Előfizetés

Összezár a Jobbik, Gyurcsány „nem emberi” kategória

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.02.02. 17:14

Fotó: Vajda József
Eklektikus volt az összkép a Jobbik évadnyitó rendezvényén. Elhangzott, hogy a Jobbik a legnagyobb demokratikus párt Magyarországon, de az is, hogy Gyurcsány Ferenc „számomra nem emberi kategória”.
Simán benne van a pakliban – ez volt a visszatérő válasz, amikor az évadnyitóra gyülekező jobbikos politikusokat arról kérdeztük, komolyan kalkulálnak-e pártjuk megszűnésével. A lehetőséget Sneider Tamás pártelnök dobta be a köztudatba, miután az Állami Számvevőszék újabb 136 millió forintos tiltott támogatást talált a Jobbiknál. Ilyen esetekben az összeg duplázódik, és korábbról is van összesen 662 millió. A Jobbik vesztesége így az 1 milliárd forinthoz közelít. Bár a Jobbik elnöksége hétfőn dönt arról, hogy mikorra hívják össze a megszűnésről vagy a folytatásról döntő rendkívüli kongresszust, a Dürer Rendezvényközpontban tartott évadnyitó felszólalásait hallgatva csak a második variáció (a folytatás) jöhet szóba. Más ellenzéki párt közül csak az LMP, jelesül Keresztes Lóránt társelnök tette tiszteletét, őt külön is köszöntötték. Az 56-os Murányi Levente – akit volt parlamenti képviselőként és a Magyar Gárda alapító tagjaként mutattak be – hosszú vastaps kíséretében vette át a Pongrátz Gergelyről elnevezett jobbikos érdemkeresztet. Murányi elmondta, hogy amikor társai hívták, nem ment a kormány ellen demonstrálni, mert mindent kész vállalni, de azt nem, hogy vörös zászlók társaságában tüntessen. A kommunistákat, a baloldalt a Sátán gyermekeinek, az emberiség átkának minősítette Murányi Levente. A DK-s Gyurcsány Ferenc vagy Niedermüller Péter „nem emberi kategória” Murányi számára, hanem valami más. Azt nem mondta meg, hogy akkor micsoda. Murányi Levente kommunistázása ugyanúgy tetszést aratott, mint az Európai Unió értékeit bemutató jobbikos kampányfilm, vagy Gyöngyösi Márton elnökhelyettes és frakcióvezető, aki a Jobbikot a legnagyobb demokratikus pártnak minősítette Magyarországon. Gyöngyösi szerint a Jobbiknak újabb karaktergyilkos támadásokra is fel kell készülnie („minden bozót mögül lesnek ránk”), és erről beszélt a rendezvény csúcspontjának szánt felszólalásában Sneider Tamás pártelnök is. A következetesen Enyveskezűnek nevezett Orbán Viktornak azt üzente, hogy a Jobbikot betilthatják ugyan, de semmire nem mennek vele. Az igazságkereső emberek közösségét ugyanis nem lehet betiltani.
Fotó: Vajda József
A jobbikos pártelnök közölte, felkészült rá, hogy börtönbe viszik, vagy egyszerűen csak megölik a nyílt utcán. Sneider Tamás mindenkit megnyugtatott: ilyen körülmények között is vállalja a küzdelmet, hisz „mi vagyunk jelenleg a magyarság egyetlen komoly reménye”.

Még kitart a meleg idő, akár 17 fokot is mérhetünk vasárnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hosszabb napos időszakok is lehetnek, azonban délután egy hidegfront érkezik.
A hét utolsó napján még jóval az átlag felett alakul a csúcshőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Az átmeneti felszakadozások mellett jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, hosszabb napos időszakokra délen, délnyugaton van kilátás. Többfelé számíthatunk esőre, záporra. Az élénk déli, délkeleti szelet főként a Dél-Alföldön kísérik majd erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 17 fok között várható, de az Északi-középhegységben és a Dunántúlon helyenként kissé hűvösebb lesz. A térségünket kitöltő szokatlanul enyhe légtömeget a vasárnap délután érkező hidegfront szorítja majd ki az országból.

Megdőlt a melegrekord

A Somogy megyei Főnyeden 18,1 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet szombaton, így több mint egy fokkal megdőlt az eddigi (1944-ben Szombathelyen mért) 16,8 fokos napi maximum-hőmérsékleti rekord – írja az OMSZ. A maximumok országos átlaga 12 fok körül alakult, ez mintegy 8, 9 fokkal meghaladja az ilyenkor szokásos 3, 4 fokot. Az új rekord hitelessége még vizsgálat alatt van.

Reagált a Habsburg főherceg: épp annyiért bérel lakást a Várban, mint bárki más

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 16:18

Fotó: Vajda József
Szerinte maga a téma is inkább a választási küzdelem eszköze lehetett.
Nem igaz, hogy jó kapcsolatok révén és nagyon olcsón jutottam volna a lakáshoz – így reagált a Magyar Hírlapnak Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg a 24.hu cikkére. A portál hétfőn azt írta, hogy a főherceg kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban. Úgy tudják, a legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta. A cikkben kiemelték, hogy ez a bérleti díj azért kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint ebben az utcában, illetve ezen a környéken hasonló méretű lakásokért akár a főherceg részére megállapított bérleti díj tízszeresét is elkérhetik. Habsburg-Lotharingiai Mihály most a Magyar Hírlappal közölte: nem is az önkormányzattal rendezte ezeket a dolgokat, ingatlanközvetítő útján szerzett tudomást a lakásról. Szerinte egyébként eddig senkit sem érdekelt, hogy hol él és mennyi bérleti díjat fizet. „Minthogy mégis az önkormányzati vonatkozásokat domborították ki, gyanítom, hogy az idei választások előtt ez a téma is inkább a választási küzdelem eszköze lehetett” – tette hozzá. „A Várnegyedben relatíve kevés a magántulajdon, a lakások többsége az önkormányzathoz tartozik, úgy lehet egy lakást átvenni, ha annak, aki addig a lakásban élt, egy cserelakást biztosít – vásárol – a beköltözni kívánó új lakó, azért, hogy az illető máshová tudjon költözni. Így vettem át én is ezt a lakást: nem tulajdont szereztem, hanem örökbérleti jogot. A lakás tehát nem a miénk, de fiam, unokáim, ükunokáim maradhatnak benne, a bérleti díj pedig, amit az önkormányzat felé fizetek, épp annyi, mint amennyit bárki más fizet ugyanennyi négyzetméterért ebben a kerületben” – jelentette ki.