Oda a híd, kettészakadt egy borsodi kistérség

Publikálás dátuma
2019.02.05. 08:00
Több száz ember és jó néhány vállalkozás sorsát keseríti meg az, hogy lezárták a hidat
Fotó: Vajda József / Népszava
Megroppant egy kis átkelő Pere és Hernádszentandrás között. A felújítás csúszik. Ami nemrég még csak egy ugrás volt, az ma egy órás utazás.
Ami Budapestről nézve „csak egy kis híd”, az az encsi kistérségben élők mindennapjainak fontos része. Az ötvenes évek elején, a második világháborúban szétbombázott eredeti híd alapzatára épült szerkezethez az utóbbi évtizedekben a tisztasági festésen túl nemigen nyúltak, miközben a Hernád folyón jó néhány árvíz lezajlott. Ez meggyengítette s erodálta a tartópilléreket, amelyek közül az egyik januárban tizenöt-húsz centimétert elmozdult, s kifelé dőlt. A közúti igazgatóság ezért úgy döntött, hogy lezárja a hidat, s nem csak az autós, de a gyalogos forgalmat is megtiltja. A perei gyerekeknek emiatt jó egy órával korábban kell felkelniük, mert a folyó túloldalán lévő ináncsi iskolába csak huszonöt kilométeres kerülővel, Encs irányába tudnak eljutni, s ugyanennyivel később is érnek haza. Ráadásul a kerülő útszakasz olyan, mintha szőnyegbomba söpört volna végig rajta: tele van hatalmas kátyúkkal, repedésekkel, ami lassítja a haladást. A Perével szomszédos hernádbüdiek nem is örülnek, mert a kerülőút így most feléjük vezet, s az amúgy is szétgyepált aszfaltjuk még inkább összeroskad a megnövekedett forgalom miatt. – Eddig rossz volt, mostantól meg még rosszabb lesz errefelé az élet. Dehát ez ott fent, Pesten az urakat cseppet sem érdekli – legyint egy hernádbüdi idős férfi, aki a kerítésének támaszkodva figyeli az arra haladó járműveket. Miskolc felé eddig ők is a perei hídon keltek át, most nekik is a másik irányba kell nagyot kerülniük. Perén háromszázötvenen laknak, zömük nyugdíjas. Az orvos, a fogorvos a folyó túlpartján, az amúgy pár kilométerre lévő Ináncson van, s mindenki attól retteg, hogy sürgős esetben hiába is indulnának „odaátra”, mire a kerülőn odaérnek, talán már késő lesz a segítség. Bajban vannak a vállalkozások is, legfőképp az a panzió-étterem, amelyik – noha ezen a környéken nem könnyű talpon maradni – az utóbbi években kiépítette az ételek házhoz szállítását, időseket, családokat látott el a környékbeli falvakban. Ha most hozzá kell csapni az ebéd árához az oda-vissza plusz ötven kilométeres kerülőút benzinköltéségét, akkor az a vevőknek már nem éri meg. A tulajdonos arcán látszik is a bizonytalanság, arról nem is beszélve, hogy tavasztól már minden hétvégéjük foglalt, esküvőknek adnak helyet: érdekes lenne a násznépeket is körbeutaztatni a fél encsi kistérségen, hogy odaérjenek a helyszínre. Blaskó István, a falu polgármestere abban bízik, hogy ebben a nehéz helyzetben nem hagyják őket magukra. Az önkormányzat földjei is a túloldalon vannak: a közmunkásoknak eddig csak ötven métert kellett gyalog megtenniük, hogy művelhessék azokat, a folyón azonban nem kelhetnek át. A közútkezelő szikszói kirendeltségéről már megkeresték a polgármesteri hivatalt, s ígéretet kaptak, hogy „tűzoltó-megoldásként” megtámasztják majd a hidat, s elindulhat az autós és gyalogos forgalom. Hogy erre mikor kerül sor, a polgármester nem tudja, a terveket mindenesetre tavaszra ígérték.
A pereiek szerint jobb lenne gyorsan egy katonai pontonhidat építeni, hogy legalább gyalog vagy biciklivel átjussanak a túloldalra, orvoshoz, iskolába. Ismerve a közbeszerzések menetét és az építőipar leterheltségét, ez sokkal hatékonyabbnak tűnik, mint hónapokig sóvárogni a felújításra. Arról, hogy netán új hidat építenének nekik, nem is álmodnak: eddigi tapasztalataik alapján megtanulták már, hogy a segítség rendszerint nem oda érkezik, ahol a legnagyobb rá a szükség.
Szerző
Témák
vidék utak Híd
Frissítve: 2019.02.05. 12:14

