Két dolgozószobája is lehet Orbánnak

Publikálás dátuma
2019.01.31. 14:43

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Kolostori magányából néha a parlamentbe is átruccanhat dolgozni a miniszterelnök – az országházi honlap szerint legalábbis még megvan a helyi irodája.
Fenntartja-e a dolgozószobáját és az eddig is számára biztosított egyéb helyiségeket Orbán a Kossuth téren – ezt firtatta cikkében a Hírklikk. A portál arra is kíváncsi volt, hogy ha megmarad a miniszterelnök országházi rezidenciája, akkor itt is tartanak fent külön állandó személyzetet, mennyibe kerül a stáb és a megőrzött szobák fenntartása. Kérdéseikre azonban a Miniszterelnöki Sajtóiroda és az országgyűlési sajtószolgálat sem reagált csütörtökig.
A felvetés onnan ered, hogy bár Orbán Viktor nemrég beköltözött fényűzően puritán, 4 milliárd forintból átépített budavári dolgozószobájába, a parlament honlapján változatlanul szerepel a helyi irodájáról szóló leírás: „az Országház déli szárnyában találhatóak a miniszterelnök fogadótermei és munkaszobája. A szobacsoportban két nevezetes terem is található... A Nándorfehérvári terem a parlament egyik legpatinásabb helyisége” Igaz, Áder János is megtartotta országgyűlési szobáit, miután a Sándor-palotába költözött. A lap megjegyzi, Orbán Viktornál akkor sem volt szempont a takarékosság, amikor 2011-ben a Parlamenten belül költözött új helyiségekbe. Korábban ő is abban a 70 négyzetméteres irodában dolgozott, ahol elődjei közül Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is, ám Orbán egy 180 négyzetméteresre váltott.
Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 14:59

Fehér port is tartalmazó fenyegető levelet kapott Bangóné Borbély Ildikó

Publikálás dátuma
2019.01.31. 13:46

Egy ilyen porral teli boríték élet elleni fenyegetésnek minősül - mondták a nyomozók a helyszíneléskor. Az ellenzéki képviselők egyre gyakrabban kapnak fenyegetéseket az utóbbi időben.
"Nyíltan a testi épségemet is megfenyegették, nem tudom elmondani szavakkal, milyen stílusú levelet küldtek nekem" - közölte az MSZP Facebook-oldalán Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista párt elnökségi tagja hozzátette, a boríték fehér port is tartalmazott. A történtekkel kapcsolatban a közösségi oldalon ez olvasható:
A gyűlölet azonban fokozódik, az elmúlt 3-4 hónapban egyre több szocialista politikus kap kéretlen borítékokat. Ildikónak ma fehér port küldött egy ismeretlen feladó, ezért kénytelen volt kihívni a rendőrséget! Idézzük a helyszínelő nyomozók szavait: "egy ilyen porral teli boríték élet elleni fenyegetésnek minősül".

Bangóné Borbély Ildikó felidézte: december óta szinte naponta kapnak fenyegetéseket az ellenzéki képviselők. "Orbán Viktornak köszönhetjük ezt a gyűlöletpolitikát" - mondta a képviselő.

Az eset kapcsán kíváncsiak voltunk arra, a többi ellenzéki pártnál is tapasztalnak-e hasonlókat, és bár fehér poros akcióról szerencsére máshonnan nem számoltak be, Rónai Sándor a Demokratikus Koalíció szóvivője elmondta, a párt képviselőit folyamatosan megfenyegetik az utcán, e-mailben, vagy épp a közösségi oldalakon. Felidézte, hogy a főváros XV. kerületének polgármestere, a többek között a DK által támogatott Németh Angéla a közelmúltban a megölését kilátásba helyező, gyalázkodó tartalmú üzenetet kapott. A politikusnő akkor ezt saját Facebook-oldalán is megírta.

