Pénzgyűjtésbe kezd a közadatok megismeréséért a Transparency

Publikálás dátuma
2019.02.05. 09:20
Az állami támogatásokkal alaposan kitömött MLSZ csak 400 ezer forintért adja ki a közadatokat
Fotó: Vajda József / Népszava
Pénzgyűjtő kampánnyal szedné össze a Transparency International (TI) Magyarország azt a 400 ezer forintot, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kér a szervezettől a TAO-pénzekről szóló adatok megismeréséért.
A szervezet által kikért támogatási igazolásokból azt lehetne megállapítani, hogy a fociklubok mely cégektől és hány forint TAO-támogatást kaptak a szövetség közvetítésével. Jelenleg csak annyit lehet tudni, hogy összesen 230 milliárd forintnyi közpénz vándorolt a költségvetés helyett a hazai labdarúgóklubok kasszájába. - Négyszázezer forintból kijönne két kollégánk egy-egy havi nettó fizetése, ezért kicsit szomorúak vagyunk, amiért az emberektől remélt pénzügyi segítséget kénytelenek leszünk továbbutalni a TI-Magyarországnál valamivel vagyonosabb MLSZ-nek – mondta a Népszavának Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója. Azt is elárulta, hogy a kampány szlogenje várhatóan az lesz, hogy „Az MLSZ-nek kell, nekik erre nem telik”.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Transparency International tavaly nyáron jogerősen pert nyert, a Kúria akkor ugyanis kimondta, hogy a magáncégek által a sportszervezeteknek juttatott társasági adó közpénznek minősül, és mint ilyen, közérdekű adat. Azonban az MLSZ élve a kormánytöbbség által 2015-ben keresztülvitt törvénymódosítás adta lehetőségekkel, költségtérítéshez kötötte az adatok kiadását. A szövetség szerint a mintegy negyvenezer oldalnyi dokumentum átadása 400 ezer forintos kiadást jelent. Ligeti Miklós lapunknak azt mondta, a törvényben lévő joghézagok lehetőséget kínálnak erre a követelésre, így nincs más választásuk, kénytelenek lesznek fizetni az MLSZ-nek. Pénzgyűjtő kampányukat valamelyik adományszerzéssel foglalkozó, úgynevezett crowdfoudning oldalon keresztül indítják el. Ugyanakkor ha összegyűlik az MLSZ által követelt pénz, akkor a jogi harc újabb fejezete kezdődik: a szövetség ugyanis titoktartási nyilatkozatot is alá akar íratni, mondván: a dokumentumok magáncégek adatait is érinti. Dacára, hogy a Kúria ítéletében egyértelműen közölte, hogy igenis közérdekű adatokról van szó. Ligeti Miklós szerint a TAO-támogatásokról szóló papírokban nincsen olyan adat, ami titoktartás alá esik. - A TI-Magyarország éppen azért abban bízik, hogy a költségtérítés kifizetését követően a titoktartást sikerül tisztázni az MLSZ-szel, ellenkező esetben emiatt is jogi lépéseket kell majd tennünk – tette hozzá. A jogi igazgató azt is megjegyezte, hogy a magyar döntéshozók rendre visszaélnek az adatkérésekért felszámolható költségekre vonatkozó - meglehetősen lazán megfogalmazott - törvényi rendelkezésekkel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma például egy másik, a TAO-pénzek szabálytalan felhasználása ügyében előterjesztett TI-adatkérésére válaszul azt közölte: előzetes becslésük szerint hárommillió forintot meghaladó költségek merülnek fel, amit előre elkérnek. A TI-Magyarország praxisában az Államkincstár a csúcstartó. A TI-Magyarország a 2018-as parlamenti választások egyéni képviselőjelöltjeinek elszámolásait szerette volna megismerni, az Államkincstár viszont már arra is ötmillió forintot kért, hogy egyáltalán átnézzék a kért közadatokat, majd csak ezután döntöttek volna az adatok kiadásáról. Ligeti Miklós elmondta: a különös költségtérítési igényekkel kapcsolatban sorra Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordultak, ám – noha a beadványuk már öt hónapja megérkezett Péterfalvihoz – még nem született döntés.

