"Végre úgy érezhette a baloldal, valamit jól csinál" - elemzők az előválasztásról

Publikálás dátuma
2019.02.03 18:09

Van aki szerint erősen kérdéses a második forduló.
A várakozásokhoz képest komoly sikert hozott az előválasztás – mondta a Népszavának Tóth Csaba, az előválasztás megszervezésében résztvevő Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte dacára annak, hogy sokáig úgy tűnt, kicsit hirtelen jött létre az előválasztás, a folyamat jól vizsgázott: voltak jelöltek, volt értelmezhető kampány, vitafórumok, médiaérdeklődés, a választók megismerhették a két jelöltet. "Szerencsére nem teljesültek ugyanakkor a folyamat „Fideszes meghekkelésével” kapcsolatos félelmek”, a jelöltek pedig nem egymással foglalkoztak, nem volt személyeskedő a kampány, de voltak értelmezhető különbségek - fogalmazott. "A baloldal végre úgy érezhette, valamit jól csinál. A tavalyi parlamenti obstrukció után az ellenzék új eszközökkel kísérletezik, látható, hogy ez egy máskor is használható eszköz lehet" - tette hozzá Tóth Csaba. A szakember szerint ugyan eredetileg a parlamenti választásokra találták ki az előválasztást, akár az őszi önkormányzati választások előtt is lehet majd alkalmazni olyan helyeken, ahol nem egyértelmű, hogy ki lehet a helyben legesélyesebb ellenzéki jelölt. Ettől függetlenül nem számít túl sok helyi előválasztásra majd. 
A részvétel minden várakozást felülmúl, ez pedig minden eddiginél erősebb legitimációt jelent a győztes jelöltnek. A sok szavazat azt a kérdést is felveti, lesz-e egyáltalán második forduló. Nagyon fel kell kötnie a nadrágját annak a jelöltnek, aki egy ilyen támogatottsággal versenyezni akar – mondta lapunknak Pulai András. A Publicus Intézet vezetője szerint a jelölti vitákban mind Horváth Csaba, mind Karácsony Gergely kompetenciát mutatott, a vetélkedés így elsősorban karakterverseny volt. "Látható, hogy a választók a kompromisszumképesebb, a kevésbé harcos jelöltet preferálták, de ez nem jelenti azt, hogy a másik karakterre nincs szükség a NER lebontásában", fogalmazott, hozzátéve, hogy Karácsony Gergely és Horváth Csaba így inkább „komplementer karakterek”. - A legnagyobb nyertesei az előválasztásnak a budapestieknek, mert megmutatták, hogy ha van konkrét helyzet, felállnak és szavaznak - mondta. Várakozáson felülinek minősítette a részvételt Böcskei Balázs is. Az IDEA intézet igazgatója szerint ez elsősorban az MSZP és a DK budapesti mozgósító erejét bizonyítja. - A Demokratikus Koalíció kiállt Karácsony Gergely mellett és a számok azt mutatják, az MSZP szavazói sem feltétlenül Horváth Csabát támogatták - mondta. Mivel az előzetes felmérések mindenhol azt mutatták, hogy Karácsony Gergely jóval népszerűbb, Böcskei Balázs szerint papírforma eredmény született. - Kérdés ezek után, hogy lesz-e második forduló. Bár a felek megegyeztek ebben, de a mai tudásunk szerint nincs olyan felmérés, ami azt mutatná, hogy Puzsér Róbert népszerűsége megközelítené Karácsony Gergelyét - tette hozzá Böcskei Balázs.
Frissítve: 2019.02.03 18:21

Több mint tizenhét tonna élő nyulat rendelt az Állatkert

Publikálás dátuma
2019.03.25 20:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Ebből 4,5 tonna egynapos kölyök lesz, „a takarmánynyulakat” az állatkert ragadozó lakóinak szánják.
Kissé morbid felhívás jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben: a Fővárosi Állat- és Növénykert két éves időtartamra rendelne „takarmánynyulat” vagyis a helyi ragadozók ellátására szánt élő állatokat, legfeljebb 34,7 millió forint értékben.
A felhívás meghatározza, hogy 17,5 tonna, állatorvosilag ellenőrzött állományból származó, selejt élő nyulat vennének ebből az összegből, a tételből 4,5 tonna pedig újszülött selejt nyúlfióka lesz. Ajánlatot április 23-áig tehetnek a reménybeli nyúlbeszállítók.

Kásler meglóbálta a főigazgatók feje fölött a szívlapátot

Publikálás dátuma
2019.03.25 19:46

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Kásler Miklós miniszter megint nem várt izgalmat okozott a kórházvezetőknek, amikor egy háttérbeszélgetésen talányosan kijelentette: tíz kórház főigazgatói posztjára írt ki pályázatot. Az egyik kormányközeli portál tudósítása szerint a tárca vezetője arról beszélt, hogy „a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdettek meg 10 kórházban is vezetői pályázatokat, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást.” A tudósítás szerint beszélt arról, hogy a kiírt kórház-igazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. A főigazgatók körében az a hír, hogy legalább tízük „lapátra került” meglehetős riadalmat okozott. Volt aki gyorsan számba vette, hogy kik lehetnek a legeladósodottabbak, de például a lista elején állók közül a Honvéd Kórház főigazgatójának leváltására vagy kinevezésére nincs is hatásköre a humán miniszternek. Az ötszázmillió feletti adósok között több fővárosi intézmény is van, köztük a Szent János, amely élére néhány hete cseréltek főigazgatót. Menesztették Kázmér Tibort és az intézmény vezetésével pályázat nélkül bízták meg Takács Pétert a tárca addigi egészségpolitikai főosztályvezetőjét. Ha a főigazgató cseréket az eladósodás nagysága vezérelné akkor veszélyben lehet a Békés megyei Központi kórház, a Jász-Nagy-Kun Szolnok Megyei kórház, a fővárosi Bajcsy, a Dél-Pesti Centrum, és a Péterfy kórház főigazgatójának a széke.  Lapunknak többen azt is megjegyezték, hogy a kórházi eladósodásnak vajmi kevés köze van a menedzseri képességeknek. A finanszírozás alapjául szolgáló pontok költségtartalmát utoljára 1997-ben igazították meg, az ellátásokért utalt díjaknak húsz éve nincs köze a gyógyítás valós költségeihez. A miniszter által említett pályázati kiírást azonban hiába kerestük például az állam kórházfenntartó, a közigazgatási állásportálon illetve az egészségügyi közlönyben – nem találtuk. Igaz az utóbbinak, noha formailag közérdekű adatokat közöl, mégis csak a tartalomjegyzéke érhető el a neten, a tartalma csak 2730 forint ellenében ismerhető meg.
Szerző