Fehér port is tartalmazó fenyegető levelet kapott Bangóné Borbély Ildikó

Publikálás dátuma
2019.01.31 13:46

Egy ilyen porral teli boríték élet elleni fenyegetésnek minősül - mondták a nyomozók a helyszíneléskor. Az ellenzéki képviselők egyre gyakrabban kapnak fenyegetéseket az utóbbi időben.
"Nyíltan a testi épségemet is megfenyegették, nem tudom elmondani szavakkal, milyen stílusú levelet küldtek nekem" - közölte az MSZP Facebook-oldalán Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista párt elnökségi tagja hozzátette, a boríték fehér port is tartalmazott. A történtekkel kapcsolatban a közösségi oldalon ez olvasható:
A gyűlölet azonban fokozódik, az elmúlt 3-4 hónapban egyre több szocialista politikus kap kéretlen borítékokat. Ildikónak ma fehér port küldött egy ismeretlen feladó, ezért kénytelen volt kihívni a rendőrséget! Idézzük a helyszínelő nyomozók szavait: "egy ilyen porral teli boríték élet elleni fenyegetésnek minősül".
Bangóné Borbély Ildikó felidézte: december óta szinte naponta kapnak fenyegetéseket az ellenzéki képviselők. "Orbán Viktornak köszönhetjük ezt a gyűlöletpolitikát" - mondta a képviselő.

Az eset kapcsán kíváncsiak voltunk arra, a többi ellenzéki pártnál is tapasztalnak-e hasonlókat, és bár fehér poros akcióról szerencsére máshonnan nem számoltak be, Rónai Sándor a Demokratikus Koalíció szóvivője elmondta, a párt képviselőit folyamatosan megfenyegetik az utcán, e-mailben, vagy épp a közösségi oldalakon. Felidézte, hogy a főváros XV. kerületének polgármestere, a többek között a DK által támogatott Németh Angéla a közelmúltban a megölését kilátásba helyező, gyalázkodó tartalmú üzenetet kapott. A politikusnő akkor ezt saját Facebook-oldalán is megírta.

A szóvivő hozzátette, ha az ellenzéki pártokat ért agresszió a téma, nem lehet elfelejteni, hogy Varju László képviselőjüket az MTVA székházának folyosóján vonszolták végig a biztonsági őrök.
Mivel azóta kiderült, hogy mindezt ráadásul büntetlenül tehették meg, nem csoda, ha mások is úgy látják, szabadon gyalázhatják az ellenzéki politikusokat.
Rónai Sándor szerint a tavaly év végi tüntetések óta érezhetően több támadást kapnak: "ahogy erősödik az ellenállás és a tiltakozás, úgy lesznek egyre gyakoribbak és hevesebbek a fenyegetések".
Szintén fordulópontnak érzi a decembert Jakab Péter Jobbik-szóvivő. Mint lapunknak fogalmazott, ő azelőtt nem is kapott fenyegetéseket, de azóta folyamatosan erősödnek ezek a hangok. A párt kapcsán a legkirívóbb esetként azt említette, amikor január elején Mirkóczki Ádám képviselőjük és családja is halálos fenyegetést kapott. A Jobbik az akkor az MTI-hez eljuttatott közleményében is úgy látta,
"sajnálatos, hogy a Fidesz-KDNP százmilliárdos hazug gyűlöletkampánya ide vezetett."
Mirkóczki egyébként az említett ügy kapcsán annak idején az Azonnalinak elmondta, más esetben nem tulajdonítana nagy jelentőséget egy ilyen fenyegetésnek, de abban a konkrét esetben néhány, a levélben szereplő részlet miatt úgy vélte, komolyan kell vennie.
Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője is megerősítette, a párt és a politikusai rendszeresen kapnak fenyegetéseket, időnként kézzel írott levélben, ami még inkább meg tudja döbbenteni az embert. Ha az ezekben leírtakat szó szerint vennék, annak egyrészt súlyos büntetőjogi következménye is lehetne, másrészt nem aludnának túlságosan jól, ezért az alapelvük inkább az, hogy nem szabad ezeket teljesen komolyan venni. Azt azért Tordai is megjegyezte, a Bangóné Borbély Ildikónak küldött fehér por ilyen szempontból új szintet jelent, és nem szabad félvállról venni.

