Előfizetés

Elképesztő helyzet állt elő a magyar futball egyik legidiótább szabálya miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 19:38
Február 23-án üres lesz az MTK-stadion
Két budapesti csapatnak február 23-án Gyirmótra kell utaznia, mert az MTK "nem lehet vendég a saját stadionjában."
Gyirmóton, Budapesttől 130 kilométerre tartják meg a Kispest–MTK bajnoki meccset – vette észre az MLSZ bejelentését a hvg.hu. Az eredeti házigazda Kispest stadionját most építik át, a csapat addig is az MTK stadionjában játssza a hazai meccseit. Csakhogy a szabály úgy szól, hogy ilyenkor új helyszínt kell keresni,
nem lehet olyan, hogy egy csapat vendégként játszik a saját pályáján.

Mivel 2014-ben az MTK stadionjának építése alatt a kék-fehérek egy évig kispesti albérletben voltak hazai pályán, már akkor is el kellett költöztetni a két csapat meccseit, így volt akkor MTK–Kispest-meccs Felcsúton.

A szóban forgó találkozót az NB I 22. fordulójának keretén belül rendezik, méghozzá február 23-án, szombaton 19.30 órától a gyirmóti Alcufer Stadionban.

132 ezerért adott el négy 0 forintos jegyet a Magyar Tenisz Szövetség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 13:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tavaly hűtlen kezelésért feljelentett szervezetnél azt mondják, adminisztratív hiba történt.
"Kicsit furcsálltam ezt a dolgot, hiszen mégsem kevés pénzt adtam értük, ezért tettem fel a sztorit a Facebookra. Freikartéért, szabadjegyért sokalltam ennyit pénzt" - nyilatkozta az index.hu-nak egy férfi, aki 132 ezer forintot fizetett ki a frankfurti Németország-Magyarország tenisz Davis Kupa-meccsekre szóló nézőtéri jegyekért. Amikor kézhez kapta azokat, akkor látta, hogy
0,00 euró volt rajtuk. Mind a négyen. Mindkét napra.

Egyszerű hiba történt a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerint. Az esetet úgy kommentálták: az MTSZ a szervezőtől, a Német Tenisz Szövetségtől 50 tiszteletjegyet kapott, és vett még 50 jegyet a szurkolóknak való továbbértékesítésre. A „0 eurós” tiszteletjegyek és a megvásárolt jegyek ugyanabba a szektorba szólnak. Az említett esetben sajnálatos módon adminisztratív hiba történt – nyilatkozták elnézést kérve –, így fordulhatott elő, hogy 
" a megvásárolt, árral ellátott jegyek helyett tévedésből az egyébként ugyanabba a szektorba szóló tiszteletjegyeket kapott a vásárló a pénzéért".

Igény esetén cserélik a jegyet. Az eredeti közösségi oldalon megjelent poszt alatt egy magára a projekt felelőseként hivatkozó kommentelő azt is állítja, a tiszteletjegyek még jobb helyre is szólnak, mint amikért pénzt is adott az MTSZ.
Az MTSZ-t feljelentették hűtlen kezelés miatt még tavaly, azóta a figyelem előterében van a szervezet gazdálkodása, bár azt még nem erősítették meg, hogy a NAV-vizsgálat hol tart. Olyan céggel szerződtek, amelyiknek nem volt stabil a vezetői háttere.

