Előfizetés

Ma voksoltak a legtöbben - nem lankad az előválasztási kedv

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 19:00

Fotó: Vajda József / Népszava
Eddig több mint 15 ezren gondolták úgy, hogy érdemes megmondani, Karácsony Gergely vagy Horváth Csaba alkalmasabb-e Tarlós István kihívójának.
Még három és fél nap van hátra az előválasztás lezárásáig, a szervezők úgy számolnak, hogy addig akár 25 ezren is leadhatják a voksukat. Ami biztos, hogy szerda kora estéig több mint 15 ezer ember megtette ezt, a mai volt a legsűrűbb nap: a szavazatok száma meghaladta a 6500-at. Hogy a budapestiek a párbeszédes Karácsony Gergőt vagy a szocialista Horváth Csabát küldenék-e ringbe Tarlós István ellen, az vasárnap este derül ki.

Íme egy térkép, ami megmutatja, jogosak lehetnek az Audi-dolgozók követelései

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 18:55

Fotó: AFP
Egész Európában Magyarországon a legmagasabb a 100 eurónyi munkaköltségre jutó hozzáadott érték a járműgyártásban. Eszerint jókora a szakadék idehaza a teljesítmény és a bérek között.
Az Audi-sztrájkban a munkavállalók egyik visszatérő érve, hogy a magyar gyár gazdálkodási adatai sokkal magasabb béreket indokolnának. Ennek ad nyomatékot az alábbi térkép is, amit a portfolio.hu tett közzé. Az ábrán azt láthatjuk, hogy a járműgyártásban 100 euró munkaköltségre mennyi hozzáadott érték jut - az Eurostat 2016-os adatai alapján. A hozzáadott érték azt mutatja meg, mennyivel sikerült növelni egy adott céghez beáramló anyagok értékét az eladáskor. Vagyis a hozzáadott érték az, amiből a cégek élnek, és amiből a béreket, marketing költségeket, rezsit, adókat, beruházásokat fizetik. A számokra pillantva pedig kiderül, hogy egész Európában a magyar autóipari munkaerő a legtermelékenyebb:
Lapunk számára nemrég már Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos kutatója is rámutatott egy általa közzétett grafikon segítségével, hogy hazánkban hatalmas szakadék van az egy főre jutó munkateljesítmény és javadalmazás között. 

A KDNP szerint csaló, aki teljes bőséget, vagy "pénzbevonzó kódokat" ígér

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.30. 18:23

Fotó: Shutterstock
Harrach Péter és Rétvári Bence szerdán egy sajtótájékoztatón "üzent hadat" a telejósdáknak és a távgyógyítóknak. Ez lenne a KDNP új "láthatósági mellénye"?
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) "jósdastopot" szeretne elérni, ezért a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordul, kérve a szolgáltatók tevékenységének alapos vizsgálatát. Ezt Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón mondta el, hozzátéve, hogy "sok 100 forintos percdíjért "küldenek" csalók gyógyító energiát, és ezzel jó szándékú embereket csapnak be, ami ellen fel kell lépni, mert súlyosan sérül a vásárlók érdeke"- tudósít az MTI. Harrach emlékeztetett: 2017-ben az NMHH már vizsgálta a kérdést, és megállapította, hogy nyilvánvaló a kiszolgáltatott emberek megtévesztése. Rétvári Bence KDNP-alelnök is arról beszélt, hogy
a távgyógyítók, távjósok sok száz forintot húznak ki az emberek zsebéből, és okkal feltételezhető, hogy sok embert károsítanak meg.

Kitért arra, hogy nagyon sokfélék az ígéretek: van, aki azt hirdeti, hogy az angyalok segítségével gyógyít vagy választ ígér arra, hogy mikor nézhet valaki anyagi örömök elé. Mások pénzbevonzó kódokat ígérnek vagy lottóhoroszkópot reklámoznak; van, aki önmagát egy görög istenről elnevezve a teljes bőséget vagy a jövő titkának megismerését ígéri. 
Rétvári kijelentette: társadalmi igény nem mutatható ki a szolgáltatás iránt, s nem lehet más emberek becsapására építeni egy üzletet.

A két politikus közlése szerint a KDNP nevében a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordultak, hogy vizsgálják ki alaposan ezen szolgáltatók tevékenységét. Felidézték, hogy a termékbemutatók kapcsán már indítottak hasonló akciót, s utána a joghézagot érintően törvénymódosításokat kezdeményeztek. Most is azt kérik, a hatóság járjon utána, hol szabálytalan, törvénytelen ezen szolgáltatók tevékenysége. 

"Mindegy mit, csak beszéljenek"?

Még a vasárnapi boltzár idején vetődött fel, hogy a téma valójában egyfajta "láthatósági mellényként" szolgál a KDNP-nek, azaz kellett valami, amit a választók egyértelműen az amúgy a Fidesztől nehezen elkülöníthető párthoz kötnek - márpedig a vallásos emberek számára kitüntetett szerepet betöltő vasárnapi pihenőnap ügye elvben erre alkalmasnak tűnt. Nos, a boltzárnak vége, - hivatalosan - nincs is újra napirenden, így könnyen lehet, hogy most a tévés jósoknak és a csodás távgyógyítóknak szánt hadüzenettel akar újra a közbeszéd részévé válni a párt. Kockáztatni pedig nem kockáztatnak túl sokat a látnokok száműzésével. Valami azt súgja, hogy a párt háza táján nélkülük is tudják, "mikor nézhet valaki anyagi örömök elé", és alighanem külön "pénzbevonzó kódokra" sincs szükségük.