A szóvivő hozzátette, ha az ellenzéki pártokat ért agresszió a téma, nem lehet elfelejteni, hogy Varju László képviselőjüket az MTVA székházának folyosóján vonszolták végig a biztonsági őrök.
Mivel azóta kiderült, hogy mindezt ráadásul büntetlenül tehették meg, nem csoda, ha mások is úgy látják, szabadon gyalázhatják az ellenzéki politikusokat.

Rónai Sándor szerint a tavaly év végi tüntetések óta érezhetően több támadást kapnak: "ahogy erősödik az ellenállás és a tiltakozás, úgy lesznek egyre gyakoribbak és hevesebbek a fenyegetések".
Szintén fordulópontnak érzi a decembert Jakab Péter Jobbik-szóvivő. Mint lapunknak fogalmazott, ő azelőtt nem is kapott fenyegetéseket, de azóta folyamatosan erősödnek ezek a hangok. A párt kapcsán a legkirívóbb esetként azt említette, amikor január elején Mirkóczki Ádám képviselőjük és családja is halálos fenyegetést kapott. A Jobbik az akkor az MTI-hez eljuttatott közleményében is úgy látta,
"sajnálatos, hogy a Fidesz-KDNP százmilliárdos hazug gyűlöletkampánya ide vezetett."

Mirkóczki egyébként az említett ügy kapcsán annak idején az Azonnalinak elmondta, más esetben nem tulajdonítana nagy jelentőséget egy ilyen fenyegetésnek, de abban a konkrét esetben néhány, a levélben szereplő részlet miatt úgy vélte, komolyan kell vennie.
Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője is megerősítette, a párt és a politikusai rendszeresen kapnak fenyegetéseket, időnként kézzel írott levélben, ami még inkább meg tudja döbbenteni az embert. Ha az ezekben leírtakat szó szerint vennék, annak egyrészt súlyos büntetőjogi következménye is lehetne, másrészt nem aludnának túlságosan jól, ezért az alapelvük inkább az, hogy nem szabad ezeket teljesen komolyan venni. Azt azért Tordai is megjegyezte, a Bangóné Borbély Ildikónak küldött fehér por ilyen szempontból új szintet jelent, és nem szabad félvállról venni.

Annak pedig, hogy a tavaly év végén kezdődött tüntetéshullám jelentős változást hozott a hozzájuk érkező véleménynyilvánításokban, a Párbeszéd szóvivője igyekszik a jó oldalát megfogni. "soha ennyi pozitív, támogató üzenetet nem kaptunk, mint az utóbbi időben" - mondta.
Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 17:06

Börtönt csináltak a köztévé székházából, rácsokkal tartanák kint Hadházyt és Szélt

Publikálás dátuma
2019.01.31. 13:41

Fotó: Facebook / Hadházy Ákos
A képviselők rácsokkal találták szemben magukat, mikor reklamálni mentek: a köztévé ugyanis abszurd érvekkel utasította el, hogy leadja a petíciójuk aláírására buzdító hirdetésüket.
Eredetileg "csak" egy az Európai Ügyészségért indított petíció támogatására felhívó hirdetést szeretett volna közzétenni Hadházy Ákos és Szél Bernadett a közmédiában. Ám Dobos Menyhérttől, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától egy egyoldalas levélben elutasító választ kaptak. Dobos szerint
a felhívás "nem tartalmaz konkrét közérdekű információra vonatkozó tájékoztatást", személyiségi jogokat sért, illetve azzal Hadházy "szerkesztői befolyást" próbál gyakorolni a közmédiára

- írja közösségi oldalán a független ellenzéki képviselő.
Széllel együtt ezért úgy döntöttek, ismét ellátogatnak a Kunigunda utcai székházba. Ám ott egy lezárt főbejárat fogadta őket, és a már megszokott módon, háttal sorfalat álló biztonsági őrök. Ám ezen kívül feltűnt egy hatalmas fehér rács is, mellyel az egyik folyosót torlaszolták el az MTVA székházában.
Szerző
Frissítve: 2019.01.31. 13:45