Semmi sem garantálja, hogy túléli Palkovics ténykedését az MTA-s kutatóhálózat

Publikálás dátuma
2019.02.04 14:06
Az MTA központi épülete
Fotó: Népszava
Megszólalt MTA-ügyben az alapvető jogok biztosa is, a kutatóhálózat munkatársai pedig közleményben utasították el a Palkovics-féle pénzügyi modellt hétfőn.
Székely László felhívta a figyelmet arra, hogy az alapjogi biztos intézkedési lehetőségei költségvetési kérdésekben korlátozottak, ám az érdemi párbeszédet szorgalmazta. Az ellenzék összehívta az Országgyűlés Kulturális bizottságát a helyzet megvitatására, ám a fideszesek elgáncsolták a kezdeményezést. Közleményt adtak ki az akadémiai dolgozók is: a Palkovics-féle finanszírozási modell nem garantálja sem a kutatóhálózat fennmaradását, sem a pályázatok kiválóságon alapuló elbírálását, de még a dolgozók megélhetését sem. Kiállt az MTA mellett a szlovák akadémia történelmi társulata is, emlékeztetve: ehhez hasonló politikai nyomás a tudományon csak a nem demokratikus korokban fordult elő.

Ombudsman: érdemi párbeszédre van szükség

Alkotmányos az akadémiai források egy részének visszatartása?” címmel tett fel írásbeli kérdést a volt LMP-s, jelenleg független Szél Bernadett Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának – vette észre a 444. Székely a válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy költségvetési kérdésekben az alapjogi biztos intézkedési lehetőségei eleve, a kérdés tárgyától függetlenül – az Alaptörvény és a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – tételesen korlátozzák. Emellett egyebek mellett azt írta: elvi jelleggel arra hívja fel a figyelmet, hogy az MTA keretein belül folyó kutatások kiemelt jelentőséggel bírnak a tudományos életben, a fejlesztési és innovációs rendszerben, ezért az Alaptörvény X. cikkével összhangban lévő megoldásnak azt tarja, hogy
a költségvetési törvényben meghatározott működési kiadások elosztásáról az ITM és az érintett kutatóműhelyek közötti érdemi, konstruktív párbeszéd eredményeképpen kerüljön sor.
Szerinte ez lehet a biztosítéka annak, hogy az MTA által támogatott, vele egyetértésben kialakított kutatáspolitikai és innovációs szempontokat határozzanak meg a tudományos kutatás szabadságának sérelme nélkül. Székely hozzátette, hogy ha az egyeztetések során olyan alapjogi kérdések merülnek fel, amelyek megválaszolásával elő tudja segíteni az esetlegesen felmerülő nézetkülönbségek áthidalását, kész lesz az eljárását meghatározó törvény keretei közt intézkedni. 

A kutatóhálózat elutasítja a Palkovics-modellt

Az MTA munkatársai által létrehozott Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) is közleményt adott ki hétfőn. A még csak szórólapon terjesztett szöveg egyenesen kimondja:
"az akadémiai dolgozók elutasítják a kutatóhálózat kizárólag pályázatokon alapuló finanszírozását jelentő Palkovics-modellt".
Mint írják, a kutatóhálózat több mint fele csatlakozott a pályázatokra építő modellt elutasító nyilatkozathoz. A "Palkovics-modell" ugyanis semmiféle garanciát nem tartalmaz a kutatóhálózat fenntartására és a dolgozók egzisztenciális biztonságának megőrzésére, sem a beérkező pályázatok szakmai kiválóságon alapuló elbírálására.
Szerintük jogszabályellenes is a modell: az MTA-ról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy a kutatóközpontok és kutatóintézetek az akadémiai költségvetési szervek körébe tartoznak. Mint írják:
a 2019-es költségvetési értelemben az MTA kutatóintézeteinek 20,1 milliárd forint jár.
Ezért azt szeretnék, hogy a "látszatpályázaton" az Akadémia intézetei ne induljanak, az intézmény vezetése pedig a pályázat visszavonásán kezdjen munkálkodni. Kérik továbbá a korábbi finanszírozási rendszer visszaállítását, és garanciát arra, hogy a dolgozók munkaszerződése megmarad.
Az ADF a kutatóhálózatban foglalkoztatottak alulról szerveződő mozgalma, mely célja - mint írják magukról - az MTA egysége és autonómiája melletti kiállás.

