Küszöbön az újabb Donald Trump-Kim Dzsongun találkozó

Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:43

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A két vezető második tárgyalására várhatóan február végén kerülhet sor, valahol Ázsiában.
Delegációt küldött az amerikai külügy, hogy megkezdjék Donald Trump és Kim Dzsong-un következő tárgyalásának az előkészítését - írja az atv.hu. A tervek szerint a két politikai vezető második találkozójára a következő hónap vége felé kerülhet sor. A helyszínről egyelőre annyit tudni, hogy valahol Ázsiában fogják rendezni.

A múlt héten Vietnám már jelezte: alkalmasnak tartaná magát egy ilyen horderejű esemény vendégül látására. Mások szerint Szingapúr is az esélyes jelöltek között van – itt tartották kettejük első találkozóját, még 2018 június 12-én.

Szerző

Ismét fiatalok tízezrei tüntettek a klímaváltozás elleni fellépésért Belgiumban

Publikálás dátuma
2019.01.31. 17:39

Fotó: Romy Arroyo Fernandez / AFP
A szervezők azt ígérték: minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, míg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől.
Immár negyedik egymást követő csütörtök délelőtt vonultak utcára fiatalok tízezrei Belgiumban, hogy határozottabb fellépést követeljenek a klímaváltozás ellen. A rendőrség tájékoztatása szerint Brüsszelben 12 500-an, Liege-ben pedig 15 ezren vettek részt a demonstráción, azaz összesen 27 500-an, valamivel kevesebben, mint a múlt héten. A Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett tiltakozás résztvevői olyan ambiciózus klímapolitika elfogadását követelték a belga kormánytól, valamint az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest. A szervezők közölték, hogy minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, míg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől. A tüntetők közül többen transzparenseket tartottak fel, ezekre egyebek mellett azt írták, hogy „Nincs másik bolygónk!” és „Le a fosszilis energiahordozókkal!”.
A helyi média szerint több iskolában is úgy döntöttek, hogy nem írják be a demonstrációk miatti hiányzásokat, sokaknak pedig szüleik igazolták a távollétüket. A La Libre Belgique című napilapnak nyilatkozó 13 éves Josephine elmondta, hogy szülei támogatták részvételét, és kijelentette, hogy véleménye szerint a műanyagok betiltásának kellene „abszolút prioritást” élveznie. Sok egyetemista is részt vett a megmozduláson, például Estelle, a Leuveni Katolikus Egyetem hallgatója, aki azt hangoztatta, hogy a kormánynak hasonlóan nagy figyelmet kellene fordítani a klímahelyzetre, mint a 2008-as pénzügyi válságra. Csütörtökön mintegy 3400 belga tudós és egyetemi oktató nyílt levelet tett közzé, amelyben támogatásukról biztosították a tüntetőket, és sürgős cselekvésre szólítottak fel a zöld energiafordulat felgyorsítása érdekében. Mint írták, konkrét és rendszerszintű intézkedésekre lenne szükség a károsanyag-kibocsátás gyors és drasztikus visszafogásához, ami létfontosságú kérdés.
Szerző

Orbán is Guaidót szeretné Venezuela államfőjének

Publikálás dátuma
2019.01.31. 16:55

Fotó: Yuri Cortez
A miniszterelnök a spanyol Néppárt álláspontját osztja a Venezuela-kérdésben.
Pablo Casado, a spanyol Néppárt elnöke csütörtök délután telefonon megbeszélést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az állami hírügynökséget.
A két pártelnök egyeztetésének témája a venezuelai helyzet volt. Az Európai Néppárt tagjaiként az ügyben teljes egyetértés volt köztük – mondta Havasi Bertalan a hirado.hu beszámolója szerint. Orbán Viktor leszögezte: Magyarország a spanyol Néppárt álláspontját osztja. Eszerint Nicolas Maduro venezuelai elnöknek azonnal távoznia kell az ország éléről, az európai országoknak pedig el kell ismerniük Juan Guaidó ideiglenes államelnökségét. Orbán állásfoglalása azért érdekes, mert az olyan szövetségesei, mint Vlagyimir Putyin, vagy Recep Tayyip Erdogan, Maduro elnökségét támogatják.
Az Európai Parlament a nap folyamán hozott határozatot arról, hogy a venezuelai alkotmány értelmében az ország legitim ideiglenes elnökének ismeri el Juan Guaidót. 
Szerző