTSZ) múlt év végén, miután tavaly a három olimpián induló, jelenleg edzőként dolgozó Kuttor Csaba Látlelet címmel nyilvánosan felsorolta, szerinte miért van válságban a sportág. Mint a hvg.hu írja, a teniszben kibontakozó csatához hasonlóan ő is elsősorban a szövetség megnövelt támogatási pénzekkel gazdálkodó menedzsmentjét okolta a kialakult helyzetért.
A triatlonos szövetséget 2014 óta Bátorfi Béla vezeti, akit csak mint Orbán Viktor fogorvosát szoktak emlegetni.

A lap egy forrása szerint ennek az amúgy erősen háttérben lévő triatlonosoknál érezhető hatása van: "attól kezdve álltak szóba velük", nyilatkozta. Kuttor Bátorfival került szembe. Januárban egy sportcsatornán már egyenesen arról beszélt, hogy
"ha a lopást karlevágással büntetnénk, a triatlonban erős paracsapatunk lenne".

Kuttor szerint annak ellenére, hogy soha eddig nem volt ennyi pénz még a sportágban, nemcsak az amatőröket tömörítő legkisebb klubok küszködnek, azoknak sem könnyű a helyzete, ahol az eredményeket szállító versenyzők sportolnak. A versenyekre utazóknak maguknak kell repülőjegyet venni, szállást fizetni, és sosincs mellettük orvos vagy fizioterapeuta. Példaként saját klubját, a Team Újbuda Sportegyesületet hozza, amely elmondása szerint "2017 legjobb egyesületeként nulla műhelytámogatást kapott".
A szövetség elnöke, Bátorfi erre reagálva a hvg.hu-nak egy átlagos amatőr triatlon egyesület példáján levezette, hogy a tagdíjnak köszönhetően így is vannak lehetőségeik, további támogatásuk nem indokolt. Hiszen ezek az egyesületek „hobbisportolóknak biztosítanak sportolási keretet, utánpótlást nem képeznek, elit versenyzőjük nincs, ehhez kellene még támogatást adnia az MTSZ-nek?” - kérdezett vissza. Szerinte az eredmények őt igazolják.
Kuttor azt is állítja, többféle gyanús beszerzést is talált:
  • milliós ügyvédi megbízásokat;
  • furcsa tanácsadói díjakat;
  • érthetetlen mértékű bevásárlásokat, például kordonokból;
  • közel 50 millióért vett, de valójában elavult és be sem üzemelt informatikai berendezéseket.
Szerinte még a szövetség saját buszaihoz sem férnek hozzá a versenyzők: legfeljebb a piaci árat felülmúló összegekért bérelhetik azokat, míg néha szerződés nélkül is megtesz több ezer kilométert egy-egy jármű. Mások is állítják: a triatlonosok buszait kerékpáros versenyeken látták már feltűnni, ahol többek közt Bátorfi saját csapatát, a Pannon Cycling Team-et szállították.
Bátorfi szerint "egy szó sem igaz abból, hogy a pénzügyi támogatáson keresztül kényszerhelyzetben lennének a tagszervezetek". A buszokról azt mondta el, a szövetségnek "nem dolga követni, melyik tagszervezet mire használja a bérelt autót". A kordonokat pedig évi 30 versenyen használják. Kuttor kritikái nyomán a szövetség a szerverbeszerzés kérdésében feljelentette magát, ám a rendőrség bűncselekmény hiányában elutasította az ügyet.
Több triatlonos is feszültségforrásként írta le, hogy Bátorfi kinevezte saját elnöki tanácsadójának üzlettársát, Szűcs Lászlót, aki így beleszólhat a sportolókat érintő döntésekbe. Bátorfi erre úgy reagált: a szabályzat alapján az elnök választja ki a munkatársait.
Szerző

Elek Gábor: A védekezésünk még nem az igazi

Publikálás dátuma
2019.01.30. 21:45

Küzdelmes mérkőzés végén győzött 35-32-re vasárnap az FTC-Rail Cargo Hungaria a Thüringer vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének 2. csoportjában, s a folytatás sem ígérkezik könnyebbnek: az eddig négy pontot gyűjtő, ezzel a hatosban a még éppen nyolcaddöntős szereplést érő 4. helyen álló fővárosi csapat szombaton a BL-címvédő Győrt fogadja.
„Nagyon örülök a győzelemnek, fontos volt számunkra, de azt is el kell ismernünk, hogy a játék képe nem olyan volt, amilyet elképzeltünk – ismerte el a Népszava kérdésére válaszolva az FTC edzője, Elek Gábor. – Nagyon sokat dolgozunk a védekezésünk stabilizálásán, de egyelőre csak periódusokban működik úgy, ahogy szeretnénk.”
A hazai riválisok legutóbb a bajnokságban találkoztak január 2-án, akkor Győrben 39-33-ra győzött a középdöntős csoportot 10 ponttal vezető ETO. Noha a szombati párharcot Érden rendezik, az FTC lesz a pályaválasztó, Elek Gábor szerint ez is fontos tényező lehet az idényben még veretlen győriek ellen.
 „Az mindenképp pozitív, hogy a januári bajnoki óta együtt dolgozhatott a télen átalakuló keret, bár ugyanez igaz az ETO-ra is, amelynek ráadásul még erősebb is a játékosállománya – mondta el lapunknak a tréner. – A hazai pálya ezúttal Érd lesz, de az mindig óriási segítség számunkra, hogy a saját közönségünk előtt léphetünk pályára. Telt ház és biztosan fantasztikus hangulat lesz, ebben bízhatunk. Annyi szent, hogy mindent megteszünk azért, hogy megnehezítsük a világválogatottal egyenértékű ETO dolgát és hiszünk benne, hogy ez sikerülhet is.”

Görbicz: még két év

További két szezonra szóló szerződést írt alá szerdán a Győri Audi ETO KC-val a csapatot 1999 óta erősítő Görbicz Anita. A 12-szeres magyar bajnok, 13-szoros Magyar Kupa győztes, valamint négyszeres Bajnokok Ligája győztes kézilabdázó – aki egyben a győriek csapatkapitánya is – frissnek és fittnek érzi magát, mint elmondta, könnyű döntést hozott.

Szerző