A Trumpot vizsgáló bizottságot is le akarták járatni az oroszok

Publikálás dátuma
2019.01.31. 07:10
Robert Mueller különleges ügyész
Fotó: Saul Loeb / AFP
Oroszországi hackerek dezinformációs kampányra használták fel a Donald Trump kampánycsapatának tagjai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság bizalmas információit, amelyeket a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt beavatkozással vádolt orosz Concord Management and Consulting cég amerikai ügyvédjeinek bizonyítékként adtak át - közölte a Mueller-bizottság hivatala.
A Mueller-bizottság hivatala szerdán egy washingtoni kerületi bíróságon beadványt nyújtott be az üggyel kapcsolatban. Az iratanyag szerint az orosz cég ügyvédjeinek bizalmasan átadott információk közül néhány, nem kényes adatot még tavaly októberben egy Twitter-fiókon nyilvánosságra hoztak és tartalmukat megváltoztatva a Mueller-bizottság lejáratását célzó kampányra használtak fel. A Mueller-bizottság szerint ezeket az adatokat oroszországi hackerek lopták el, de megfigyelők szerint nem kizárható, hogy a Concord szivárogtatta ki őket. A Concord Managementet a széles körben Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjának tekintett Jevgenyij Prigozsin milliárdos üzletember vezeti, akit az Egyesült Államok tavaly szankciókkal sújtott az elnökválasztási folyamatba történt beavatkozás vádjával. A Concord egyike annak a 13 jogi és természetes személynek, akiket az amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozással vádol a Mueller-bizottság, de az egyetlen, amely jogi úton reagált a bizottság állításaira, ezért a cég amerikai védőügyvédjeinek hozzáférésük van az üggyel kapcsolatos bizonyítékokhoz. A Mueller-bizottság szerint az orosz cég internetes kampányával beavatkozott az amerikai választásokba, aláásta a demokratikus folyamatot és segített a republikánus jelöltnek, Donald Trumpnak, hogy legyőzze a demokrata párti elnökjelöltet, Hillary Clintont. A különleges bizottság nyomozói szerint a Concord Management hamis internetes profilokat hozott létre, megosztó üzeneteket tett közzé, és munkatársai az Egyesült Államokba is elutaztak, hogy információkat gyűjtsenek, sőt, amerikainak beállítva magukat politikai nagygyűléseket is szerveztek.  
Szerző

Trump: Venezuelában „megkezdődött a harc a szabadságért”

Publikálás dátuma
2019.01.31. 06:46
Fotó: AFP/Cris Faga
Az amerikai elnök szerda este közzétett Twitter-bejegyzésében azt írta: megkezdődött a küzdelem a demokráciáért Venezuelában. Eközben újságírókat tartóztattak le, vettek őrizetbe és toloncoltak ki a dél-amerikai országból.

Egy külföldi újságíró eltűnt, mások őrizetbe kerültek

Nyoma veszett az EFE spanyol hírügynökség kolumbiai állampolgárságú riporterének Venezuelában, két francia újságírót őrizetbe vettek, két chilei újságírót pedig kitoloncoltak a dél-amerikai országból – jelentették hírügynökségek. Később kiderült, hogy az eltűnt riportert letartóztatták, továbbá az EFE két másik munkatársát is őrizetbe vették. Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter közölte: figyelemmel kísérik a Leonardo Munozzal kapcsolatos fejleményeket, akinek Caracasban veszett nyoma. Az EFE korábban jelentette, hogy megszakadt a kapcsolat a fotóriporterrel. A spanyol hírügynökség később tudatta: Munozt letartóztatták és a katonai elhárítás főparancsnokságán tartják fogva. A hírügynökség két másik munkatársát pedig a SEBIN venezuelai hírszerzés vette őrizetbe az EFE caracasi irodájában. Mindez a hirado.hu hírében olvasható.  Az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozó jelentése szerint Pierre Caillét és Baptiste des Monstiers-t, a francia TMC televíziócsatorna két riporterét kedden vették őrizetbe a venezuelai fővárosban, amikor az elnöki palotát filmezték.
Rolando Rodríguez, Venezuela legnagyobb sajtószakszervezetének a vezetője közölte: a két francia újságíróról őrizetbe vételük óta nem tudni semmit. A szakszervezeti vezető tudatta azt is, hogy a chilei TVN televíziócsatorna két riporterét, Rodrigo Pérezt és Gonzalo Barahonát, akiket ugyancsak az elnöki palota közelében fogtak el kedden, szerdán kitoloncolták az országból. A chileieket két venezuelai újságíróval együtt vették őrizetbe. Utóbbiakat szerda reggel szabadon engedték. A hatóságok azzal indokolták az újságírók elfogását, hogy beléptek az elnöki palota „biztonsági övezetébe”. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta: több külföldi újságíró megsértette a beutazási szabályokat Venezuelába, és nem kérték az illetékes hatóságok engedélyét az ország területén történő munkavégzéshez. Többen közülük megpróbáltak az elnöki palotába bejutni a szükséges akkreditáció nélkül.

