London;zsidó;Szalay-Bobrovniczky Vince;antiszemizimus;

2019-02-05 06:40:00

Beolvasnak a brit zsidó vezetők Orbán államtitkárának

Londonban találkozik kedden a brit zsidó közösségek vezetőivel Szalay-Bobrovniczky Vince – tudta meg a Népszava.

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát a brit zsidó szervezeteket tömörítő Board of Deputies nevű testület tagjai fogadják majd, Szalay-Bobrovniczky Vince ezen kívül előadást tart az Oxford Egyetem zsidó hallgatóit – és az oxfordi zsidó közösséget – képviselő Oxford Chabad Society rendezvényén.

A helyettes államtitkár nem számíthat felhőtlen útra. A brit zsidó közösség lapja, a Jewish News még január végén közölt rendkívül kritikus hangú cikket az Orbán-kormányról és a tervezett látogatásról. A cikk szerint a Board of Deputies-nak egyenesen meg kellett védenie azt a döntését, hogy találkozik a „szélsőjobboldali Orbán-kormány egyik vezető tagjával”.

A lap szerint a testület felveti majd, hogy „nagyon komoly aggodalmai” vannak az Orbán-kormánnyal kapcsolatban, többek között a „választási kampány antiszemita felhangjai” miatt és azért, mert kormányközeli lapok támadták a zsidó közösséget.

Marie van der Zyl, a Board of Deputies elnöke azt mondta a Jewish News-nak: Szalay-Bobrovniczky Vince látogatását arra fogják felhasználni, hogy kifejezzék „komoly nyugtalanságukat” a fejlemények miatt. Azt várják, hogy a magyar kormány gyors és meggyőző lépéseket tesz azért, hogy eloszlassa további aggodalmaikat. Van der Zyl külön hangsúlyozta, a látogatást egyáltalán nem szabad úgy értékelni, hogy ezzel a brit zsidó vezetők az Orbán-kormánnyal szembeni támogatásukat fejeznék ki, ellenkezőleg: a helyettes államtitkárt „világos üzenetekkel fog hazatérni”, melyek szerint a rasszizmus, antiszemitizmus semmilyen formája nem tolerálható. A lap megjegyzi, hogy a Soros György ellen folytatott kormányzati kampánynak is egyértelműen antiszemita színezete van – hiába tagadta ezt korábban többször maga Orbán Viktor is.

A londoni megbeszélések után Oxfordban is kényelmetlen percekre számíthat Szalay-Bobrovniczky Vince, a lapnak ugyanis az egyetem egyik zsidó származású hallgatója már azt is „veszélyes lépésnek” nevezte, hogy az Orbán-kormány egy tagja egyáltalán beszédet mondhat az egyetemen. Így könnyen lehet, hogy valamilyen demonstráció fogadja majd a helyettes államtitkárt.