A szlovák akadémia történelmi társulata kiáll az MTA mellett

„A Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák Történelmi Társulatának Végrehajtó Bizottsága mély aggodalommal figyeli a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) integritását és anyagi biztonságát befolyásoló magyar kormányzati intézkedéseket” – írja a 24.hu a társulat Facebook-oldalán közzétett szolidaritási nyilatkozat alapján.
A társulat szerint a tervezett változtatások nagymértékben korlátozzák a kutatás szabadságát és minőségét, és azt közvetlen politikai beavatkozás tárgyává teszik, amit már történelmünk nem demokratikus korszakaiban megtapasztalhattuk. Hozzátették: meglepő, hogy az új akadémiai törvény az akadémiai világ megkerülésével jött létre, ráadásul azután, hogy átszervezték az MTA-t. A szlovák történészek közössége tudja, hogy milyen fontos a nemzetközi kollegiális támogatás, ezért szolidaritásukat és támogatásukat fejezik ki a magyarországi tudományos kutatás és szabadság önállóságáért vívott küzdelemben.

A kormány kivérezteti az akadémiát

Elfogadhatatlan az Akadémiával szembeni kormányzati politika, amely a köztestület kivéreztetésére irányul - jelentette ki közös sajtótájékoztatón ellenzéki képviselők egy csoportja hétfőn Budapesten. A képviselők megpróbálták összehívni az Országgyűlés Kulturális bizottságát a helyzet megvitatására, de a Fidesz-KDNP alkotta többség ellehetetlenítette a kezdeményezést.
Orbán Viktor láthatóan az MTA kivéreztetésével, az akadémiai kutatóhelyek tönkretételével bízta meg Palkovics Lászlót a DK-s Gréczy Zsolt szerint.
Az MTA-ügy jól mutatja a Fidesz értelmiség- és tudományellenességét, mondta a jobbikos Ander Balázs. Az állami szférában 2010 óta a kutatásra és fejlesztésre költött források értéke kevesebb mint a felére csökkent, hangsúlyozta a politikus.
Aggasztó, hogy a kormányzat a kutatásokat kizárólag közvetlen hasznosságuk alapján ítéli meg az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint. Arra emlékeztetett, hogy a Fidesz minden területen a források elvételével terjeszti ki uralmát.
Palkovics megszegte a miniszteri esküjét és törvényt is sértett, amikor érdemi egyeztetés nélkül elvonta az MTA forrásainak többségét a független Szabó Szabolcs szerint.

Frissítve: 2019.02.04 15:34

Nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodására a Franciaországban élő magyarok

Publikálás dátuma
2019.04.23 12:12
FOTÓ: KORMANY.HU/ÁRVAI KÁROLY.
Nagyon kiakadtak Semjén fejtegetésén, amivel a Notre Dame leégést magyarázta.
Nyílt levelet tett közzé több, Franciaországban élő magyar értelmiségi Semjén Zsolt nyilatkozatára reagálva, amiben a miniszterelnök-helyettes arról értekezik, hogy az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját. Ahogy írják, nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodásnak visszautasítására. A levél: 
A párizsi Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Az összes politikai párt, minden egyház, társadalmi szervezet a tettre kész szolidaritás hangján szólalt meg. A külföldi politikusok Putyintól Trumpig együttérzésükről biztosították Franciaország népét, egyet kivéve. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagy inkvizítor palástját magára öltve kioktatta Franciaországot, amely szerinte "megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét". Valamivel burkoltabb fogalmazással azt is megkockáztatta, hogy a templom leégését a szekularizáció okozta. Mi, Franciaországban élő magyar értelmiségiek nem találunk elég erős szavakat ennek a gyalázkodásnak a visszautasítására. Ennek az országnak, amely 63 évvel ezelőtt feltétel nélkül befogadott bennünket, lehetővé tette, hogy befejezzük tanulmányainkat és, hogy választott pályánkon érvényesüljünk. Ha ma egyenlő polgárként élhetünk befogadó hazánkban, éppen annak köszönhetjük, hogy Franciaország hű maradt történelméhez, önmagához, a felvilágosodott humanizmus értékeihez. Semjén Zsolt személyével nem kívánunk foglalkozni. Egy kormány második embere azonban sohasem beszélhet magánemberként. Tekintsük szavait a kormány hivatalos véleményének? Terjesszük szülőhazánk jó hírét ilyen stílusú és ilyen tartalmú mondatokkal? Ne számítson arra pártjuk és kormányuk, hogy amit a pártállami korszak évtizedeiben nem tettünk, a szégyenteljes hallgatást választjuk!" Az aláírók:  Karinthy Judit, műfordító Kende Péter, politikai elemző, az MTA külső tagja Márton László, író Nagy Pál, író Vető Miklós filozófus, az MTA külső tagja Dr. Wiener Pál, pszichiáter

Elutasították a bíróságról megszökött rab panaszát

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:48

Fotó: police.hu
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A rab az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből. Beült egy arra közlekedő autóba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson el a belvárosból. Üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni, de
a férfi feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta és több alkalommal lövő mozdulatokat tett.
A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF. Korábbi sajtóhírek szerint a rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek.
A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.
Frissítve: 2019.04.23 11:54