Hackerek szerezték meg Deutsch, Csányi és Tállai jelszavát

Publikálás dátuma
2019.02.04. 17:13
Illusztráció
Fotó: Lino Mirgeler / AFP/dpa
Majd hetven fideszes, közel 400 Mol-os és kétszáznál több kormányzati felhasználónév-jelszó páros került kiberbűnözők kezébe.
Előbb 773 millió ellopott jelszó került fel egy hackerfórumra januárban, Collection #1 néven, majd azóta már újabb négy kiszivárgott adatcsomagot is találtak a szakértők, így már összesen több mint 2,2 milliárd felhasználónév és hozzátartozó jelszó kering a neten. Az adatcsomagot átfésülve érdekes felfedezést tett Makay József kiberbiztonsági szakértő és etikus hacker:
Deutsch Tamás, Tállai András és Csányi Sándor jelszava is a bűnözők kezére került.

Makay a 24.hu megkeresésére elárulta, hogy több párt, továbbá az OTP, az Államkincstár és a NAV doméncímei alá regisztrált e-mail címeket és belépési kódokat is tartalmaz a gyűjtemény. Az alábbi számokat közölte:
  • mszp.hu: 45 darab,
  • otp.hu: 111 darab,
  • fidesz.hu: 67 darab,
  • jobbik.hu: 146 darab,
  • mol.hu: 377 darab,
  • hm.gov.hu: 38 darab,
  • allamkincstar.gov.hu: 131 darab,
  • nav.gov.hu: 49 darab érintett cím.
A lopott adatok között sok régi és már nem használható, sok ismétlődés is van, ám rengeteg olyan is akad köztük, amivel még mindig be lehet lépni az érintett valamely profiljába. Aki aggódik adatai biztonságáért - és érdemes aggódni -, az számos helyen ellenőrizheti, áldozatul esett-e adatlopásnak. Az egyik ilyen eszköz, a Firefox Monitor nevű szolgáltatása, itt érhető el.
Szerző

Hideg éjszaka után enyhe lesz a nappal kedden

Publikálás dátuma
2019.02.04. 17:05

Fotó: Shutterstock
Éjjel mínusz 5 fokig csökkenhet a hőmérséklet, napközben viszont maradnak a kora tavaszias értékek.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint változó mennyiségű és vastagságú felhőzetre számíthatunk, éjszaka északnyugaton lesz kevesebb a felhő, ott pára-, illetve ködfoltok is kialakulhatnak. Kedden a déli és a keleti vidékeken marad a borongós idő, míg a déli óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet. Hétfő estig számottevő csapadék nem valószínű, hajnaltól elsősorban délen, délkeleten várható eső, de néhol havas eső is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít erejéből, kedden már többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +2 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 7 fok között alakul.
Témák
időjárás

Képviselők az MTVA-ban: Pintér Sándor újra kitért Hadházy Ákos kérdése elől

Publikálás dátuma
2019.02.04. 16:59

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
A belügyminiszter ismét nem válaszolta meg, hogy ha az országgyűlési képviselők - törvény adta jogukkal élve - bemennének egy közintézménybe, de nem engedik be őket, akkor kihez fordulhatnak.
Még mindig jócskán akadnak tisztázatlan részletek az MTVA székházánál decemberben történtek körül. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő például nem adta fel, hogy egyszer majd megtudja Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy ha a törvényben benne van, hogy az országgyűlési képviselők bemehetnek a közintézményekbe, és ennek biztosítása – ahogy az Pintér egy korábbi válaszából kiderült – nem a rendőrség feladata, akkor mégis kihez fordulhatnak, ha nem engedik be őket? - teszi fel a kérdést a hvg.hu

Nos, a megoldáshoz hétfőn sem kerültünk közelebb, a belügyminiszter ugyanis a válaszában csupán megismételte, hogy "ha egy közintézmény az országgyűlési képviselő megítélése szerint nem – vagy nem maradéktalanul – biztosítja a belépést vagy az épületben tartózkodást, a megsértett jogosultság érvényesítésére, annak kikényszerítésére a rendőrség hatáskörrel nem rendelkezik", illetve azt is, hogy mivel a rendőrségnek nincs semmilyen hatásköre az ügyben, ezért az eseményekkel kapcsolatos feljelentések az ügyészségre kerültek.

Az ügyészség pedig korábban azt közölte, a mintegy 1000 órányi felvétel alapján úgy döntöttek, hogy az országgyűlési képviselők decemberben az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ezért az ő feljelentéseik miatt nem nyomoznak. A velük szemben durván fellépő biztonsági őrök eszerint jogszerűen jártak el, nem úgy a képviselők, akik az ügyészség szerint "támadólag léptek fel", így esetükben felvetődik a közérdekű üzem megzavarásának gyanúja. A döntés kapcsán Hadházy és Szél Bernadett múlt héten jelezték, bele akarnak tekinteni az ügyészségi iratokba, a hírek szerint pedig most szerdára kaptak időpontot.
Szerző