A saját kibeszélő embereit is kíméletlenül bünteti a NER - most Varga Istvánon statuált példát

Publikálás dátuma
2019.02.05. 08:57

Fotó: Tóth Gergő
A gigászi médiaalapítvány kuratóriumának elnöke pár szabad mondatért gyorsan selyemzsinórt kapott.
Bár tegnap nem kívánta kommentálni lapunknak, hogy miért mond le a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke, ma a Magyar Idők egy félmondattal mindenkit eligazított Varga István távozásának okáról. A kormánylap szerint azért kellett mennie, mert a békéscsabai Behir.hu-nak adott interjújában a valóságtól elrugaszkodó állításokat fogalmazott meg a konzervatív média helyzetéről. Emlékeztetőül, az inkriminált beszélgetésben a fideszes politikus olyasmiket mondott "igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok". Arról is beszélt, Népszavát, Magyar Narancsot, Indexet olvas, e mellett pedig a kormánypárti sajtót kritizálta.
Szerző

Nagykövetté emelkedhet az indoklás nélkül kirúgott, Farkas Flóriánt „segítő” államtitkár

Publikálás dátuma
2019.02.05. 08:11

Fotó: VAJDA JÓZSEF
Állítólag most kijelölt nagyköveti státuszban készül a madridi váltásra Odrobina László.
Hamarosan madridi nagykövetté nevezhetik ki Odrobina Lászlót, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) két éve kirúgott helyettes államtitkárát – tudta meg a 24.hu. A portál felidézi: a katolikus hittan, valamint francia-latin szakos tanár Odrobina, aki a Lateráni Egyetemen patrisztikából szerzett doktori fokozatot, az előző ciklusban a szakképzési és felnőttképzési pénzek felelőse volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Varga Mihály miniszter javaslatára azonban 2017 januárjában indoklás nélkül felmentették, és Áder János köztársasági elnök húgát, Pölöskei Gábornét, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ korábbi vezetőjét nevezték ki a helyére. A felmentést megelőzően hatósági vizsgálat indult az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője ellen, mert jogosulatlanul vettek fel olyan, európai uniós forrásból származó pénzeket, amelyekre Odrobina kötött velük szerződést. Az Index még 2015-ben írt a birtokába jutott szerződések alapján arról, hogy a gazdasági minisztérium több mint húsz roma önkormányzati képviselővel, valamint azok családtagjaival kötött szerződést az Út a szakmaválasztáshoz nevű EU-s program keretében. A program elvileg hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulását szolgálta volna, de az utolsó etapban nem szakértőket, hanem a Farkasnak hűségesküt tevő önkormányzati képviselőket nevezték ki „roma mentorokká”. A Farkas Flóriánhoz hű képviselők több hónapon át havi 300 ezer forint feletti díjazásban részesültek az Odrobina László által aláírt szerződések alapján, majd a „megállapodásnak” megfelelően el is lehetetlenítették Hegedüs ORÖ-elnök tevékenységét, aki 2016 elején lemondott a posztjáról – teszik hozzá. A szerződések nyilvánosságra kerülése miatt nyomozás indult az ügyben, a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt eddig 24 embert hallgatott ki gyanúsítottként. A 24.hu megkereste a főügyészséget, hogy Odrobina, aki helyettes államtitkárként a minisztérium részéről megkötötte a szerződéseket, illetve Farkas Flórián, aki megszervezte az ügyletet, érintett-e vizsgálatban. Azonban azt a választ kapták, hogy
a gyanúsítottak egyike sem közszereplő.

Kijelölt nagyköveti státusz

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya Odrobina nagyköveti kinevezését a portálnak sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó. A kinevezés időpontjával kapcsolatban azt írták, hogy a nagykövetek meghallgatása a parlament külügyi bizottságának menetrendje szerint történik. A nagykövetjelöltek személyét is ekkor, a meghallgatáson hozzák nyilvánosságra. Hozzátették azt is, hogy Magyarország madridi nagykövete csak olyan személy lehet, aki kiválóan beszél spanyolul. A portál úgy tudja, a latin és francia nyelvtanári diplomával rendelkező Odrobinának spanyolból éppen nem voltak meg a megfelelő szintű ismeretei, ezért jelenleg kijelölt nagyköveti státuszban készül a madridi váltásra. A magyar diplomáciában a hivatalos meghallgatás előtti időszakot nevezik kijelölt nagyköveti periódusnak: a kijelölt nagykövet még nem kap fizetést, viszont lehetősége van arra, hogy felkészüljön a leendő állomáshelyével kapcsolatos követelmények, például a nyelvtudás teljesítésére. A spanyolországi magyar képviseletet eddig Győri Enikő, a Fidesz régi külpolitikusa vezette, volt EU-ügyekért felelős államtitkár vezette. Győrinek azonban még a ciklus lejárta előtt le kell mondania a nagyköveti tisztségről, mert befutó helyen, nyolcadikként felkerült a kormánypárt EP-listájára.
Szerző
Frissítve: 2019.02.05. 08:18