Pénzgyűjtésbe kezd a közadatok megismeréséért a Transparency

Publikálás dátuma
2019.02.05 09:20
Az állami támogatásokkal alaposan kitömött MLSZ csak 400 ezer forintért adja ki a közadatokat
Fotó: Népszava/ Vajda József
Pénzgyűjtő kampánnyal szedné össze a Transparency International (TI) Magyarország azt a 400 ezer forintot, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kér a szervezettől a TAO-pénzekről szóló adatok megismeréséért.
A szervezet által kikért támogatási igazolásokból azt lehetne megállapítani, hogy a fociklubok mely cégektől és hány forint TAO-támogatást kaptak a szövetség közvetítésével. Jelenleg csak annyit lehet tudni, hogy összesen 230 milliárd forintnyi közpénz vándorolt a költségvetés helyett a hazai labdarúgóklubok kasszájába. - Négyszázezer forintból kijönne két kollégánk egy-egy havi nettó fizetése, ezért kicsit szomorúak vagyunk, amiért az emberektől remélt pénzügyi segítséget kénytelenek leszünk továbbutalni a TI-Magyarországnál valamivel vagyonosabb MLSZ-nek – mondta a Népszavának Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója. Azt is elárulta, hogy a kampány szlogenje várhatóan az lesz, hogy „Az MLSZ-nek kell, nekik erre nem telik”.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Transparency International tavaly nyáron jogerősen pert nyert, a Kúria akkor ugyanis kimondta, hogy a magáncégek által a sportszervezeteknek juttatott társasági adó közpénznek minősül, és mint ilyen, közérdekű adat. Azonban az MLSZ élve a kormánytöbbség által 2015-ben keresztülvitt törvénymódosítás adta lehetőségekkel, költségtérítéshez kötötte az adatok kiadását. A szövetség szerint a mintegy negyvenezer oldalnyi dokumentum átadása 400 ezer forintos kiadást jelent. Ligeti Miklós lapunknak azt mondta, a törvényben lévő joghézagok lehetőséget kínálnak erre a követelésre, így nincs más választásuk, kénytelenek lesznek fizetni az MLSZ-nek. Pénzgyűjtő kampányukat valamelyik adományszerzéssel foglalkozó, úgynevezett crowdfoudning oldalon keresztül indítják el. Ugyanakkor ha összegyűlik az MLSZ által követelt pénz, akkor a jogi harc újabb fejezete kezdődik: a szövetség ugyanis titoktartási nyilatkozatot is alá akar íratni, mondván: a dokumentumok magáncégek adatait is érinti. Dacára, hogy a Kúria ítéletében egyértelműen közölte, hogy igenis közérdekű adatokról van szó. Ligeti Miklós szerint a TAO-támogatásokról szóló papírokban nincsen olyan adat, ami titoktartás alá esik. - A TI-Magyarország éppen azért abban bízik, hogy a költségtérítés kifizetését követően a titoktartást sikerül tisztázni az MLSZ-szel, ellenkező esetben emiatt is jogi lépéseket kell majd tennünk – tette hozzá. A jogi igazgató azt is megjegyezte, hogy a magyar döntéshozók rendre visszaélnek az adatkérésekért felszámolható költségekre vonatkozó - meglehetősen lazán megfogalmazott - törvényi rendelkezésekkel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma például egy másik, a TAO-pénzek szabálytalan felhasználása ügyében előterjesztett TI-adatkérésére válaszul azt közölte: előzetes becslésük szerint hárommillió forintot meghaladó költségek merülnek fel, amit előre elkérnek. A TI-Magyarország praxisában az Államkincstár a csúcstartó. A TI-Magyarország a 2018-as parlamenti választások egyéni képviselőjelöltjeinek elszámolásait szerette volna megismerni, az Államkincstár viszont már arra is ötmillió forintot kért, hogy egyáltalán átnézzék a kért közadatokat, majd csak ezután döntöttek volna az adatok kiadásáról. Ligeti Miklós elmondta: a különös költségtérítési igényekkel kapcsolatban sorra Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordultak, ám – noha a beadványuk már öt hónapja megérkezett Péterfalvihoz – még nem született döntés.
Frissítve: 2019.02.05 09:20

Nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodására a Franciaországban élő magyarok

Publikálás dátuma
2019.04.23 12:12
FOTÓ: KORMANY.HU/ÁRVAI KÁROLY.
Nagyon kiakadtak Semjén fejtegetésén, amivel a Notre Dame leégést magyarázta.
Nyílt levelet tett közzé több, Franciaországban élő magyar értelmiségi Semjén Zsolt nyilatkozatára reagálva, amiben a miniszterelnök-helyettes arról értekezik, hogy az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját. Ahogy írják, nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodásnak visszautasítására. A levél: 
A párizsi Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Az összes politikai párt, minden egyház, társadalmi szervezet a tettre kész szolidaritás hangján szólalt meg. A külföldi politikusok Putyintól Trumpig együttérzésükről biztosították Franciaország népét, egyet kivéve. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagy inkvizítor palástját magára öltve kioktatta Franciaországot, amely szerinte "megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét". Valamivel burkoltabb fogalmazással azt is megkockáztatta, hogy a templom leégését a szekularizáció okozta. Mi, Franciaországban élő magyar értelmiségiek nem találunk elég erős szavakat ennek a gyalázkodásnak a visszautasítására. Ennek az országnak, amely 63 évvel ezelőtt feltétel nélkül befogadott bennünket, lehetővé tette, hogy befejezzük tanulmányainkat és, hogy választott pályánkon érvényesüljünk. Ha ma egyenlő polgárként élhetünk befogadó hazánkban, éppen annak köszönhetjük, hogy Franciaország hű maradt történelméhez, önmagához, a felvilágosodott humanizmus értékeihez. Semjén Zsolt személyével nem kívánunk foglalkozni. Egy kormány második embere azonban sohasem beszélhet magánemberként. Tekintsük szavait a kormány hivatalos véleményének? Terjesszük szülőhazánk jó hírét ilyen stílusú és ilyen tartalmú mondatokkal? Ne számítson arra pártjuk és kormányuk, hogy amit a pártállami korszak évtizedeiben nem tettünk, a szégyenteljes hallgatást választjuk!" Az aláírók:  Karinthy Judit, műfordító Kende Péter, politikai elemző, az MTA külső tagja Márton László, író Nagy Pál, író Vető Miklós filozófus, az MTA külső tagja Dr. Wiener Pál, pszichiáter

Elutasították a bíróságról megszökött rab panaszát

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:48

Fotó: police.hu
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A rab az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből. Beült egy arra közlekedő autóba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson el a belvárosból. Üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni, de
a férfi feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta és több alkalommal lövő mozdulatokat tett.
A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF. Korábbi sajtóhírek szerint a rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek.
A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.
Frissítve: 2019.04.23 11:54