A műanyag-részecskék már bennünk lapulnak, és bármikor megbetegíthetnek

Publikálás dátuma
2019.02.01. 16:16
Illusztráció
Fotó: FRANKHOERMANN / SVEN SIMON / AFP
Nemcsak a környezetet szennyezik, az emberi szervezetet is veszélyeztetik a műanyagok. Különböző kontinensen élő emberek szervezetében találtak mikroszkopikus műanyagokat, amelyekre a szervezet gyulladással reagálhat.
Az apró műanyag részecskék nemcsak a tengereket fertőzik meg, hanem az ivóvízbe, azzal pedig az emberi testbe, sőt a véráramba is bekerülnek. Az 5 milliméter átmérőnél kisebb részecskék szabad szemmel nem láthatók, viszont az emberi testben, a véráramban már többször kimutatták a jelenlétét – írja a Bild der Frau alapján a Sokszínű Vidék.
Már a táplálkozási láncba is bekerültek az apró műanyag részecskék - írta Dr. Claus-Hermann Brückendorf osztrák kutató a tanulmányában. Kollégáival nyolc különböző korú, más-más kontinensről származó embert vizsgáltak meg, mindegyikük testében kimutathatóak voltak a mikroszkopikus műanyagok függetlenül attól, hogy hol éltek és mennyi idősek voltak. Ez alapján pedig 
feltételezhető, hogy mindannyiunk testében vannak ilyen részecskék.

Az emberi testben talált műanyag mikrorészecskék legtöbbször polipropilén, és polietilén-tereftalát, vagyis PET. Ez utóbbi anyag található a műanyag flakonokban, a csomagolásokban is. A bejutott idegen anyagra a szervezet gyulladással reagálhat, de lehet, hogy túlzott érzékenységet vagy allergiás reakciókat vált ki a folyamat. A műanyag egy része kiválasztódik a szervezetből, de a másik a bélrendszerben marad. A fő probléma az, hogy a műanyaghoz egyéb kemikáliák vagy ellenálló baktériumok tapadnak, amelyek előtt a műanyag utat nyit a testbe. 
Az állatorvostanban pedig már bizonyított tény, hogy a mikroszkopikus méretű műanyagot elnyeli a bélrendszer. Ez annyit jelent, hogy a részecskék bejutnak a véráramba, a nyirokvezetékekbe és a májba, korlátozzák a tápanyagfelvételt, ami által megváltozik a bélrendszer mikroflórája és baktérium-összetétele. A következmény allergia és olyan autoimmun betegségek kialakulása.
A probiotikus terápiák segíthetnek a bélflórának, de 
a legjobb védekezés a műanyag elhagyása lenne.

Ne igyunk műanyagból, használjunk üveget, és lehetőleg minél kevesebb műanyagba csomagolt terméket vásároljunk, inkább a piacon vegyünk friss élelmiszert.
Szerző

Mi fáj? - Nem mindegy, náthától, influenzától vagy téli allergiától szenvedünk

Publikálás dátuma
2019.01.31. 14:14
Illusztráció
Fotó: Stephen Lux / AFP
Szinte mindenki köhög, tüsszög, sokan akár lázasak is. A tünetek hátterében több betegség: nátha, influenza, de akár allergia is állhat. Azonosításukban a szakorvos segít.
náthás tünetek nem hirtelen jelentkeznek, napról napra érezzük egyre rosszabbul magunkat. Egyik nap még csak fáradtabbak vagyunk másnap a torkunk is fáj, aztán beindul a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és akár egy kis hőemelkedésünk is lehet – ez a náthás hurut kialakulásának jellegzetes menete. A náthát nem jellemzi magas, 38 fok feletti, láz, ahogy izomfájdalmak sem. A fejfájás is enyhe szokott lenni – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Hogyan kezelhető a nátha?

Általában 7-10 nap alatt meggyógyulunk, ezalatt célszerű pihenni, sok folyadékot inni, a tüneteket gyógyszerek – torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és orrspray - segítségével csillapítani.

Az influenza hirtelen borít meg

Ha reggel arra ébredünk, hogy fájnak az ízületeink, hasogat a fejünk és gyengének érezzük magunkat, vagy délutánra már alig állunk a lábunkon, nagy valószínűséggel influenzásak lettünk. Nagy valószínűséggel több napig tartó, magas láz, hidegrázás, torokfájás és erős köhögés következik, de társulhat mellé hányinger, hányás és hasmenés is. A náthás tünetek – orrfolyás, tüsszögés – viszont kevésbé intenzívek. 

Hogyan kezelhető?

Mivel az influenzát vírus okozza, az antibiotikum hatástalan. Segíthet viszont a sok pihenés, a bőséges folyadékfogyasztás és a tüneti kezelés, szükség esetén a lázcsillapítás. Az ágynyugalom a szövődménymentes gyógyulást segíti.

A téli allergiák hónapokig kínoznak

Ha egyéb, légúti betegségre utaló tünetünk - fáradtság, láz, rossz közérzet – nincs, de hosszabb ideje köhögéstől, orrdugulástól, orrfolyástól szenvedünk, gondoljunk a lakáson belüli allergia lehetőségére. A téli allergiák ezekben a hónapokban felerősödött tüneteit a háziporatka és a penészgomba mellett háziállat is okozhatja.

Hogyan kezelhető?

Allergia esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, a tünetek maguktól ugyanis nem fognak megszűnni - figyelmeztet a szakorvos. Amennyiben lehetséges, szüntessük meg a kiváltó allergént, ez tünetmentességet hozhat, ha nem sikerül, antihisztamin gyógyszereket és szteroid orrsprayt vagy allergén immunterápiát lehet alkalmazni. Az utóbbi, minimum három éven át tartó kezelés hosszabb időre megszünteti az allergiás panaszokat, csökkenti az allergia gyakori szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is.
Szerző

Dánia nyert, a magyar csapat a tizenkettedik lett a Bocuse d'Oron

Publikálás dátuma
2019.01.30. 21:00

Fotó: Szaniszló Róbert / AFP
Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 12. helyen végzett.
A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta. A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett.
Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt. A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.
A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau "Balaton" fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges "derelye". Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse "Hommage Robuchon" nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.
A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.
Szerző
Frissítve: 2019.02.01. 09:21