A Fidesz ellen akart indulni a jótékony vállalkozó, azonnal megfenyegették, hogy mindenkinek elmondják: bizony homoszexuális

Publikálás dátuma
2019.02.05. 07:53

Fotó: Facebook
A férfi azt üzente: nem hagyja magát megfélemlíteni, és meg fogja mérettetni magát az önkormányzati választásokon.
 „Vagy abbahagyod a Fidesz támadását, vagy mindenki megtudja, hogy homoszexuális vagy. BNO.” – ez állt abban a névtelen levélben, melyet hétfőn, a postaládájában talált a korábban jótékonykodó bajai lángosos, Szabó Richárd. A férfi erről hétfő este, az általa vezetett Sugó-parti Közéleti portál Facebook-oldalán élő adásban számolt be – vette észre a 444.hu.   Szabó a videóban elmondta, hogy igen, ő hívő, keresztény és meleg. Mint a videó mellé írt szövegben kiemelte, ezt eddig nem verte nagydobra, mert úgy gondolta, hogy magánügy, hasonlóan a vallási hovatartozásához. 
Tudom, hogy sok, egyébként tiszteletreméltó ismerősöm-barátom számára ez ma még tabutéma...Ilyen vagyok, ilyennek teremtett az Isten. Igyekszem becsületesen élni, hogy a gyerekeimnek ne kelljen szemlesütve beszélni rólam, hogy ne kelljen az apjuk miatt szégyenkezniük. Ma ezt a figyelmeztetést kaptam. Bedobták a postaládámba...persze névtelenül megint. BNO csak nem a bajai nemzeti oldal?” – írta azzal kapcsolatban, hogy a levél alján csak egy BNO aláírás szerepelt, miközben a helyieket lejáratni akaró névtelen oldal épp Bajai Nemzeti Oldal néven fut. Szabó a videóban elmondja azt is, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni, és meg fogja mérettetni magát az önkormányzati választásokon.  
Szerző
Témák
Baja fenyegetés

Így akarja megfenyíteni a pulpitusfoglaló ellenzéki képviselőket Kövér László

Publikálás dátuma
2019.02.05. 07:34

Fotó: Molnár Ádám
Egyhavi tiszteletdíjat vonna meg a házelnök a rabszolgatörvény elfogadása ellen tiltakozóktól.
Csütörtökön délelőtt tárgyalja a házbizottság, hogy milyen büntetést kapnak az ellenzéki képviselők a túlóratörvény elfogadásának napján, vagyis a december 12-i botrányos ülésnapon történtek miatt – tudta meg a hvg.hu. A portál szerint Kövér László házelnök előterjesztésében szerepel, hogy az Országgyűlésről szóló törvény mely passzusa szerint kapnának büntetést a képviselők. Eszerint – a DK-s Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Hajdu László, László Imre, Oláh Lajos, Vadai Ágnes, Varju László, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szabó Sándor, Tóbiás József, Tóth Bertalan, Varga László, a liberális Bősz Anett, a jobbikos Jakab Péter, a párbeszédes Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Szabó Tímea, Tordai Bence, és a független Mellár Tamás, Szabó Szabolcs, Székely Sándor és Szél Bernadett az Országgyűlés ülésén fizikai erőszakot alkalmazott, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetett, arra hívott fel, vagy más kivezettetését akadályozta, – míg a jobbikos Ander Balázs, Rig Lajos, Stummer János, illetve az LMP-s Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet, és Ungár Péter pedig az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított, illetve magatartásával a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szavazásra vagy a szemléltetésre vonatkozó szabályait szegte meg. Az előterjesztés szerint az ellenzéki képviselőket a tiszteletdíjuk csökkentésével büntetnék, a hvg.hu úgy tudja,
egy havi tiszteletdíjat vonnának meg mindenkitől.

Az Országgyűlés decemberben 130 igen, 45 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett szavazta meg a rabszolgatörvényt. Az elfogadást azzal akarták megakadályozni, hogy elállták a levezető elnök, a fideszes Latorcai János elől a pulpitusra vezető utat. Az ellenzéki képviselők a voksolás alatt magasba tartották képviselői kártyájukat, hogy mutassák a szavazás törvénytelenségét. Aztán ismét megszólalt a sziréna, felharsant a sípszó, az ellenzéki képviselők pedig kivonultak az ülésteremből, s kimentek a Kossuth térre. A még hátralévő törvényeken aztán már síri csendben viharzott át a kormánypárti szavazógépezet. 
Szerző