Lefújta budapesti látogatását a holland parlament delegációja

Publikálás dátuma
2019.02.02. 15:53

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Mivel a magyar kormány képviselői nem voltak hajlandók találkozni velük, az egésznek nem látták értelmét.
Pénteken a Népszava számolt be arról, hogy sem a Fideszből, sem a kormány részéről senki nem akar találkozni azzal a holland parlamenti delegációval, amelyik a demokrácia állapotát vizsgálná Magyarországon. Ráadásul – ellentétben a Magyar Idők állításaival – a küldöttség nem a Sargentini-jelentést jön „ellenőrizni”. Mint holland parlamenti forrásból megtudtuk, a delegáció vizsgálódásának fő témája nem is a jelentés, hanem a magyar demokrácia általános állapota. Azt is megírtuk: felmerült, hogy ilyen körülmények között az egész magyarországi utat törölhetik. A hvg.hu cikkéből pedig most kiderül, hogy a holland parlament delegációja végül valóban törölte magyarországi látogatását. A portálnak Anne Mulder holland képviselő elmondta: a hágai parlamentben régóta téma az Európai Unió alapszerződésének hetes cikkelye alapján Magyarországgal és Lengyelországgal szemben megindított eljárás. Ezért döntöttek úgy, hogy párbeszédet kezdeményeznek a témában, amihez képviselőket, szakértőket, civil szervezeteket és az adott kormányok képviselőit is meghallgatják. Ezután a holland parlament európai ügyek bizottságában vitatják meg a kérdést, hogy pontos képet kapjanak a magyar és a lengyel helyzetről. A terv az volt, hogy a delegáció február közepén Varsóba és Budapestre utazik, hogy személyesen tájékozódjon a kérdésről, részben a kormány tagjaival. Csakhogy hiába léptek velük kapcsolatba, Magyarországon sem a Fidesz, sem pedig a kormány részéről nem akarták őket fogadni, ezért törölték az utat. 
„Így nem láttuk értelmét a látogatásnak, hiszen mi a párbeszéd érdekében minden féllel szerettünk volna beszélni”

– mondta Anne Mulder.

A portál információi szerint az egyik partner a magyar parlament Európai Ügyek Bizottsága lett volna, ennek a találkozónak már az időpontja is megvolt, de magyar részről váratlanul lemondták.
„Csalódottak vagyunk, hiszen úgy nem tudunk valódi vitát kezdeményezni, ha nem hallgatjuk meg az összes felet”

– tette hozzá Mulder.

A delegáció mindenesetre Lengyelországban nem ütközött falakba, oda február 24-én utaznak, hogy az ott összegyűjtött információkat is fel tudják használni a parlamenti vitában.
Szerző

Jégpályává váltak az utak, nem ajánlott kirándulni a Normafán

Publikálás dátuma
2019.02.02. 15:39

Fotó: Shutterstock
Mindenkinek azt javasolják, hogy kizárólag cipőre húzható csúszásgátló használatával közlekedjen a hegyen.
Az éjszakai esőzés hatására a letaposott havas részek – így különösen a gyalogutak – jégpályává váltak, így kifejezetten veszélyes szombaton a Normafa. A Normafa Park a Facebook-oldalán azt írja: a sétálást, túrázást nem javasolják. Mindenkitől azt kérik, hogy csak nagyon óvatosan, és kizárólag cipőre húzható csúszásgátló használatával közlekedjen a hegyen. 
Szerző

Busásan kaszál találmányából Rogán Antal

Publikálás dátuma
2019.02.02. 15:08

Fotó: Népszava
Ráadásul Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet.
Tavaly már 42,65 millió forinthoz jutott Rogán Antal egy olyan elektronikus aláírási szabadalomból, amelynek dokumentumaiban Orbán Viktor kabinetfőnöke társfeltalálóként tűnik fel – derül ki a Fideszes politikus vagyonnyilatkozatából. A pénzt „találmányhasznosítási díj” jogcímen kapta a Mobilsign Kft.-től. Tavalyelőtt a műszaki kutatásairól kevéssé ismert tárcavezető ugyanebből a forrásból 25 millióhoz jutott. A Mobilsign jelenlegi ügyvezető-tulajdonosa éppenséggel Rogán Antal egyik feltalálótársa, Csík Balázs. Az azóta megszüntetett Népszabadság három éve hozta nyilvánosságra, hogy Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba egy évvel azelőtt kérvényezte egy digitális aláírási és azonosítási eljárás szabadalmi védelmét. (Bár Csík Balázs és Lengyel Csaba másik cégéről, a Hunguard Kft.-ről pont ekkortájt terjedt el, hogy az akkor Rogán Antal vezette Fidesz-frakció a cégnek milliárdos bevételeket biztosító szabályokat hoz, kutatói kapcsolatukról egyikük se tett említést.) Röviddel azután a három feltaláló eladta fejlesztését az azt megelőzően Csík Balázs és Lengyel Csaba, az idő tájt viszont éppenséggel Pozsgai Petra - Rogán Antal közeli ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége - jegyezte Mobilsign Kft.-nek. A Fidesz-politikus busás bevételeit biztosító szerződési feltételek nem ismertek. Bár a hazai szerveknél a kérelmet hagyták kifutni, a nemzetközi hatóság két éve megadta a találmány Magyarországra is kiterjedő védelmét. Így Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet. Habár rövid közleményeikben az érintettek megvédték az ügyletrendszert, a találmány pontos sorsa nem ismert. A Csík-család tulajdonában lévő Profitrade 90 Kft. ugyanis 2013-ban – vagyis a kérelem benyújtása előtt két évvel – már kapott egy „MobilSign” fantázianevű aláírás-hitelesítő alkalmazás kifejlesztésére közel 300 millió forint EU-támogatást. Ám a pénzt az Európai Csalás Elleni Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint kevéssé használták fel rendeltetésszerűen, ami miatt nyomozás zajlott.
Szerző