A rendőri erőszak ellen tüntettek a sárgamellényesek Párizsban

Publikálás dátuma
2019.02.02. 17:39

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
FOTÓ: PASCAL PAVANI / AFP
A több ezres menet a megsérült tüntetőkre emlékezett és „az állami erőszak megállítását” követelte.
Tizenkettedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek. Az MTI összefoglalója szerint a párizsi felvonuláson ezúttal a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, valamint a „rendőri erőszak”, elsősorban a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak. Az üzemanyagadó emelése ellen 2018. novemberben létrejött sárgamellényes mozgalom az elmúlt két hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokban és összetűzésekbe torkollanak a rendfenntartó erőkkel. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására. Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket, a tüntetéseken pedig több mint kétezren megsérültek, a rendőrök közül csaknem ezren. A megsérült tüntetőkre emlékezett a Párizs keleti határától a belvárosi Köztársaság (République) tér fele délben megindult több ezres menet, amelyen „az állami erőszak megállítását” követelték a tiltakozók, valamint „Kapcsold ki a tévét és csatlakozz hozzánk!” feliratot tartottak magasba.
FOTÓ: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
A „sérültek nagy menete” élén vonulóknak egyik szeme le volt ragasztva, köztük a mozgalom egyik vezetője, Jérome Rodriguesé is, aki múlt szombaton sérült meg egy rendőri oszlatáskor. A hosszan megtapsolt sárgamellényes azt állítja, hogy miközben a Facebookon élőben közvetítette a tüntetést, egy gumilövedék érte a szemét. A rendőrség viszont azt közölte, hogy az oszlatáshoz használt gránát egyik szilánkja miatt sérülhetett meg. A rendőrség felügyeleti szerve jelenleg is vizsgálja, hogy mi okozta a tiltakozó szemsérülését. Jérome Rodrigues ügyvédje feljelentést tett az ügyben, és azt mondta: tárgyi bizonyítékai vannak arról, hogy gumilövedék találta el a férfit. Laurent Nunez belügyi államtitkár pénteken arra figyelmeztetett, hogy erőszak esetén a rendőrök továbbra is használni fognak gumilövedékes puskát, miután azt az államtanács is szükségesnek találta. A legmagasabb francia közigazgatási és jogi intézmény megítélése szerint a megmozdulásokon továbbra is várható erőszak miatt „szükséges engedélyezni a rendőri erőknek ezen fegyverek használatát a szigorú használati utasítás tiszteletben tartása mellett”. A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg az egyik szemének sérülése következtében. Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon. A belügyi tárca szerint csak négyen szenvedtek súlyosabb szemsérüléseket a gumilövedékek miatt, de 116 esetben indított vizsgálatot a rendőrség felügyeleti szerve az esetleges rendőri erőszak és túlkapások kivizsgálására. A vita nyomán a CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája az eszköz használatának betiltását kérte a legmagasabb francia jogi és közigazgatási intézménytől. A benyújtott kereset szerint a szociális mozgalom kezdete óta a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki.
FOTÓ: GEORGES GOBET / AFP
Szerző

Robbantással fenyegetett egy férfi, kiürítették a Brisbane-i repülőteret

Publikálás dátuma
2019.02.02. 14:43

Fotó: Shutterstock
A hírek szerint a gyanúsítottnál egy fémdoboz is volt, melyből vezetékek lógtak ki.
Az ausztrál rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki robbantással fenyegetőzött szombaton a Brisbane-i repülőtéren – írja a Guardian. A Courier-Mail úgy tudja, a férfinál egy kés és egy fémdoboz is volt, melyből vezetékek lógtak. A repteret kiürítették és megkezdték az épület árvizsgálását. Egyes források szerint a rendőrök rálőttek a gyanúsítottra, mielőtt elfogták volna, ám ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg. A legfrissebb jelentések szerint az eset során senki nem sérült meg.
Szerző

Halászok támadtak a delfinvédők hajójára

Publikálás dátuma
2019.02.02. 12:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebben a hónapban már másodszor érte támadás a Sea Shepherd hajóját.
Húsz halászhajó támadta meg a Sea Shepherd nevű környezetvédelmi szervezet hajóját pénteken, a mexikói Kaliforniai-öbölben – írja a Washington Post. A történtekről a szervezet számolt be, később a hírt a mexikói haditengerészet is megerősítette. Ez volt a hónapban a második alkalom, hogy támadás érte a Sea Shepherd hajóját, mely a kihalás szélére sodort kaliforniai disznódelfinek megmentése miatt van a térségben. A támadók pénteken köveket dobáltak, és részben fel is gyújtották a szervezet Farley Mowat nevű hajóját. A Sea Shepherd egy videót is közzétett a történtekről:
A kaliforniai disznódelfinek azért veszélyeztetettek, mert könnyen fennakadnak a halászok hálóiban, amiket illegálisan helyeznek ki, hogy totoabát fogjanak. A totoaba kiszárított úszóhólyagja ínyencségnek számít Kínában, ahol csillagászati összegeket fizetnek érte.
Szerző