Prőhle Gergely: nincs szó liberális elnyomásról a kultúrában

Publikálás dátuma
2019.01.31. 09:56

Fotó: Lakos Gábor
A Petőfi Irodalmi Múzeum leváltott igazgatója, a kormányzati "kultúrharc" első áldozata szerint a politikai beavatkozás kontraproduktív.
Prőhle Gergellyel a Magyar Narancs készített interjút. A lap online kiadásában megjelent rövid ismertető szerint a volt politikust és múzeumigazgatót arról is kérdezték, tényleg elnyomják-e a liberálisok a konzervatív művészeket. Prőhle úgy válaszolt, 
Elnyomásról nincs szó, az elmúlt évek költségvetési támogatásainak fényében furcsa lenne ezt állítani.

Hozzáfűzte ugyanakkor, olyat viszont tapasztalt a nyugat-európai könyvpiacon: például egy antológiába való bekerülésnek feltétele volt az, hogy valaki az Orbán-rezsimmel szembeálljon. Azzal kapcsolatban, egyeseket lassan az őrületbe kerget, hogy bizonyos antológiákból kimaradtak, a leváltott igazgató azt mondta: "ez a kérdés a piacra jutásról szól, nem csoda, ha mindenféle sértettséget okoz. Egy azonban világos: ezt a helyzetet a harmadik kétharmadra hivatkozva durva politikai eszközökkel megváltoztatni inkább kontraproduktív. Elég sokszor elmondtam, hogy nem szabad a szerzők politikai nézeteiből kiindulni, mert az sok kiváló olvasmánytól fosztana meg minket.
Szerző
Témák
Prőhle Gergely

Habony kiszorult a hatalom belső köréből

Publikálás dátuma
2019.01.31. 09:00

Fotó: Németh András Péter
Már nem a tanácsadó számít a Fidesz-kommunikáció első számú stratégájának – értesült a Népszava. Habony mostanában többet van külföldön, mint idehaza, céges érdekeltségei érdekes változást mutatnak.
Habony Árpádnak egyre kevesebb beleszólása van abba, hogy miként kommunikál a Fidesz és a kormány – erről beszélt az elmúlt hetekben a Népszavának több kormányzati forrásunk is. Többen ezzel magyarázták például azt is, hogy a kormánykommunikáció "döcögött" a szakszervezetek által gyorsan „rabszolgatörvénynek” elkeresztelt túlóratörvény ügyében. Mint ismert, a beterjesztő Kósa Lajos azzal magyarázta a jogszabály elfogadását, hogy ez valójában szélesebb választási lehetőséget jelent a munkavállalók számára, miközben az éppen Németországban tartózkodó Szijjártó Péter arra tett utalást, hogy a Munka törvénykönyve módosítását maguk a Magyarországon beruházó német multik kérték. (Utóbbit egyébként tagadta a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara.)
Nem sokkal később - az ügyben amúgy egyáltalán nem illetékes - Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke állt elő újabb magyarázattal. Ő azt mondta, mivel úgyis rengeteg cég dolgoztat feketén túlórában, egyszerűbb volt egy törvénnyel kifehéríteni a gyakorlatot. Végül Domokos érvelése lett a „befutó”, Orbán Viktor ugyanis a januári kormányinfón már ugyanezt mondta.
- Látszik, hogy ezt már nem Habony szervezte - mondta erre a kormányzati kommunikációra rálátó forrásunk. Állítása szerint eredetileg Kósa Lajos volt megbízva az egész ügy kommunikálásával, de a parlamenti botrányok, a tüntetések hamar túllépték azt a szintet, ahol még ő lett volna az illetékes, így Rogán Antalnak és kommunikációs csapatának, Kaminsky Fanninak kellett gyorsan beugrania. (Az is igaz persze, hogy Orbán Viktor – ezt már a miniszterelnök környezetében is elismerik – eleve nem gondolta, hogy a december végén, „fű alatt” elfogadni tervezett törvény ilyen éles reakciókat vált ki. Emiatt azonnal „válságkommunikációra” volt szükség, nem volt idő különösebb döntés-előkészítésre.) Egy forrásunk egyébként éppen egy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Habony Árpád közötti személyi-szakmai vitára vezeti vissza a változást – Habony eszerint végül egyszerűen gyengébbnek bizonyult a játszmában a kabinetminiszternél.
Egy fideszes forrásunk viszont azt mondta, a 2010-es és a 2014-es választásokat követően is volt olyan időszak, amikor Habony hátrébb lépett, aztán a kampányra mégis „reaktiválták”.
Információink szerint egyébként maga Habony Árpád is beszélt bizalmasainak arról, hogy most egy időre háttérbe húzódik, de azt mondta, nincs benne semmilyen sértettség, „ha a közösség érdeke így kívánja”, akkor ezt teszi. Úgy tudjuk, az elmúlt hónapokban már többet tartózkodott külföldön, mint idehaza.
Volt olyan forrásunk is, aki üzleti érdekellentétekkel magyarázta a háttérbe húzódást. Ez azért érdekes, mert cégbírósági iratok szerint Magyarországon ma kizárólag egyetlen cég, az évek óta árbevétel nélkül vegetáló Színes Tinták Bt. van Habony nevén. Korábban Győri Tiborral közösen jegyezték a Lokál és Lokál extrát, valamint a 888.hu-t megjelentető Modern Média Group (MMG)-t, ám miután az év végén a Fidesz-média más vezetőihez hasonlóan Habonyék is önzetlenül lemondtak a médiumaikról a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány javára. Habony és Győri ekkor az MMG-ből is kiszállt. Nincs változás ellenben Habony külföldi érdekeltségénél: a 2015-ben Londonban alapított Danube Business Consulting (DBC) Ltd.-nek nyár óta Habony az egyszemélyes tulajdonosa, azóta, hogy korábbi üzlettársa, az Orbánnak stratégiai tanácsokat adó ismert nemzetközi kampányguru, Arthur J. Finkelstein meghalt. A cégben pedig ma is a Figyelő főszerkesztője Lánczi Tamás az ügyvezető igazgató.
Frissítve: 2019.01.31. 15:03