Annak pedig, hogy a tavaly év végén kezdődött tüntetéshullám jelentős változást hozott a hozzájuk érkező véleménynyilvánításokban, a Párbeszéd szóvivője igyekszik a jó oldalát megfogni. "soha ennyi pozitív, támogató üzenetet nem kaptunk, mint az utóbbi időben" - mondta.
Frissítve: 2019.01.31 17:06

Döntött a Jobbik: folytatják, de felkészülnek a feloszlatásra is

Publikálás dátuma
2019.02.23 15:26
Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, parlamenti frakcióvezető-helyettes a párt rendkívüli kongresszusa után tartott sajtótájékoz
Fotó: MTI/ Mohai Balázs
Az alapszabály módosításával a Jobbik arra a lehetőségre is felkészült, hogy a Fidesz felszámolja a pártot. Szilágyi György szóvivő szerint „az utolsó csepp vérükig” küzdenek majd, akár „nulla forintból” is kampányolni fognak.
Rendkívüli kongresszus összehívását jelentette be Sneider Tamás pártelnök február elején, miután az Állami Számvevőszék tiltott támogatás elfogadása címén ismét megbüntette a Jobbikot (korábban összesen 662 millió, ezúttal – a visszatartott költségvetési pénzeket is beleszámolva – több mint 270 millió forintra). Sneider két napirendi pontot jelölt meg: az egyik a Jobbik és a párt parlamenti frakciója megszűnésének lehetősége, a másik a Fidesszel szembeni ellenállás folytatásának megtárgyalása. Nem elég, hogy a szombati kongresszust zárt ajtók mögött rendezték, még a helyszínt is titokban tartották (utólag derült ki, hogy egy XIV. kerületi, Gizella utcai rendezvényközpont adott otthont az események.) A Fidesz és médiabirodalma jó ideje szisztematikus kampányt folytat a Jobbik ellen. A kormánypárti sajtó kellemetlenkedésein túl a pártnak feltehetően az se hiányzott volna, hogy roma aktivisták és antirasszisták tiltakozó demonstrációt szervezzenek a helyszínre. A kongresszus időpontja ugyanis éppen február 23-ra, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság tízéves évfordulójára esett. A sorozatgyilkosság idején a markánsan szélsőjobboldali Jobbikban még szó sem esett a néppárti irányról, a jobbikos politikusok élen jártak a cigányellenes indulatok felkorbácsolásában. A kongresszusról beszámoló tájékoztatót a Képviselői Irodaházba hirdette meg a Jobbik. A pártelnök vagy Gyöngyösi Márton frakcióvezető helyett Szilágyi György szóvivő állt a sajtó elé.
Szilágyi elmondta, hogy – bár az elmúlt tíz hónapban az általa diktatórikusnak nevezett Fidesz részéről folyamatosan nemtelen támadások érték a pártot – a Jobbik nemhogy összeroppant volna, még elszántabbá vált. 44 új tagszervezet alakult, 400 új tag lépett be. A Jobbik ezt a számot szeretné megduplázni a közeljövőben.
A Jobbik „egyik fő erénye napjainkban a kitartás”, és ez így lesz a jövőben is – közölte a szóvivő, állítva, hogy
a párt mai lelke az igazság és a hősiesség. „Küzdünk az utolsó csepp vérünkig”
– mondta. Ha kell, akkor a Jobbik „nulla forintból” fog kampányolni az EP- és az önkormányzati választáson. A kongresszus egy kiáltványt is elfogadott, ami így kezdődik: „soha nem adjuk fel”. Szilágyi György megállapítása szerint a Jobbik az LMP-vel tartja elképzelhetőnek a legszorosabb kapcsolatot, de „ügyek mentén” más ellenzéki pártokkal is kész együttműködni.
A kongresszuson a párt megszüntetésének lehetőségéről végül nem szavaztak, az alapszabályt ugyanakkor – felkészülve rá, hogy a Fidesz esetleg felszámolja a pártot – módosították. Ennek értelmében
a Jobbik tagjai az elnökség írásos jóváhagyásával beléphetnek egy másik, az elnökség által megnevezett, a jövőben létrehozandó szervezetbe.
A közelmúltban a Jobbik parlamenti frakciója úgy határozott, hogy a párt önállóan indul az EP-választáson. Kérdésünkre, hogy a kongresszus megerősítette-e a döntést, és tárgyalt-e a jobbikos EP-lista összetételéről, Szilágyi elmondta: ezek a kérdések nem szerepeltek napirenden. Az EP-választásnak szerinte az a tétje, hogy amennyiben elég sokan szavaznak a Jobbikra, akkor a Fidesz nem meri betiltani a pártot.
Szerző

