Karácsony Gergely: Békére készülök, de a békéért harcolni kell (gyorsinterjú)

Publikálás dátuma
2019.02.03. 17:47

Fotó: Draskovics Ádám
Tartja magát a megállapodáshoz Karácsony Gergely, így rajta biztosan nem fog múlni, hogy lesz-e második fordulója a győzelmével zárult előválasztásnak. A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere örül annak, hogy végre saját maguk helyett a választóikkal foglalkoznak.
Mit csinál holnap? Folytatom a kampányt - és küzdök, hogy a budapestiek végre visszakaphassák városukat a Fidesztől. Ilyen sima győzelemmel kalkulált? Nem. Nyílt kimenetelű, kétesélyes folyamatnak láttam a főváros (és egyben az ország) első előválasztását. Örülök az eredménynek, de legjobban a magas részvételnek. Annak, hogy a budapestiek magukénak érezték az ügyet. Biztos vagyok benne, hogy végre új alapokra tudjuk helyezzük az ellenzéki politizálást, azaz saját magunk helyett a választóinkkal foglalkozunk. Az eredményhirdetés után azt mondta, hogy mindent tanult ellenfelétől, Horváth Csabától. A szocialista politikus lapunknak adott közös interjújukban is azt hangoztatta: nem szabad semmilyen partnerséget ajánlani a NER-lovagoknak. Erre a tanácsára gondolt?  Minden tanácsára gondoltam. Csaba programjának számos elemét tudom képviselni és továbbvinni. Alapvetően békére készülők, de világossá kell tenni, hogy a békéért harcolni kell. Ebben Horváth Csabának teljesen igaza van.  Versenytársa azt is mondta, szerinte nem lesz második forduló. Ön, hogy látja? Tartom magam a megállapodáshoz. Ha az uniós választás után lesznek kihívók, természetesen megtartjuk az előválasztás második körét is. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megtörjön az ellenzéki politizálás, a mozgósítás dinamikája. Minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy ezután a méltányos, a budapestieket bevonó folyamat után, amit előválasztásnak hívunk, egy az egyben induljunk a Fidesz jelöltjével, Tarlós Istvánnal szemben. Rajtam nem fog múlni.  
Szerző
Frissítve: 2019.02.03. 18:10

Kiakadt az ÁSZ azon, hogy leváltanák elnöküket

Publikálás dátuma
2019.02.03. 17:15
Domokos László, az Állami Számvevőszék 12 évre megválasztott elnöke
Fotó: Vajda József
Domokos László menesztését a Demokratikus Koalíció vetette fel. A Számvevőszék már az ötletet is a jogállam elleni támadásnak tartja.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) leváltását kezdeményezi az Országgyűlésben a DK, mivel a párt szerint a számvevőszék „politikai megrendelésre” bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat.
Minderről Arató Gergely, frakcióvezető-helyettes beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján, nyilatkozatát pedig az MTI is idézte. Arató szerint a jelek arra mutatnak, hogy az ÁSZ az ellenzék ellehetetlenítése törekszik  – hiszen nincs olyan ellenzéki párt, amelyet az elmúlt években ne bírságolt volna meg a volt fideszes képviselő, Domokos László vezette szervezet, amely eközben a Fideszre eddig egyetlen forint bírságot nem szabott ki.
A DK-s politikus hozzátette, a testület visszaél azzal, hogy döntéseit nem lehet megtámadni a bíróságon, így „az övé az első és egyben az utolsó szó is”. Ugyanakkor ha az ÁSZ vezetője tudatosan megszegi kötelezettségeit, akkor az Országgyűlés leválthatja őt – fejtegette Arató.

Eszükbe jutott a jogállam

A politikai bejelentésekre, pártsajtótájékoztatókra sokszor perceken belül reagáló Számvevőszék most sem maradt tétlen. Válaszközleményükben kifejtették, hogy a DK felvetése maga a jogállam elleni támadás, ám ők nem vesznek részt a DK európai parlamenti választási kampányában.
Ízlelgessük ezt egy kicsit: az az ÁSZ beszél jogállamiság megtámadásáról, amelynek döntései ellen nincs jogorvoslat, és amelynek elnökét 12 évre betonozza pozíciójába az országgyűlési kétharmad.

A jogállamiság kérdése érdekes módon fel sem merült a Számvevőszéknél, amikor  a Jobbikra újabb több százmilliós befizetési kötelezettséget róttak ki, hónapokkal az EP-választás előtt - így már közel milliárdosra duzzadt a tőlük követelt összeg. Eközben azzal is tisztában lehettek, hogy az állami támogatások felfüggesztése a megsemmisülésbe is taszíthatja a Jobbikot, ami a 2018-as országgyűlési választásokon még több mint egymillió választó akaratát képviselte. 
Szerző

Puzsér Róbert meglepődött, de nagy önbizalommal készül a második fordulóra

Publikálás dátuma
2019.02.03. 16:53

Fotó: Lakos Gábor
És persze az LMP által támogatott független jelölt gratulált Karácsony Gergelynek.
Gratulálok Karácsony Gergelynek, ez az eredmény nagyon meggyőző, még ha nem is feltétlenül meglepetés, hiszen lehetett tudni, hogy Horváth Csabánál sokkal népszerűbb” - mondta a Népszavának Puzsér Róbert. Az LMP által támogatott független jelölt szerint rendkívül magas volt a részvétel az előválasztás első fordulójában, ami őt is meglepte, ugyanakkor abban bízik, hogy „erre a 34 ezres számra még sikerül legalább 16 ezer új szavazót rápakolni és így meglesz az a minimum ötvenezer fő, amitől kezdve én érvényesnek tartom majd az előválasztás végeredményét”. Puzsér Róbert azt is reméli, hogy a második fordulóval kapcsolatos feltételei teljesülni fognak. Ezután ismét gratulált Karácsony Gergelynek, majd azt monda, „nagy önbizalommal készülök a második fordulóra”.