Még három nap, és elnémul a Music FM

Publikálás dátuma
2019.02.04. 18:41
Illusztráció
Fotó: pexels.com
Hiába próbálkoztak, a Médiatanács döntése értelmében február 7-én lejár az adó médiaszolgáltatási jogosultsága.
Nem talált megoldást a Music FM-et működtető Prodo Voice Zrt. arra a helyzetre, hogy a Médiatanács tavaly novemberben úgy döntött: nem hosszabbítja meg a rádió 2019. február 7-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát - írja a Media1. Az adó így február 7-én, csütörtökön elhallgat.
A Music FM hétfőn meg is kezdte a búcsúzást a Facebookon. Mint írják, az utolsó pillanatig bíztak benne, hogy ez elkerülhető lesz:
az adó tulajdonosa és vezetése mindent megtettek azért, hogy valamilyen formában az éterben maradhasson a brand, de sajnos nem jártak sikerrel.

A Médiatanács korábban azzal indokolta elutasító döntését, hogy a grémium szerint ennek törvényi kizáró okai lettek volna: a szolgáltató a működése alatt több alkalommal is súlyosan vétett a gyermekek védelmére vonatkozó szabályok ellen, adatszolgáltatási kötelezettségét több ízben megsértette és médiaszolgáltatási díjtartozása is volt kérelme előterjesztésekor.
A Budapesten és 100 kilométeres körzetében fogható rádió annak ellenére váltott tulajdonost január végén, hogy már lehetett látni a végét. A rádiós cég legújabb tulajdonosa a CERES MANUFAKTÚRA Kft. lett. Ez rövid időn belül a második tulajdonosváltás: tavaly december elején a Pentavia Kft. és a Hung-Ister Zrt. is kiszállt, és átadta a rádiós céget a CERES-céggel egyébként azonos székhelyen működő ABRAHAM Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőnek. Ez azt jelenti, hogy a cég kikerülhetett Nyerges Zsolt – azaz a Fidesz-közeli, Orbán Viktorral és korábban Simicska Lajossal is jó kapcsolatot ápoló üzletember – környezetéből.
Szerző

Előzetesben marad a karcagi álbróker

Publikálás dátuma
2019.02.04. 18:19
MTI Fotó: Mészáros János
További fél évvel meghosszabbította a sajtóban csak Bróker Marcsiként emlegetett D. Sándorné előzetes letartóztatását a Szegedi Ítélőtábla – tudta meg lapunk.
A nem jogerős döntés szerint így a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött vezetőjének – aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek – július végéig rács mögött kell maradnia, hacsak közben meg nem születik az elsőfokú ítélet. A vádhatóságot azért is sürgeti az idő, mert a jogszabályok szerint az előzetes legfeljebb három évig tarthat, a büntetőügyet tárgyaló Szolnoki Törvényszéknek tehát 2019 vége előtt ítéletet kell hoznia, különben szabadlábra kerül a karcagi nő.
A Szegedi Ítélőtáblán érdeklődésünkre közölték: D. Sándorné az előzetes mostani felülvizsgálatakor azt kérte, hogy a jövőben a „bűnügyi felügyeletét nyomkövetővel határozza meg a bíróság”. Vagyis ahogy fél évvel ezelőtt, ezúttal is szabadulni akart az előzetes letartóztatásból, csakhogy a bíróság ennek fenntartását indokoltnak látta. Arra egyébként nem érkezett indítvány, hogy D. Sándorné óvadék ellenében kerüljön szabadlábra.
A Kun-Mediátor Kft. egykori vezetője a botrány 2015. tavaszi kirobbanása után szökött külföldre, a magyar hatóságok ezután nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. Végül a közép-amerikai Belize-ből hozták haza 2016 decemberében. A nő ellen az ügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A csalássorozat lényege a vádirat szerint az volt, hogy a Kun-Mediátor, amely „kifelé” utazási irodát üzemeltetett, valójában tiltott betétgyűjtést folytatott, és miközben az ügyfelek azt hihették, hogy betétekbe, értékpapírokba kerül a pénzük, nem ezt történt. Állítólag voltak olyanok, akik egész vagyonukat D. Sándornéra bízták, aki a piacinál jóval magasabb éves hozamot ígért, amit az ügyészség szerint nem a cég eredményéből, hanem a friss befizetésekből fizetett ki. A sértetteket ért károk között nagy a szóródás, volt köztük több száz millió forintos és 100 ezer forint körüli is.
Elképzelhető, hogy a tényleges kárösszeg a vádiratban szereplő 12 milliárdnál nagyobb, csak sokan nem jelentkeztek károsultként. Korábban 15-20 milliárdos összegekről is lehetett hallani, bár ezek csak becslések. D. Sándorné az egyik korábbi tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményével, és mint kifejtette, „a megtévesztés, a károkozás, a tisztességtelen haszonszerzés szándéka” nem vezérelte.
Egyelőre nem tudni, mikor hoznak ítéletet a Szolnoki Törvényszéken. Korábban úgy tűnt, hogy már 2018 őszén, de a rengeteg tanú és az időigényes meghallgatások miatt ez az idei évre csúszott. Januárban négy tárgyalási napot tartottak, amelyekre 21 sértettet idéztek be. Mindeddig ugyanakkor kevesebb mint száz tanút tudtak meghallgatni, miközben a vádirat 767 rendbeli csalásról szólt.
Szerző
Témák
álbróker
Frissítve: 2019.02.04. 18:24

Füsttel árasztják el a 3-as metró Dózsa György úti metrómegállóját

Publikálás dátuma
2019.02.04. 18:02
Illusztráció
Fotó: Népszava
Folytatódik a fővárosi metróvonal állomásain a hő- és füstelvezető rendszer tesztelése.
A Dózsa György úti metrómegállóban folytatódik a 3-as metró felújítása keretében az állomások füstpróbája - közölte a BKV hétfőn.
Tájékoztatásuk szerint az állomásnál, illetve az Árpád híd és a Lehel tér állomások közötti szakaszon keddtől péntekig 16 és 22 óra között zajlik a próba, amelynek során a metró szellőző kivezetésein - metróállomások körüli műtárgyaknál - naponta akár többször is füst kiáramlására lehet számítani.