Száz gyilkos van szabadlábon, mégis kábítószer-fogyasztók a rendőrség legkeresettebb bűnözői

Publikálás dátuma
2019.02.01. 12:01
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába köröznek rengeteg erőszaktevőt és emberkereskedőt is, a rendőrség inkább a huszonéves füveseket tartja toplistáján.
Kedden tette közzé az Országos Rendőr-főkapitányság a legveszedelmesebb bűnözők top 50-es listáját, és azóta már három embert el is fogtak, büszkélkedett péntek reggel az ORFK szóvivője a köztévében. Két férfit szerdán külföldi társhatóságok, csütörtökön egyet a Pest megyei rendőrök fogtak el. Utóbbit - egy kilenc éve kábítószeres bűncselekmény miatt körözött férfit - lakossági bejelentés alapján találtak meg - emelte ki Gál Kristóf az MTI összegzése alapján. Azt is elmondta:
a körözési toplista keddi elindítása óta megháromszorozódott a napi bejelentések száma.

Az országos körözési toplistában egyidőben legfeljebb 50 bűnelkövető szerepelhet, írja honlapján a rendőrség. Felkerülni legalább 5-10 évet érő bűntett miatt kiadott elfogatóparanccsal, legalább 5 év letöltendővel, ötnél több bűncselekménnyel, vagy rendkívüli bűnökkel lehet. De van egy kevésbé egzakt kitétel is: a toplistára kerülhet az is, aki a rendőrség szerint tetteivel "a lakosság biztonságérzetét nagymértékben rontja". Ezek mentén
egy olyan listát állított össze a rendőrség, amin legalább minden harmadik ember kábítószer fogyasztása vagy birtoklása miatt szerepel.

A maradék nagyjából 30 helyen csalók és más gazdasági bűnök miatt keresett emberek osztoznak rablókkal. De olyan is van, aki egyszerű tolvajként érte el, hogy felkerüljön a listára, holott jó néhány erőszaktevő, emberkereskedő és gyilkos ellen van még érvényben elfogatóparancs. Utóbbiak 94-en vannak, de a szexuális erőszakért és erőszakos közösülésért keresett emberből is van vagy 40, a többi jogi alkategóriát nem nézve. Ám úgy látszik, ők nem rontják a "lakosság biztonságérzetét" olyan mértékben, mint az, aki elszív egy marihuánás cigarettát.
A listán van még egy embercsempész, és még egy, akit kerítésért köröznek. Hat embert különösen veszélyesnek jelöltek - közülük egy huszonéves fiatalt megint csak kábítószer birtoklása miatt keresnek -, és öt embernél fegyvert sejtenek a hatóságok. A veszedelmes drogosok körözési toplistájára egyetlen gyilkos került fel. Igaz, a megalapozott gyanú szerint az ő lelkén három ember élete szárad.
Szerző
Frissítve: 2019.02.01. 13:35

Putyin az EP-választás után kérhet beszámolót Orbántól

Publikálás dátuma
2019.02.01. 10:42

Fotó: Alexei Druzhinin / AFP
Vlagyimir Putyin a nyár folyamán érkezhet, és Orbán Viktortól vár tájékoztatást az átalakuló uniós politikáról, erőviszonyokról.
 Nem ősszel, hanem már a nyáron Magyarországra látogathat Vlagyimir Putyin, így sem marad el a már-már szokásos évi találkozó az orosz elnök és a magyar miniszterelnök között – írja a Magyar Hang. A hetilap Kremlhez közel álló moszkvai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a látogatásnak nem lenne sok értelme a május 23-26. között tervezett európai parlamenti választás előtt, így Putyin inkább valamikor a nyáron, legkésőbb ősz elején érkezhet Budapestre;  persze a menetren még változhat, és ez jóformán csak az orosz félen múlik.

Beszámoló, első kézből

A lap szerint a találkozó egyik fő célja, hogy az orosz elnök „első kézből tájékozódjon” az EP-választás utáni helyzetről és törekvésekről, amelyekben vélhetően Orbán Viktor is kulcsszerepet kap. 
Nem kell diplomatának lenni ahhoz, hogy tudjuk, Vlagyimir Putyin Orbán beszámolója nélkül is tökéletesen tud tájékozódni az unió formálódó erőviszonyairól – a találkozó inkább „kifele” szól, jelzése annak, hogy az orosz államfő egy uniós vezetőt is bármikor raportra kérhet.

A találkozónak pedig különösen nyomasztó jelentőséget ad, hogy  hogy a lap Kreml-beli forrásai hangsúlyozzák: Oroszország végleg leszámolt azokkal az illúziókkal, hogy kapcsolatai belátható időn belül normalizálódhatnak az úgynevezett Nyugattal.

Jön, ha akar, hívni sem kell

A cikk szerzője, Stier Gábor kiemeli, hogy az orosz elnök látogatásához még csak a magyar kormány meghívása sem kell. „Nem lenne például meglepő, ha (Putyin- a szerk.) a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként megjelenne a júliusi budapesti Grand Prix-en. Hiszen nagy barátja, az IJF főtitkára, Marius Vizer már csak hivatalból is meghívja az eseményre Putyint. Aki pedig eldönti, hogy eljön-e. De Putyin akár egy nagy nemzetközi találkozó mentén is összejöhet a magyar miniszterelnökkel, mint ahogy reális az is, hogy a nyár végén vagy ősz elején az évi nem hivatalos találkozóra „ugrik el” Budapestre” - teszi hozzá az újságíró.
A találkozó másik kiemelt témája a paksi bővítés látványos csúszása lehet – erről volt szó a legutóbbi, mindössze negyedórás Orbán-Putyin megbeszélésen is – amit a lap miniszteri szintű problémának nevez, utalva arra, hogy a paksi szakállamtitkár menesztése nem lesz téma az újabb találkozón.
Szerző

Nem támogatta a néppárti alelnök jelentését a Fidesz - naná, hiszen uniós pénzről szólt

Publikálás dátuma
2019.02.01. 10:31

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Elsöprő többséggel fogadta el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése tegnap a kereszténydemokrata néppárti frakció egyik alelnöke által készített Marinescu-jelentést. A dokumentum az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalások megelőzéséről szól, így sürgeti a közös Európai Ügyészség felállítását, szigorú fellépést követel az unió költségvetését érintő csalások ellen, és átláthatóbbá akarja tenni a közbeszerzések rendszerét. Az európai néppárt tagjai közül egyedül a Fidesz képviselői tartózkodtak a voksolásnál, azaz nem pártolták a jelentés elfogadását. (Egyedüli kivétel Járóka Lívia volt, aki támogatta a dokumentumot; a rangidős Szájer József pedig – ahogy a rázós ügyekben mindig nagy bátran szokta – ezúttal sem nyomott gombot.) Aligha meglepő a fideszesek viselkedése, hiszen a legfrissebb jelentések szerint Magyarország az utóbbi hét évben az Európai Unió egyik legkorruptabb országa lett. "Miközben az Orbán-kormány uniós közpénzből folytat Európa-ellenes gyűlöletkampányt, addig az európai forrásokból saját üzleti és családi vállalkozásaikat hizlalják. Az ország érdekét ezzel szemben az szolgálná, ha haladéktalanul csatlakoznánk az Európai Ügyészség intézményéhez, és ha kivizsgálnánk az elmúlt évek súlyos visszaéléseit és az uniós források gerinctelen ellopását" - kommentált Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője szerint a májusi EP-választáson a korrupcióról is ítéletet mondhatnak az emberek.
Szerző