Rogán Antal;Rogán-találmány;

Busásan kaszál találmányából Rogán Antal

Ráadásul Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet.

Tavaly már 42,65 millió forinthoz jutott Rogán Antal egy olyan elektronikus aláírási szabadalomból, amelynek dokumentumaiban Orbán Viktor kabinetfőnöke társfeltalálóként tűnik fel – derül ki a Fideszes politikus vagyonnyilatkozatából. A pénzt „találmányhasznosítási díj” jogcímen kapta a Mobilsign Kft.-től. Tavalyelőtt a műszaki kutatásairól kevéssé ismert tárcavezető ugyanebből a forrásból 25 millióhoz jutott.

A Mobilsign jelenlegi ügyvezető-tulajdonosa éppenséggel Rogán Antal egyik feltalálótársa, Csík Balázs. Az azóta megszüntetett Népszabadság három éve hozta nyilvánosságra, hogy Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba egy évvel azelőtt kérvényezte egy digitális aláírási és azonosítási eljárás szabadalmi védelmét. (Bár Csík Balázs és Lengyel Csaba másik cégéről, a Hunguard Kft.-ről pont ekkortájt terjedt el, hogy az akkor Rogán Antal vezette Fidesz-frakció a cégnek milliárdos bevételeket biztosító szabályokat hoz, kutatói kapcsolatukról egyikük se tett említést.) Röviddel azután a három feltaláló eladta fejlesztését az azt megelőzően Csík Balázs és Lengyel Csaba, az idő tájt viszont éppenséggel Pozsgai Petra - Rogán Antal közeli ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége - jegyezte Mobilsign Kft.-nek.

A Fidesz-politikus busás bevételeit biztosító szerződési feltételek nem ismertek. Bár a hazai szerveknél a kérelmet hagyták kifutni, a nemzetközi hatóság két éve megadta a találmány Magyarországra is kiterjedő védelmét. Így Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet.

Habár rövid közleményeikben az érintettek megvédték az ügyletrendszert, a találmány pontos sorsa nem ismert. A Csík-család tulajdonában lévő Profitrade 90 Kft. ugyanis 2013-ban – vagyis a kérelem benyújtása előtt két évvel – már kapott egy „MobilSign” fantázianevű aláírás-hitelesítő alkalmazás kifejlesztésére közel 300 millió forint EU-támogatást. Ám a pénzt az Európai Csalás Elleni Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint kevéssé használták fel rendeltetésszerűen, ami miatt nyomozás zajlott.