Donald Trump: megkezdődött a küzdelem a demokráciáért

Megkezdődött a küzdelem a demokráciáért Venezuelában – írta szerda este közzétett Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén Twitteren jelentette be, hogy az Egyesült Államok szankcióval sújtotta az Albanisa nicaraguai olajvállalatot, mert venezuelai nyersolajjal kereskedik. Donald Trump szerda este Twitteren erősítette meg, hogy délután telefonon beszélt Juan Guaidóval, az Egyesült Államok által ideiglenes államfőként elismert venezuelai ellenzéki politikussal. Guaidó ezt már szerdán délután bejelentette Caracasban.
Mikroblog-bejegyzésében az amerikai elnök „történelminek” nevezte Guaidó várható elnökségét és megerősítette, hogy az Egyesült Államok „erőteljesen támogatja Venezuela harcát a demokráciája visszanyeréséért”. Egy következő bejegyzésben pedig –utalva a szerdai Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök elleni, több tízezer főt számláló venezuelai tüntetésekre – kijelentette: „megkezdődött a harc a szabadságért”. A Fehér Ház eközben bejelentette: Mike Pence alelnök pénteken részt vesz egy Juan Guaidó melletti szimpátiatüntetésen Miamiban. A megmozduláson részt vesznek Marco Rubio és Rick Scott republikánus szenátorok, Mario Diaz-Balart republikánus képviselő és Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén a Twitteren jelentette be, hogy az amerikai kormány szankciókat hozott az Albanisa nicaraguai magánvállalat ellen, mert venezuelai nyersolajjal kereskedik.
Szerző

Kivégeztek egy rabot Texasban, harminc évig ült a siralomházban

Publikálás dátuma
2019.01.31. 06:31
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Texasban kivégeztek szerdán este egy rabot, aki több mint harminc évvel ezelőtt agyonlőtt egy rendőrt egy kudarcba fulladt fegyveres rablás során. A 61 éves Robert Jennings mintegy három évtizede ült a siralomházban. A Robert Jenningsre kiszabott halálbüntetést Texas állam huntsville-i börtönében méreginjekcióval hajtották végre.
A Houston Chronicle című helyi lap, valamint a börtön nyilvántartása szerint a rablás idején Jennings éppen feltételesen volt szabadlábon, miután egy másik rablás miatt kiszabott 30 éves büntetéséből 10 évet letöltött. Elston Howard rendőr nem ügyfélként, hanem hivatalos minőségében volt a boltban; le akarta tartóztatni a szexshop egyik dolgozóját, mert engedély nélkül vetítettek filmeket - idézi fel az esetet a hirado.hu. Jennings három lövést adott le a rendőrre, az utolsót már akkor, amikor Howard magatehetetlenül feküdt a földön. A bolt előtt egy autóban várt rá tettestársa, Robert Harvell, akivel vitába keveredtek, mikor Jennings elmondta, hogy lelőtte a bolt „biztonsági őrét”, és a dulakodásban Harvell meglőtte Jenningset.
Jenningset kórházba szállították, a rendőrök ott tartóztatták le. Harvellt anyja házában fogták el, ő 55 éves börtönbüntetést kapott. Jennings az első halálra ítélt, akit az idén Texasban kivégeztek. 2018-ban 13 embert végeztek ki a déli államban. Az Egyesült Államokban tavaly összesen 25 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.
Szerző