Orbán Viktor fogadja a pápát Csíksomlyón, legalábbis egy román lap ezen háborog

Publikálás dátuma
2019.02.01. 18:19
MTI Fotó: Mohai Balázs
És azonnal előkerült az izmosodó magyar befolyás is.
Az Adevarul című román napilap blogrovatában George Simion aktivista azt írja, hogy június elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. George Simion - aki Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza és jelöltként akar indulni a májusi európai parlamenti választáson - a székelyföldi románok egy szombati találkozójára hivatkozik, ahol ortodox püspökük, Andrei Moldovan azt állította: tudomása szerint sem Klaus Iohannis román államelnök, sem Viorica Dancila miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen, így Orbán Viktor fogadja majd a pápát. A blogger felszólította a román hatóságokat, hogy a pápa romániai látogatásának valamennyi helyszínén a román állam kompetens vezetői fogadják a római katolikus egyházfőt. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet hétvégi ülésén - ahol a blogger szerint a román püspök nyilatkozata elhangzott - egy nyílt levelet is közzétettek. Ebben a részt vevő székelyföldi román szervezetek azt kérték a román államtól, hozzon olyan konkrét intézkedéseket, amelyek gátat szabnak Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.

Az Index megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, igaz-e, hogy június elején Orbán Viktor fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. A reakció mindössze annyi volt: "sajtókacsával nem foglalkozunk."
Szerző
Frissítve: 2019.02.01. 21:01

Nemhogy kártérítést nem kap a nemzeti konzultáció miatt Ahmed H., még ő fizethet

Publikálás dátuma
2019.02.01. 17:28
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Fővárosi Törvényszék elutasította az Ahmed H. által a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnév megsértése miatt benyújtott keresetet. A röszkei perben elítélt férfit ráadásul csaknem 1 millió forint befizetésére kötelezték.
Kérdőívenként 1 forintot követelt Ahmed H. a nemzeti konzultáció miatt, ugyanis az egyik kérdésben az szerepelt, már elítélték amiatt, hogy kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre - miközben az idő tájt, még nem született jogerős ítélet az ügyében. A szír férfi ezért a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen jó hírnév megsértése miatt indított pert. Az üggyel kapcsolatban egy tárgyaláson elmondta, a szóban forgó kérdés szerepeltetését nagyon durva nyomásgyakorlásnak érezte az állam részéről.

A perben pénteken hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet a Fővárosi Törvényszék, ahol
a jelenleg idegenrendészeti őrizetben lévő és a kitoloncolására váró Ahmed H. nem volt jelen.

A szír férfi 8 millió forintos (ennyi kérdőívet küldtek szét a magyar háztartásokba) követelését a bíróság alaptalannak találta és elutasította - tudósít az MTI. Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása kitért a többi közt arra, hogy bár az alperes valóban elmulasztotta feltüntetni a nemzeti konzultáció kérdőívén, hogy Ahmed H. bűnösségét akkor elsőfokú, nem jogerős ítélet mondta ki, ez csak elhanyagolható mértékű hátrány. A rendőrök megdobálását ugyanis maga sem vitatta, az pedig bűncselekmény és az eset közmegítélését alapvetően ez határozza meg. Az Index hírportál szerint ráadásul Ahmed H.-t a bíróság arra kötelezte, hogy
15 napon belül az alperesnek és a magyar államnak összesen 988 ezer forintot fizessen meg.

A bíró kitért arra is, hogy Ahmed H. ellentmondó nyilatkozatokat tett az ügyben, nem volt tisztában azzal, hogy mi a nemzeti konzultáció, de még a konzultáció perben kifogásolt kérdését sem tudta felidézni.

Kitér a kormány a holland delegáció elől

Publikálás dátuma
2019.02.01. 16:54

Fotó: Vajda József
Sem a Fideszből, sem a kormány részéről senki nem akar találkozni azzal a holland parlamenti delegációval, amelyik a demokrácia állapotát vizsgálná Magyarországon. A küldöttség nem a Sargentini-jelentést jön „ellenőrizni” - ellentétben a Magyar Idők állításaival.
A holland parlament bizottsági meghallgatáson és kétnapos magyarországi látogatáson jár utána annak, igazak-e a Sargentini-jelentésben szereplő kritikák – írta a Magyar Idők Marácz Lászlóra, az Amszterdami Egyetem oktatójára hivatkozva. A lap szerint február 14.-én parlamenti bizottsági meghallgatást tartanak a holland parlamentben a témában, majd két napra Magyarországra utaznak, hogy „valós képet nyerhessenek hazánkban a jogállamiság, a sajtó és más egyéb, a jelentésben gyaníthatóan túlzóan inkriminált terület helyzetéről”. Ennek keretében „a kormánypártok, a kormányzati szereplők, a tudományos élet és a civil társadalom számos szereplőjével is egyeztetni fog a bizottság”. Csakhogy a Népszava információi szerint teljesen más a helyzet. Mint holland parlamenti forrásból megtudtuk, a delegáció nem a Sargentini-jelentést fogja „ellenőrizni”, vizsgálódásának fő témája nem is a jelentés, hanem a magyar demokrácia általános állapota. A delegációt ennek ellenére sem akarják fogadni sem a Fidesz, sem a kormány részéről – tudtuk meg holland forrásból. Pedig a küldöttségben információink szerint helyet foglalnak majd a Kereszténydemokrata Tömörülés tagjai is, a párt a Fidesszel együtt az Európai Néppárt tagja. Információink szerint még az is felmerült, hogy ilyen körülmények között az egész magyarországi utat törölhetik. Ez példátlan lenne, ugyanis a delegáció a térségben több országot is felkeres majd - a látogatás pedig alapvetően a Magyarországgal szemben az EU Alapszerződés 7. cikkelye alapján megindított eljárással van összefüggésben.
Frissítve: 2019.02.01. 17:19