Előfizetés

Közel százmilliós megrendelést húzott be a szekszárdi fideszes családi cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 13:25

Fotó: Shutterstock
És a takarító cég uniós pénzből képzett gyakornokokat - pallérozásukra méregdrága digitális kütyüket vásároltak.
Összesen 96 millió forint értékben rendelt meg takarítást a Magyar Posta egy, a trafikbotrányban is érintett fideszes szekszárdi képviselő családi cégétől. A cég a Baranya-megyei postaépületeket fogja ezért a pénzét tisztává varázsolni. Fajszi Lajos egykori önkormányzati képviselő (illetve a Vállalkozók Országos Szövetségének Tolna megyei elnöke) neve először a trafikbotrányban merült fel. A Hadházy Ákos által titokban készített hangfelvételen az hallható, amint a fideszes képviselők Horváth István akkori, szekszárdi polgármesterrel végigveszik, hogy ki adott be trafikpályázatot és kinek kellene dohánykoncessziót kapnia. A hangfelvétel tanúsága szerint felmerült, hogy az akkor éppen önkormányzati képviselő, Fajszi Lajos is indult, amit a polgármester Horváth István azzal nyugtázott: „helyes, helyes, ne a szocik győzzenek!” Fajszi Lajos végül két, közeli településen kapott trafikjogot, míg testvére Szekszárdon nyithatott trafikot. Később vállalkozása sorra kapott állami megrendeléseket, így többek között 2015-ben is a cég takaríthatta a szekszárdi önkormányzat épületeit, úgy, hogy - mint azt az Index megírta – előző évben még feleannyiért tisztogatott.  A vastag áremelést azzal indokolta a szolgáltató, hogy néhány épülettel többet kellett kitakarítani. Ezt követően Hadházy Ákos derítette ki, hogy Fajsziék vállalkozása (ahonnan hivatalosan Fajszi Lajos még 2003-ban kiszállt, ám a vállalkozást előbb felesége vitte, most pedig a testvére) jelentős uniós támogatást kapott. A különféle Fajszi-érdekeltségek például összesen több mint százmillió forintot vasaltak be uniós programokból gyakornokok képzés címén. Ebből a summából takarító F&F Kft.-re 25 millió forint jutott, így a gyakornokok foglalkoztatására mintegy egymilliós iMac számítógépeket illetve digitális fénymásolót szereztek be, mondván: azok a „fiatalok munkavégzését elsődlegesen segítő munkaeszközök”. Hadházy szerint az nem derült ki, hogy összességében pontosan hány gyakornokot vettek fel ezekhez a cégekhez, csak az egyik, uniós alapból finanszírozott projektnél maradt fenn adat arról, hogy 6-7 főt alkalmaztak, azaz átlagosan 2-3 millió forintot költöttek el gyakornokok képzésére, köztük takarító, két parkgondozó és két adminisztrátor gyakorlati képzésére.

Virággal és csokival kért elnézést a MÁV a vonatról leparancsolt idős nőtől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 13:23

Fotó: MÁV / Facebook
A vasúttársaság sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.
Közzétett egy fotót a MÁV a Facebook-oldalán, melyről kiderül: virággal és csokival kértek elnézést attól az idős hölgytől, akit egy jegyvizsgáló le akart szállítani az egyik vonatról. A vasúttársaság sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.
Hétfőn a 444.hu számolt be arról, hogy a Budapest–Szolnok vasútvonalon egy jegyvizsgáló leszállított a vonatról egy 74 éves nőt, akinél nem volt érvényes igazolvány, így nem tudta okmányokkal bizonyítani, hogy elmúlt 65 éves, azaz ingyen veheti igénybe a vasutat. A kalauz a portál egyik helyszínen lévő olvasója szerint közölte az asszonnyal, hogy ha nem vesz tőle jegyet pótdíjjal, akkor addig nem indul tovább a szerelvény, amíg le nem száll. A helyzetet végül egy másik utas oldotta meg, aki visszahúzta a már letessékelt nőt a vonatra, és jegyet is váltott számára. Ezután a portálnál több utas is jelentkezett, így derült ki, hogy a jegyvizsgáló olyan hangosan kiabált az idős hölggyel, hogy a vagonban mindenki rájuk figyelt. Beszámolók szerint miután a nőt kisegítette egy másik utas, a kalauz ezután a pártfogóra „szállt rá”, őt és párját akarta leszállítani, holott nekik érvényes jegyük volt. Később a MÁV is megszólalt: a jegyvizsgáló a cég szerint sem járt el körültekintéssel, ugyanis – mint írták – „cégünk minden esetben arra kéri a jegyvizsgáló személyzetet, hogy vitatott helyzetben utasbarát módon járjanak el. Ugyan a kollégánk a Személyszállítási Üzletszabályzatban foglalt szabályokat szorosan betartotta, az előbbi elvárásnak ebben az esetben nem felelt meg.” 

Ballai Attila a Magyar Nemzetté váló Magyar Idők főszerkesztője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 12:51

Fotó: Népszava
Ezt egy kedd déli értekezleten jelentették be a szerkesztőségnek.
Az Azonnali értesülése szerint Gajdics Ottó helyett Ballai Attila lesz a szerdától megjelenő, Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Idők új főszerkesztője. A portál úgy tudja, ezt egy kedd déli értekezleten jelentették be a szerkesztőségnek.
Ballai Attila eddig a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág-igazgatójaként tevékenykedett. Korábban dolgozott az Esti Hírlapnál, a Pesti Hírlapnál, a Népszavánál, a Magyar Nemzetnél, majd a Magyar Időknél. Az 1990-es évtizedben a Ferencvárosi Torna Club, 2000-től a Magyar Kézilabda Szövetség sajtófőnöke, az utóbbi másfél évben pedig kommunikációs igazgatója volt. A Magyar Nemzet sportrovatának vezetőjeként a teljes rovattal együtt állt fel a G-nap után, hogy átmenjen a Liszkay Gábor által megvásárolt Napi Gazdasághoz. Az Azonnali szerint Ballai a kedd délben tartott értekezleten arról beszélt: emelkedett, színvonalas Magyar Nemzetet akar csinálni, olyat, amilyen a lap régen volt.