Előfizetés

Elhunyt a Vasas olimpiai bajnok focistája

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.31. 19:38

Fotó: Shutterstock
Az olimpiai bajnok labdarúgó életének 78. évében halt meg.
Életének 78. évében csütörtökön elhunyt Ihász Kálmán olimpiai bajnok labdarúgó – közölte a Vasas SC a Facebook-oldalán.
Ihász Kálmán 1941. március 6-án született Budapesten. Édesapja hivatásos tiszt volt, aki szabadidejében labdarúgó-játékvezetőként tevékenykedett. Egész pályafutása a Vasashoz kötődik, tizenkét éves korától visszavonulásáig Angyalföldön játszott. Első bajnokságát az 1960/61-es szezonban nyerte a piros-kékekkel, a címet a következő évben megvédték. A Vasas 1965-ben és 1966-ban (ez utóbbi évben veretlenül) újra magyar bajnok lett, a kispadon Illovszky Rudolffal. A csapattal háromszor nyert Közép-európai Kupát (1962, 1965, 1970), egyszer Magyar Népköztársasági Kupát (1973). A bajnokságban 363 mérkőzésen 19 gólt lőtt. Pályafutását 1974-ben Mészöly Kálmánnal és Farkas Jánossal közös búcsúmérkőzésén fejezte be. A megbízhatóságáról híres védő csatárként kezdte, majd a fedezetsorban is játszott, de balhátvédként lett igazi klasszis. A sokoldalúság meglátszott a játékán, ügyesen helyezkedett, biztosan szerelt, jól továbbította a megszerzett labdát, bátran vállalkozott támadások vezetésére is. Kemény, fegyelmezett, szívós, de sportszerű futballista volt, egyedül gyorsaságában lehetett némi kivetnivalót találni. A válogatottban 1962 és 1969 között 27 mérkőzésen szerepelt, de az 1962-es chilei és az 1966-os angliai világbajnokságon nem jutott szóhoz. Utoljára a magyar labdarúgás történetében fordulópontnak, a hanyatlás kezdetének tekintett, Csehszlovákia elleni, 4-1-re elvesztett világbajnoki pótselejtezőn lépett pályára Marseille-ben. Pályafutásának csúcsa az 1964-es tokiói olimpián nyert aranyérem volt, a sikerért nemcsak a 12 góljával az ötkarikás torna gólkirályává avanzsált Bene Ferenc tett sokat, hanem a középpálya és a védelem, benne a kőkemény balhátvéd is. Ihász tagja volt az 1964-ben Spanyolországban rendezett Nemzetek Európa Kupáján (Európa-bajnokság) harmadik helyezést elért magyar együttesnek is. Visszavonulása után – bár a Testnevelési Főiskolán szakedzői, illetve menedzseri diplomát is szerzett – már nem a labdarúgás állt élete középpontjában. Egy évig még edzette a tartalékcsapatot a Vasasnál, aztán divatáruüzletet nyitott a belvárosban. Tagja volt az Olimpiai Bajnokok Klubjának, 2007-től a Magyar Olimpiai Bizottságnak is. 2006-ban az újonnan létrejött Vasas tanácsadó testületének is tagja lett. 2008-ban róla és a Vasas hat további legendájáról – Berendy Pálról, Bundzsák Dezsőről, Csordás Lajosról, Farkas Jánosról, Mészöly Kálmánról és Várady Béláról – nevezték el a Vasas-UNIQA 18 ezer négyzetméteres labdarúgó edzőcentrumának pályáit. 2011 és 2015 között a Focisegély Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. 2011-ben a MOB születésnapi emlékplakettel díjazta, ugyanebben az évben Budapest XIII. kerületének díszpolgára lett, 2013-ban a Vasas életműdíjban részesítette. Ihász Kálmánt a Vasas Sport Club saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról később intézkednek. 

Elképesztő helyzet állt elő a magyar futball egyik legidiótább szabálya miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 19:38
Február 23-án üres lesz az MTK-stadion
Két budapesti csapatnak február 23-án Gyirmótra kell utaznia, mert az MTK "nem lehet vendég a saját stadionjában."
Gyirmóton, Budapesttől 130 kilométerre tartják meg a Kispest–MTK bajnoki meccset – vette észre az MLSZ bejelentését a hvg.hu. Az eredeti házigazda Kispest stadionját most építik át, a csapat addig is az MTK stadionjában játssza a hazai meccseit. Csakhogy a szabály úgy szól, hogy ilyenkor új helyszínt kell keresni,
nem lehet olyan, hogy egy csapat vendégként játszik a saját pályáján.

Mivel 2014-ben az MTK stadionjának építése alatt a kék-fehérek egy évig kispesti albérletben voltak hazai pályán, már akkor is el kellett költöztetni a két csapat meccseit, így volt akkor MTK–Kispest-meccs Felcsúton.

A szóban forgó találkozót az NB I 22. fordulójának keretén belül rendezik, méghozzá február 23-án, szombaton 19.30 órától a gyirmóti Alcufer Stadionban.

132 ezerért adott el négy 0 forintos jegyet a Magyar Tenisz Szövetség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 13:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tavaly hűtlen kezelésért feljelentett szervezetnél azt mondják, adminisztratív hiba történt.
"Kicsit furcsálltam ezt a dolgot, hiszen mégsem kevés pénzt adtam értük, ezért tettem fel a sztorit a Facebookra. Freikartéért, szabadjegyért sokalltam ennyit pénzt" - nyilatkozta az index.hu-nak egy férfi, aki 132 ezer forintot fizetett ki a frankfurti Németország-Magyarország tenisz Davis Kupa-meccsekre szóló nézőtéri jegyekért. Amikor kézhez kapta azokat, akkor látta, hogy
0,00 euró volt rajtuk. Mind a négyen. Mindkét napra.

Egyszerű hiba történt a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerint. Az esetet úgy kommentálták: az MTSZ a szervezőtől, a Német Tenisz Szövetségtől 50 tiszteletjegyet kapott, és vett még 50 jegyet a szurkolóknak való továbbértékesítésre. A „0 eurós” tiszteletjegyek és a megvásárolt jegyek ugyanabba a szektorba szólnak. Az említett esetben sajnálatos módon adminisztratív hiba történt – nyilatkozták elnézést kérve –, így fordulhatott elő, hogy 
" a megvásárolt, árral ellátott jegyek helyett tévedésből az egyébként ugyanabba a szektorba szóló tiszteletjegyeket kapott a vásárló a pénzéért".

Igény esetén cserélik a jegyet. Az eredeti közösségi oldalon megjelent poszt alatt egy magára a projekt felelőseként hivatkozó kommentelő azt is állítja, a tiszteletjegyek még jobb helyre is szólnak, mint amikért pénzt is adott az MTSZ.
Az MTSZ-t feljelentették hűtlen kezelés miatt még tavaly, azóta a figyelem előterében van a szervezet gazdálkodása, bár azt még nem erősítették meg, hogy a NAV-vizsgálat hol tart. Olyan céggel szerződtek, amelyiknek nem volt stabil a vezetői háttere.