Előfizetés

Nem volt igazolvány az idős nőnél, kiabált vele a jegyvizsgáló, és lerakta a vonatról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.04. 17:29
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hétfőn a Budapest-Szolnok vonalon egy újabb "gyöngyszemmel" bővült a goromba - és akkor még finoman fogalmaztunk - közlekedési dolgozókról szóló történetek sora. A MÁV elnézést kérne a hölgytől.
"Háromrészes sorozatban" számolt be a mai napon a 444.hu arról az esetről, amely sajnos beleillik abba a nemrég általunk is bemutatott sorba, ahol valakivel meglehetősen faragatlanul viselkednek egy közlekedési eszközön.

Először csak az látott napvilágot, hogy a Budapest-Szolnok vasútvonalon egy jegyvizsgáló leszállított a vonatról egy 74 éves nőt, akinél nem volt érvényes igazolvány, így nem tudta okmányokkal bizonyítani, hogy elmúlt 65 éves, azaz ingyen veheti igénybe a vasutat. A kalauz a portál egyik helyszínen lévő olvasója szerint közölte a nénivel, ha nem vesz tőle jegyet pótdíjjal, akkor addig nem indul tovább a szerelvény, amíg le nem száll. A helyzetet végül egy másik utas oldotta meg, aki visszahúzta a már letessékelt nénit a vonatra, és jegyet is váltott számára.

Ezután a 444-nél jelentkezett a szóban forgó vonat több utasa is, így derült ki, hogy a jegyvizsgáló olyan hangosan kiabált az idős hölggyel, ráadásul mindezt tegezve, hogy a vagonban mindenki rájuk figyelt. Beszámolók szerint miután a nőt kisegítette egy másik utas, a kalauz ezután a pártfogóra "szállt rá", őt és párját akarta leszállítani, holott nekik érvényes jegyük volt. A feldühödött vasúti dolgozó állítólag még azt is kilátásba helyezte, hogy rendőrt hív.

Az eset kapcsán végül a MÁV is megszólalt, a jegyvizsgáló a cég szerint sem járt el körültekintéssel, ugyanis, mint írják „cégünk minden esetben arra kéri a jegyvizsgáló személyzetet, hogy vitatott helyzetben utasbarát módon járjanak el.
Ugyan a kollégánk a Személyszállítási Üzletszabályzatban foglalt szabályokat szorosan betartotta, az előbbi elvárásnak ebben az esetben nem felelt meg.

A vitás helyzetek elkerülése érdekében arra kérjük utasainkat, hogy a kedvezményre jogosító irataikat mindig tartsák maguknál és ügyeljenek azok érvényességére. A vasúttársaság sajnálatát fejezi ki a történtek miatt, és személyesen is szeretne elnézést kérni a hölgytől.” - írta a vasúttársaság.

Hackerek szerezték meg Deutsch, Csányi és Tállai jelszavát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.04. 17:13
Illusztráció
Fotó: Lino Mirgeler / AFP/dpa
Majd hetven fideszes, közel 400 Mol-os és kétszáznál több kormányzati felhasználónév-jelszó páros került kiberbűnözők kezébe.
Előbb 773 millió ellopott jelszó került fel egy hackerfórumra januárban, Collection #1 néven, majd azóta már újabb négy kiszivárgott adatcsomagot is találtak a szakértők, így már összesen több mint 2,2 milliárd felhasználónév és hozzátartozó jelszó kering a neten. Az adatcsomagot átfésülve érdekes felfedezést tett Makay József kiberbiztonsági szakértő és etikus hacker:
Deutsch Tamás, Tállai András és Csányi Sándor jelszava is a bűnözők kezére került.

Makay a 24.hu megkeresésére elárulta, hogy több párt, továbbá az OTP, az Államkincstár és a NAV doméncímei alá regisztrált e-mail címeket és belépési kódokat is tartalmaz a gyűjtemény. Az alábbi számokat közölte:
  • mszp.hu: 45 darab,
  • otp.hu: 111 darab,
  • fidesz.hu: 67 darab,
  • jobbik.hu: 146 darab,
  • mol.hu: 377 darab,
  • hm.gov.hu: 38 darab,
  • allamkincstar.gov.hu: 131 darab,
  • nav.gov.hu: 49 darab érintett cím.
A lopott adatok között sok régi és már nem használható, sok ismétlődés is van, ám rengeteg olyan is akad köztük, amivel még mindig be lehet lépni az érintett valamely profiljába. Aki aggódik adatai biztonságáért - és érdemes aggódni -, az számos helyen ellenőrizheti, áldozatul esett-e adatlopásnak. Az egyik ilyen eszköz, a Firefox Monitor nevű szolgáltatása, itt érhető el.

Hideg éjszaka után enyhe lesz a nappal kedden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.04. 17:05

Fotó: Shutterstock
Éjjel mínusz 5 fokig csökkenhet a hőmérséklet, napközben viszont maradnak a kora tavaszias értékek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint változó mennyiségű és vastagságú felhőzetre számíthatunk, éjszaka északnyugaton lesz kevesebb a felhő, ott pára-, illetve ködfoltok is kialakulhatnak. Kedden a déli és a keleti vidékeken marad a borongós idő, míg a déli óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet. Hétfő estig számottevő csapadék nem valószínű, hajnaltól elsősorban délen, délkeleten várható eső, de néhol havas eső is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít erejéből, kedden már többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 7 fok között alakul.