Előfizetés

Busásan kaszál találmányából Rogán Antal

M. I.
Publikálás dátuma
2019.02.02. 15:08

Fotó: Népszava
Ráadásul Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet.
Tavaly már 42,65 millió forinthoz jutott Rogán Antal egy olyan elektronikus aláírási szabadalomból, amelynek dokumentumaiban Orbán Viktor kabinetfőnöke társfeltalálóként tűnik fel – derül ki a Fideszes politikus vagyonnyilatkozatából. A pénzt „találmányhasznosítási díj” jogcímen kapta a Mobilsign Kft.-től. Tavalyelőtt a műszaki kutatásairól kevéssé ismert tárcavezető ugyanebből a forrásból 25 millióhoz jutott. A Mobilsign jelenlegi ügyvezető-tulajdonosa éppenséggel Rogán Antal egyik feltalálótársa, Csík Balázs. Az azóta megszüntetett Népszabadság három éve hozta nyilvánosságra, hogy Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba egy évvel azelőtt kérvényezte egy digitális aláírási és azonosítási eljárás szabadalmi védelmét. (Bár Csík Balázs és Lengyel Csaba másik cégéről, a Hunguard Kft.-ről pont ekkortájt terjedt el, hogy az akkor Rogán Antal vezette Fidesz-frakció a cégnek milliárdos bevételeket biztosító szabályokat hoz, kutatói kapcsolatukról egyikük se tett említést.) Röviddel azután a három feltaláló eladta fejlesztését az azt megelőzően Csík Balázs és Lengyel Csaba, az idő tájt viszont éppenséggel Pozsgai Petra - Rogán Antal közeli ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége - jegyezte Mobilsign Kft.-nek. A Fidesz-politikus busás bevételeit biztosító szerződési feltételek nem ismertek. Bár a hazai szerveknél a kérelmet hagyták kifutni, a nemzetközi hatóság két éve megadta a találmány Magyarországra is kiterjedő védelmét. Így Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet. Habár rövid közleményeikben az érintettek megvédték az ügyletrendszert, a találmány pontos sorsa nem ismert. A Csík-család tulajdonában lévő Profitrade 90 Kft. ugyanis 2013-ban – vagyis a kérelem benyújtása előtt két évvel – már kapott egy „MobilSign” fantázianevű aláírás-hitelesítő alkalmazás kifejlesztésére közel 300 millió forint EU-támogatást. Ám a pénzt az Európai Csalás Elleni Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint kevéssé használták fel rendeltetésszerűen, ami miatt nyomozás zajlott.

Máris megjelenhetnek a pollenek a levegőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 14:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Koncentrációjuk egyelőre alacsony marad, de néhol a tüneteket okozó szintet is elérheti.
A hétvégére várható enyhülés és a dél felől érkező légáramlatok hatására egyes kora tavaszi allergén növények, mint a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenje már megjelenhet a levegőben. Koncentrációjuk egyelőre alacsony marad, azonban helyenként (főleg a Dunántúl déli részén) a tüneteket okozó szintet is elérheti – közölte a tisztifőorvos a Facebook-oldalán. A bejegyzésen emellett az áll, hogy a fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy akik valamelyik tavaszi allergénre érzékenyek, készüljenek fel a tünetek megjelenésére és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Jövő szerdán Magyar Nemzet lesz a Magyar Időkből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 13:48

Fotó: Népszava
Február 6-án, a „G-nap” évfordulóján vált nevet a kormányközeli lap.
TISZTELT OLVASÓNK! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Magyar Idők napilap nevet vált, 2019. február 6-tól Magyar Nemzet néven fog megjelenni” – írja internetes oldalán a Magyar Idők, a közlemény a lap szombati számában is megjelent. Azt írják, hogy a névváltoztatás nem érinti a lap tartalmát, a formátumát, az árát és a kiadó személyét. „A Magyar Nemzet a Magyar Idők alatt megszokott irányt és szerkesztőségi elveket fogja képviselni a későbbiekben is” – teszik hozzá. A Népszava nemrég elsőként számolt be arról, hogy a következő hónapokban újraindulhat a visszafideszesített Magyar Nemzet és megszűnne a Magyar Idők. Akkor egy kormányzati szereplő lapunknak úgy fogalmazott: érzelmi okai lennének a miniszterelnök részéről, ha Simicska pálfordulásának napján indulna újra a Magyar Nemzet.
Kapcsolódó
Az "évfordulón" indulhat újra a Magyar Nemzet