"Megoldások" munkaerőhiányra: kimaradó vonatok és főállású tanár a volán mögött

Publikálás dátuma
2019.02.04. 11:30
Van, akinek döntenie kell: vállalja, hogy betegen vezet vagy munka nélkül marad - FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Jelentős problémát okoz a közlekedési vállalatoknak a kelleténél alacsonyabb dolgozói létszám. A toborzás, fűt-fát ígérve, folyamatos, de így is sok kényszermegoldásra van szükség a "lyukak betömködéséhez".
"Egy ismerősöm főállásban tanárként keresi a kenyerét, de szabadidejében buszsofőrként dolgozik a BKV-nak". Ezt az elsőre elég meghökkentő történetet Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke osztotta meg az atv.hu-val, hogy ezzel is illusztrálja, a fővárosi közlekedési vállalatnál nincs meg a szükséges dolgozói létszám. Annak ellenére sem, hogy a BKV az utóbbi időben a járatain kihelyezett hirdetésekkel is "kemény" toborzó kampányt folytat, az átlagos bérekhez képest figyelemreméltó javadalmazást ígérve:
Bruttó 400 ezres fizetéssel és egyéb előnyökkel igyekszik toborozni a BKV
Fotó: BKV
A portál az ügyben meg is kereste a céget, ahonnan azt a választ kapták, a létszámhiány folyamatosan csökken, ám konkrét számokat nem árultak el. Egy októberi nyilatkozatában viszont Dr. Környei Éva a BKV jogi és humánpolitikai igazgatója még azt mondta, hogy
300 sofőr hiányzik a budapesti járatokról.

Ezzel nagyjából egybecseng Naszályi számítása is, szerinte tavaly ilyenkor 3-400 járművezető hiányzott, ez mostanra 200-250-re mérséklődhetett. Ezek után nem meglepő, folyamatos a felvétel ezekbe állásokba. A közlekedési szektorban egyébként is hiányszakmának számít a képzett járművezető, hiszen fentebb hiába írtunk beígért figyelemreméltó fizetésekről, sokan a magasabb bérek reményében inkább elhagyják Magyarországot. Éppen ezért a BKV úgynevezett besegítői állományt foglalkoztat, akár cégen belülről, akár kívülről - utóbbi módon ülhetett a volán mögé például a cikk elején említett pedagógus is. Ezzel a cég munkaerőhiánya csökken, a besegítők pedig egy kis plusz pénzre tesznek szert, vagyis nem rossz konstrukció, de az ideálistól azért messze van.

A MÁV is küzd létszámgondokkal, Meleg János, Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint onnan nagyjából 700 fő hiányzik. Mindez elmondása alapján a gyakorlatban is érzékelhető, hiszen a váci vonalról már most olyan jelzések érkeznek, hogy vonatjáratok maradnak ki, vagy, hogy éppen jegyvizsgáló, netán mozdonyvezető nincsen a vonaton. Szakszervezeti vezetők szerint ráadásul nem is a kelleténél alacsonyabb létszám a legnagyobb gond, hanem- ezzel nyilván szoros összefüggésben -, hogy a meglévő dolgozók túl vannak hajszolva. Sokat mondó minden esetre, hogy amint azt Meleg János, Vasutasok Szakszervezetének elnöke korábban lapunknak elmondta, a MÁV-nál a dolgozók leterheltsége miatt tartósan beteg munkavállalók teszik ki a létszámhiány harmadát.
Szerző

Kovács Zoltán a holland delegációról: A kormány kikéri magának a vizsgálódást

Publikálás dátuma
2019.02.04. 11:13

Fotó: Molnár Ádám
Magyarország ellen évek óta nemzetközi hecckampány folyik – szögezte le a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár.
A holland parlamentnek semmilyen joghatósága nincs a magyar jogszabályokra és a hazai politikai életre nézve. Magyarország ellen évek óta nemzetközi hecckampány folyik, amelynek a hágai bevándorláspárti politikai elit a zászlóvivője” – így reagált Kovács Zoltán a Facebook-oldalán a holland parlament delegáció tervezett látogatására. Pénteken a Népszava számolt be arról, hogy sem a Fideszből, sem a kormány részéről senki nem akar találkozni azzal a holland parlamenti delegációval, amelyik a demokrácia állapotát vizsgálná Magyarországon. Azt is megírtuk: felmerült, hogy ilyen körülmények között az egész magyarországi utat törölhetik. Később pedig a hvg.hu cikkéből kiderült, hogy a holland parlament delegációja végül valóban törölte magyarországi látogatását. Kovács Zoltán most a közösségi oldalon azt írta: a hazai sajtóban is nagy visszhangot kapott a holland parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának Budapestre tervezett látogatása, amelyet szinte az utolsó pillanatban, a magyar fél együttműködési készségének hiányára hivatkozva mondtak le. „Olyan hangnemben beszélnek rólunk, ami eleve ellentmond az uniós szövetségesek közötti partnerségnek. Az említett hecckampányok során pedig előbb hirdetnek ítéletet, és csak később vizsgálódnak. Különösen így van ez a 2015-ös migrációs válság óta. Mindezek fényében a kormány nem csak méltánytalannak és felháborítónak tart bármilyen vizsgálódást, de ki is kéri magának” – fogalmazott, hozzátéve: „vajon mit szólnának, ha mi küldenénk raportőröket hozzájuk?
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 11:29

Nem nyugszik az ÁSZ: újra nekimegy a DK-nak

Publikálás dátuma
2019.02.04. 10:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A jelek szerint nem bírja elviselni az Állami Számvevőszék, hogy a Demokratikus Koalíció leváltaná az elnöküket. A hétvégi után újabb közleményben reagáltak, mert szerintük az ellenzéki párt saját szabálytalanságai miatt támadja őket.
A történtek előzménye: a DK vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, leváltanák az ÁSZ elnökét, a fideszes Domokos Lászlót, mert a párt szerint a számvevőszék „politikai megrendelésre” bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat. Az ÁSZ erre közölte, a DK felvetése maga a jogállam elleni támadás, ám ők nem vesznek részt a DK európai parlamenti választási kampányában.
Az ÁSZ hétfőn délelőtt fontosnak tartott kiadni egy újabb közleményt; e szerint a Demokratikus Koalíció gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért, szabálytalanságokért, illetve azok törvényben rögzített jogkövetkezményeiért a pártot terheli a felelősség. Egyben megismétlik, hogy "az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a kampányküzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat"
Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést -

írják a közleményben. Ehhez azért érdemes hozzátenni: a számvevőszék eddig 800 millió forintot vont el az ellenzéki pártoktól. A Fidesz és a KDNP gazdálkodását ugyanakkor szabályosnak találták.
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 10:05