Elhúzódó generációváltás - lassan fiatalodik a magyar foci

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.01.31. 10:45

Fotó: Szalmás Péter
Alig néhány 23 éven aluli magyar labdarúgó játszik külföldön, ám a legígéretesebb tehetségeknek is időre lesz szükségük ahhoz, hogy eljussanak a felnőttválogatottságig.
„Ha akad olyan labdarúgó, aki leszaggatja rólam a mezt, és többet tesz a válogatott játékához, sértődöttség nélkül ülök a kispadra és segítem, amiben tudom. Nagyképűség nélkül mondom, hogy akkor járna a legjobban a magyar labdarúgás, ha már nem lenne szükség az én generációmra, mert az azt jelentené, hogy megérkezett a jobb, fiatalabb, gyorsabb korosztály. Ám amíg ez sajnos nem történik meg, addig miért ne akarnám tudásom legjavát nyújtva segíteni a válogatottat?! – válaszolt kérdésre kérdéssel a 98-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs a pénteki Nemzeti Sportban. Az Egyesült Arab Emírségek bajnokságában szereplő Al-Ittihad Kalba együttesében futballozó 32 éves szélső szavai kapcsán megvizsgáltuk, hogy kik azok az ifjú tehetségek, akik idővel átvehetik Dzsudzsákék helyét.
Ami tény: napjaink magyar válogatottjába inkább külföldről vezet az út, a hazai élvonalból szinte kizárólag a MOL Vidi és a Ferencváros csapatából van esély bejutni. Azért akadnak kivételek is: a szövetségi kapitány, Marco Rossi egykori csapatából, a Budapest Honvédból is hívott már meg néhány játékost.
Szintén tény, hogy jelenleg alig több, mint egy tucatra való olyan futballista játszik külföldön, aki még nem múlt el 23 éves.
A névsorból kiemelkedik a 21 esztendős Sallai Roland neve, ő ugyanis a Freiburg játékosaként már német élvonalbeli tapasztalattal is rendelkezik, nem mellesleg tizenkétszeres válogatott. Rossz hír vele kapcsolatban, hogy jelenleg sérülés hátráltatja (a németek szerint éppen a válogatottnál terhelték túl), kérdéses, hogy felépül-e, s ha igen, újra játékba tud-e lendülni az Európa-bajnoki selejtezősorozat márciusi rajtjáig. 
Huszonkét éves korára szintén debütált már a válogatottban Balogh Norbert, aki a ciprusi APOEL Nicosiát erősíti. A támadó szereplését figyelemmel kíséri Rossi stábja is, ami nem meglepő, csatárposzton ugyanis lehetnek gondjai a csapatnak.
A tűzkeresztségen még nem áteső fiatalok közül feltétlenül érdemes kiemelni a Red Bull Salzburg kötelékébe tartozó Szoboszlai Dominik nevét (ő az a 18 éves tehetség, akit a napokban a Juventusszal is szóba hoztak, miután állítólag szerepelt az olaszok sportigazgatójának kívánságlistáján), ám amint azt egy korábbi lapinterjúban Rossi is világossá tette, ahhoz, hogy a nemzeti tizenegyben szerepelhessen, a tinédzsernek előbb az osztrák klub felnőttcsapatában kell kivívnia a helyét. Szoboszlai – aki Bernd Storck időszakában már volt kerettag – jelenleg is az osztrák ligát kényelmes előnnyel vezető Salzburg első keretével készül, de eddig inkább a fiókcsapatban, a helyi második vonalban szereplő FC Liefering színeiben szerepelt.
Szoboszlaihoz hasonlóan Ausztriában futballozik az április óta sérült 22 éves Szántó Tamás is, aki klubjában már az Európa-ligában is bemutatkozhatott, a Rapid Wien akadémiáján nevelkedő sportoló neve azonban – noha egy időben Storck is figyelte – mostanáig komolyan nem merült fel a magyar válogatottnál. Az ügy előremozdulását nem segíti, hogy Szántó a sérülése miatt hónapok óta nem játszott.
A Vasasból 2018 nyarán a szlovák első osztály élcsapatához, a Dunaszerdahelyhez igazoló 22 éves Vida Mátét nem hátráltatja sérülés, egy ideje mégsem szerepelt a nemzeti csapat keretében, pedig korábban háromszor pályára léphetett címeres mezben. Vida számára persze még lehet visszaút, a válogatott előtt a dunaszerdahelyieknél dolgozó Rossi is jól ismerheti.
Csak két példa: a különböző korosztályos válogatottakban is megforduló fiatalok közül a 18 esztendős Schön Szabolcs vagy az MTK Budapesttől a napokban Genovába igazoló 19 éves Schäfer András karrierje ígéretesen alakul, ám az Ajax Amszterdam utánpótláscsapatában játszó Schönnel és a frissiben idegenlégiósnak álló Schäferrel kapcsolatban egyelőre erős túlzás volna a felnőttcsapatot emlegetni. Ugyanez elmondható a csekély számú légió további fiatal tagjairól is, a tehetségeknek előbb a klubok felnőttcsapatáig kell eljutni.
A felnőttválogatott aktuális keretének átlagéletkora 27 év. A nemzetközi szinten is tapasztalattal rendelkező játékosok pályafutásában még biztosan van néhány év, de a dolgok mostani állása szerint egyre kevesebb külföldön edződő fiatal játékos verseng azért, hogy idővel letépje róluk azt a bizonyos mezt.