„A gyűlöletnél nincs nagyobb gyilkos” - a romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

Publikálás dátuma
2019.02.23 14:24

Fotó: Népszava/ Drakovics Ádám
Szombaton délután a Pest megyei Tatárszentgyörgyön is megemlékeztek a faluban tíz éve hideg vérrel meggyilkolt roma férfiról és kisfiáról.
Nem volt nehéz megtalálni Csorba Róbert és kisfia, Robika sírhelyét a tatárszentgyörgyi temetőben, amit érkezésünkkor már színes virágcsokrok, koszorúk, mécsesek borítottak. Tíz év telt el azóta, hogy a fiatal, 27 éves férfit és 5 éves kisfiát égő házuk udvarán, menekülés közben agyonlőtték. A bűnük annyi volt, hogy cigánynak születtek.
- Robika halálával bennünk is meghalt valami. 
Magyarország csak akkor lesz boldog ország, ha mindenki, kicsi és nagy, öreg és fiatal, cigány és nem cigány egyformán biztonságban érezheti magát.
Most úgy tűnik, viszonylagos nyugalom van. Egyelőre. Talán – mondta Horváth Ferenc, a megemlékezést szervező emlékbizottság képviseletében. A temetőben közben folyamatosan gyűltek az emberek; rokonok, barátok, romák és nem romák egyaránt.
- Elnémít a fájdalom. Elnémít, pedig üvöltenem kellene – erről Bódis Kriszta írónő beszélt. Mint mondta, nincs annál fájdalmasabb, mint amikor egy anyától elveszik a gyermekét. ­ De beszélnünk kell az elviselhetetlenről. Ha nem emeljük fel a hangunkat, ha nem ellenkezünk, a gyűlölet újra lecsap. A gyűlöletnél pedig nincs nagyobb gyilkos – fogalmazott.
Oláh József, az Idetartozunk Egyesület tagja aggodalmainak adott hangot. Szerinte a helyzet tíz év alatt szinte semmit nem változott, sőt ugyanott tartunk:
most is egy új, „náci horda” próbál beférkőzni a politikába, miközben a médiából 15 percenként a gyűlölet magvait szórják a társadalomra.
A romákat nagyobb összefogásra, együttműködésre, párbeszédkeresésre szólította fel.
- Ma is sokan elindítják és élvezik a gyűlöletkeltés rövid távú hasznait. Amennyire rajtunk múlik, mindig tennünk kell ellene. Az egyetlen kiút, hogy szakítunk ezzel és nem élünk a gyűlölet eszközével – hangzott el Iványi Gábor metodista lelkész beszédében, amely imával zárult, emlékezve a gyűlölet minden áldozatára. 

Liberálisok: nyilvánítsák nemzeti gyásznappá a tatárszentgyörgyi romagyilkosság napját!

"A rasszista indíttatású tatárszentgyörgyi romagyilkosság 10. évfordulóján kezdeményezzük, hogy a kormány nyilvánítsa február 23-át nemzeti gyásznappá. Február 23-a nem csupán a roma magyarok, egy társadalmi kisebbség tragédiája, hanem az egész magyar nemzeté. Fontos, hogy évről évre emlékeztessünk minden magyar állampolgárt arra az eseménysorozatra, mely összesen hat ártatlan roma honfitársunk halálához vezetett, és melyek mögött kizárólag az előítéletek, a rasszizmus, a kirekesztés és a gyűlölet állt" - közölte szombaton a Magyar Liberális párt, melynek több politikusa is részt vett a megemlékezésen.

Frissítve: 2019.02.23 14:40