Orbán 900 milliós passzt adott a pécsi focinak

Publikálás dátuma
2019.01.31. 08:53
Orbán Viktor nem hagyja szűkölködni sporttársait
Fotó: Népszava
A kormányzati vis maior szánt alapból pumpálták át a forrást a helyi focicsapatot fenntartó önkormányzati vállalkozáshoz, félmilliárd csak a fizetésekre megy el.
 Azonnali hatállyal összesen 890 millió forintos támogatás odaítéléséről döntött Orbán Viktor a Pécsi Mecsek FC focicsapatát is fenntartó Pécsi Sport Nonprofit Zrt. javára. A forrást a Pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedésekre szánt keretéből csatornázták át a kifizető humán tárca felé, azzal a kitétellel, hogy a pécsi cég külön kérelem és pályázat nélkül, 2020. július végi elszámolással használhassa fel az összeget – derül ki a szerdai Magyar Közlönyből. Mint a mellékelt tervekből is látszik, 
520 millió forintot csak személyi juttatásokra fordítanának a keretből,

dologi kiadásokra 300 milliót, járulékokra és szociális hozzájárulási adóra pedig 70 milliót szánnak. 

Az év végén is jött segítség

Ez már a második nagy átutalás a sportklubnál: mint a pecsma.hu is megírta, december végén jelentős, kétmilliárdos sporttámogatás érkezett a Baranya megyei településre, ebből pedig 870 millió forintot a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. kapott. Vagyis, mintegy egy hónap alatt 1,76 milliárdos állami forrás érkezett a helyi focicsapat fenntartójához. Az önkormányzati cég korábban nehéz helyzetbe került, mivel a 2017-ben még  7,5 milliárdos hiánnyal küzdő – és ezért később az államkincstár pénzügyi felügyelete alá kerülő – városvezetés a sportkiadásokon is faragni próbált, megvonta az NBIII-ban játszó Pécsi Mecsek FC  büdzséjét. A kormány azonban a jelek szerint nem hagyja, hogy (a Zoom.hu értesülései szerint akár egymilliós fizetéssel is díjazott)  NBIII-as focisták hiányt szenvedjenek.
Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 08:54